ASKON Başkanı "Ucuz Doğalgazda Çözüm İhraç Kayıtlı Proje Modelinde"

DOĞALGAZ 05.04.2022 - 14:08, Güncelleme: 05.04.2022 - 15:06 4427+ kez okundu.
 

ASKON Başkanı "Ucuz Doğalgazda Çözüm İhraç Kayıtlı Proje Modelinde"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, doğal gaz maliyetinin ucuz olabilmesinde çözümün "ihraç kayıtlı proje" modelinde olduğunu belirtti.

Aydın, yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının enerji konusunun ülkelerin dış politikalara kadar, iç kamuoyu açısından da doğrudan etkiler doğurduğunu gösterdiğini kaydetti.  Aydın, "Enerjide yaşanan fiyat artışları genel emtia fiyatlarını da tetikliyor. Bu da ülke ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu kaynakta yaşanan olumsuz gelişmeler siyasi baskıyı ve uluslararası krizleri de beraberinde getiriyor." ifadelerini kullandı. Stratejik jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye'nin enerji güzergâhları açısından transit ülke konumunda yer aldığını aktaran Aydın, şunları kaydetti: "Ülkemiz, jeopolitik konumu nedeniyle doğal gaz piyasasının belirleyicileri arasında olma potansiyeline sahiptir. Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerinin alternatif güzergâhlar aradığı bir ortamda Türkiye'nin konumu vazgeçilmez bir noktada yer almaktadır. Doğu-Batı doğal gaz güzergâhları içerisinde Güney Avrupa gaz ringi projesi yeniden gündeme alınarak alternatif güzergâh oluşturulabilir. Bu bağlamda ucuz doğal gaza ulaşabilmek için Rusya, İran, Çin gibi ülkelerin ithal ettiği Türkmen gazı başta olmak üzere Doğu Akdeniz gazı, ihraç kayıtlı proje modeliyle Türkiye'ye getirilerek mevcut doğal gaz hatlarımız üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilmelidir. Bu şekilde 60 milyar metreküp doğal gaz kullanımımızı ucuza mal etmiş ve ekonomiye katkıda bulunmuş oluruz." dedi. Aydın, ayrıca bu modelin, cari açığa çözüm olacağını ve büyümeye de katkı sağlayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, doğal gaz maliyetinin ucuz olabilmesinde çözümün "ihraç kayıtlı proje" modelinde olduğunu belirtti.

Aydın, yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının enerji konusunun ülkelerin dış politikalara kadar, iç kamuoyu açısından da doğrudan etkiler doğurduğunu gösterdiğini kaydetti. 

Aydın, "Enerjide yaşanan fiyat artışları genel emtia fiyatlarını da tetikliyor. Bu da ülke ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu kaynakta yaşanan olumsuz gelişmeler siyasi baskıyı ve uluslararası krizleri de beraberinde getiriyor." ifadelerini kullandı.

Stratejik jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye'nin enerji güzergâhları açısından transit ülke konumunda yer aldığını aktaran Aydın, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, jeopolitik konumu nedeniyle doğal gaz piyasasının belirleyicileri arasında olma potansiyeline sahiptir. Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerinin alternatif güzergâhlar aradığı bir ortamda Türkiye'nin konumu vazgeçilmez bir noktada yer almaktadır. Doğu-Batı doğal gaz güzergâhları içerisinde Güney Avrupa gaz ringi projesi yeniden gündeme alınarak alternatif güzergâh oluşturulabilir. Bu bağlamda ucuz doğal gaza ulaşabilmek için Rusya, İran, Çin gibi ülkelerin ithal ettiği Türkmen gazı başta olmak üzere Doğu Akdeniz gazı, ihraç kayıtlı proje modeliyle Türkiye'ye getirilerek mevcut doğal gaz hatlarımız üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilmelidir. Bu şekilde 60 milyar metreküp doğal gaz kullanımımızı ucuza mal etmiş ve ekonomiye katkıda bulunmuş oluruz." dedi.

Aydın, ayrıca bu modelin, cari açığa çözüm olacağını ve büyümeye de katkı sağlayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.