Amerika'da Ham Petrol Varil Fiyatı, İlk Kez Sıfır Doların Altına Düştü

PETROL - LPG (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.04.2020 - 14:07, Güncelleme: 21.04.2020 - 14:07 2463+ kez okundu.
 

Amerika'da Ham Petrol Varil Fiyatı, İlk Kez Sıfır Doların Altına Düştü

ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) Mayıs vadeli varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolara kadar geriledi.

ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) Mart 1946’da başlayan resmi veri tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Petrol talebinin azalması ve stokların dolu olması nedeniyle Batı Teksas Petrolü (WTI) Mayıs vadeli varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolara kadar geriledi.   Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle küresel petrol talebinin keskin düşüş göstermesi ve ABD'de arz ve üretim fazlası için depolama kapasitesinin  dolma noktasına gelmesinin yatırımcıları Amerikan petrolünde fiziki  teslimattan kaçınmak için ellerindeki kontratları satmaya çalışmalarının  etkisiyle dün New York Ticaret Borsası (NYMEX)’de Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünü varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolar/varil seviyesini gördü. Haziran vadeli Batı Teksas petrolünde  fiyat düne göre 2 cent artışla 20,45 dolar/varil seviyesinde.   Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar Türkiye’yi bir hafta sonra etkilemektedir. Ancak söz konusu durum borsalar üzerinde gerçekleştiği ve herhangi bir fiziki durum olmadığı için il etapta Türkiye’deki fiyatlara etki etmeyeceği söylenebilir.   Petrol fiyatları nasıl oluşur, etkileyen faktörler nelerdir?   Dünya ekonomisinde çok önemli yeri olan ham petrol, enerji, sanayi, ulaşım, otomobil, sektörleri dahil çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Dördüncü yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanması ile ülke ekonomileri açısından önemli bir yer eden ham petrol fiyatları, ekonomik, siyasi, jeopolitik risklere ve gelişmelere karşı büyük duyarlılık göstermektedir.   Ayrıca ülkelerin petrol rezerv miktarları, ekonomilerde gelişme, arz talep dengesindeki değişim, enerji talebi,  Petrol Üreten Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye ülkeleri arasındaki üretimi arttırarak veya azaltarak petrolün arzını etkileyen uygulamaları da fiyatları etkileyen faktörlerdir.   Petrol piyasanda en fazla işlem gören ve rafineriler tarafından kullanılan petrol türleri Brent, WTI ve Umman’dır. Brent, Kuzey Denizi'ndeki petrol sahalarının bir karışımıdır. Dünya üzerindeki petrol anlaşmalarının üçte ikisi Brent petrol üzerinde gerçekleşmektedir. Brent petrolü ICE  (Intercontinental Commodity Exchange) işlem görmektedir.    ABD’de Teksas eyaletinde çıkarılan West Texas Intermediate (WTI) olarak bilinen WTI Ham Petrol’ü New York Ticaret Borsası (NYMEX)’de işlem görmektedir. WTI dünyadaki en kaliteli petrol çeşididir. ABD’nin petrol ihracatının yüzde 40’ ına karşılık gelmektedir.   Ortadoğu petrolü olan Umman petrolü Dubai Mercantile Exchange (DME) işlem gördüğü borsadır.
ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) Mayıs vadeli varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolara kadar geriledi.

ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) Mart 1946’da başlayan resmi veri tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü. Petrol talebinin azalması ve stokların dolu olması nedeniyle Batı Teksas Petrolü (WTI) Mayıs vadeli varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolara kadar geriledi.

 

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle küresel petrol talebinin keskin düşüş göstermesi ve ABD'de arz ve üretim fazlası için depolama kapasitesinin  dolma noktasına gelmesinin yatırımcıları Amerikan petrolünde fiziki  teslimattan kaçınmak için ellerindeki kontratları satmaya çalışmalarının  etkisiyle dün New York Ticaret Borsası (NYMEX)’de Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünü varil fiyatı yüzde 300’den fazla değer kaybederek -37,63 dolar/varil seviyesini gördü. Haziran vadeli Batı Teksas petrolünde  fiyat düne göre 2 cent artışla 20,45 dolar/varil seviyesinde.

 

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar Türkiye’yi bir hafta sonra etkilemektedir. Ancak söz konusu durum borsalar üzerinde gerçekleştiği ve herhangi bir fiziki durum olmadığı için il etapta Türkiye’deki fiyatlara etki etmeyeceği söylenebilir.

 

Petrol fiyatları nasıl oluşur, etkileyen faktörler nelerdir?

 

Dünya ekonomisinde çok önemli yeri olan ham petrol, enerji, sanayi, ulaşım, otomobil, sektörleri dahil çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Dördüncü yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanması ile ülke ekonomileri açısından önemli bir yer eden ham petrol fiyatları, ekonomik, siyasi, jeopolitik risklere ve gelişmelere karşı büyük duyarlılık göstermektedir.

 

Ayrıca ülkelerin petrol rezerv miktarları, ekonomilerde gelişme, arz talep dengesindeki değişim, enerji talebi,  Petrol Üreten Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye ülkeleri arasındaki üretimi arttırarak veya azaltarak petrolün arzını etkileyen uygulamaları da fiyatları etkileyen faktörlerdir.

 

Petrol piyasanda en fazla işlem gören ve rafineriler tarafından kullanılan petrol türleri Brent, WTI ve Umman’dır. Brent, Kuzey Denizi'ndeki petrol sahalarının bir karışımıdır. Dünya üzerindeki petrol anlaşmalarının üçte ikisi Brent petrol üzerinde gerçekleşmektedir. Brent petrolü ICE  (Intercontinental Commodity Exchange) işlem görmektedir. 

 

ABD’de Teksas eyaletinde çıkarılan West Texas Intermediate (WTI) olarak bilinen WTI Ham Petrol’ü New York Ticaret Borsası (NYMEX)’de işlem görmektedir. WTI dünyadaki en kaliteli petrol çeşididir. ABD’nin petrol ihracatının yüzde 40’ ına karşılık gelmektedir.

 

Ortadoğu petrolü olan Umman petrolü Dubai Mercantile Exchange (DME) işlem gördüğü borsadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler