JESDER GT'2019 Türkiye Jeotermal Kongresi Yapıldı

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER)  tarafından düzenlenen 3. Geothermal Turkey (GT)’2019 Jeotermal Kongresi,  Bakanlık  ve kamu kurumlarının temsilcileri ile santral yatırımcıların katılımı ile gerçekleştirildi.

GT’2019 Türkiye Jeotermal Kongresi’nde konuşma yapan Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, kamu özel işbirliğinin  jeotermalde Türkiye’yi 2018’de Avrupa’da birinci sıraya taşıdığını  belirterek yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimi  içindeki payı yüzde 60’a yükseldiğini, önümüzdeki dönemde bu oranın  daha da artması için çalışmaları sürdürüleceğini ifade etti. 

Yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarının desteklenmesi gerektiği  konusunda ortak kanaat bulunduğunu ifade eden Aydın, ancak  yeni mekanizmanın yapısı konusunda titiz bir çalışma sürdürüldüğünü  vurguladı. Aydın, verilecek  teşviklerin fayda ve maliyet analizlerinin dikkatli şekilde  yapıldığını belirterek, “Hedefimiz, jeotermal potansiyelin tamamını  hayata geçirmek” dedi. Aydın, 2020 yılında sona erecek YEKDEM mekanizmasının alternatifi konusunda yürütülen çalışmaların en kısa sürece tamamlanacağını ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti. .

Yerli ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesi için talep  senaryosu çalışması yaptıklarını ifade eden Aydın, Türkiye’nin 2023’te 376, 2027’de ise 437 milyar kilovat saat elektrik  enerjisine talebine ulaşacağını öngördüklerini belirtti. Türkiye’nin 2018’i 303 miyar kilovat saat taleple tamamladığına dikkat çeken Aydın, 2023’e kadar siteme eklenilecek 24 bin megavatın yüzde 84’ünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olmasını  öngördüklerini belirtti.

Aydın’ın verdiği bilgiye göre 2027’de ulaşılacak 437 milyar kilovat  saat talebi karşılamak için gereken 40 bin kilovat saatin yüzde 82’sinin de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından kaynaklanması  öngörülüyor. 

JESDER Başkanı Ali Kındap da yaptığı konuşmada, 1.347 MWe kurulu  güce ulaşan sektörün 2023 hedefleri çerçevesinde 3 bin MWe kurulu güce  erişme planının ancak YEKDEM’in varlığı ile gerçekleşebileceğini  belirtti.

Türkiye’nin sahip olduğu gerçek jeotermal enerji  potansiyelinin ortaya çıkarılabilmesi ve geliştirilecek yeni  tekniklerle daha verimli bir şekilde değerlendirilebilmesi için YEKDEM’in devam etmesi gerektiğini belirten Kındap, “Yeterli  altyapı ve teşvikler ile Türkiye’nin % 70’inde jeotermal enerji ile  konut ve sera ısıtma sağlanabilir. Sektör olarak biz bunu  gerçekleştirmeye hazırız, yeter ki uygun teşvik ve destekler verilsin”  dedi.

Seracılığın en önemli bütçe kalemi olan ısıtmanın da jeotermal  enerji tarafından temiz ve ucuz şekilde karşılanabileceğini belirten  Kındap, “Ülkemizde önemli bir bölümü  elektrik üretimi için kullanılan jeotermal enerji  ısıtma-soğutma,  seracılık, kurutma, kaplıca ve sağlık turizmi, balıkçılık gibi ikincil  kullanım alanlarında da büyük bir potansiyele sahiptir ve dünyadaki  zengin kullanım örnekleri bize jeotermalde gitmemiz gereken istikameti  göstermektedir.”diye konuştu.

JESDER Başkan Vekili Ufuk Şentürk de, jeotermal sektörün  gündemindeki en önemli konunun YEKDEM konusunun bir an önce  sonuçlanması olduğunu belirterek, “Her yıl neredeyse 1 milyar dolarlık  yatırım yapılan sektörde yatırımlar neredeyse yüzde 10’a kadar düştü”  değerlendirmesini yaptı.