Cezayir Gar Cibillat İle Devler Liginde
Cezayir Gar Cibillat İle Devler Liginde
Cezayir, 3 milyar ton demir rezervi ile dünyanın en büyük madeni, Gar Cibillat’ta çalışmaya başladı. Çin, 10 mşilyar dolar ile Cezayir’in en büyük yatırımcısı.
Cezayir’in Tinduf kentindeki dünyanın en büyük demir madenlerinden Gar Cibillat'ta (Gâra Djebilet) çalışmalara başlandığı duyuruldu.
Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab'ın Gar Cibillat Demir Madeni'nin açılış talimatı verdiği bildirildi.
Arkab, rezervin bolluğunun kullanım kolaylığı sağladığını da kaydetti. “Madenin, 3 milyar ton rezerv içerdiğini hesaplıyoruz. İç piyasa talebinin karşılayıp, fazlalığı ihraç edeceğiz.”
MADEN, 2026’DA TAM KAPASİYE ULAŞACAK
Madenin 2022’den 2040’a kadar çeşitli aşamalardan geçtiğine işaret eden Arkab, ilk etapda Beşar kenti ile arasında inşa edilecek demir yolu bitirilinceye dek, madenden 2 -3 milyon ton demir cevheri kara yoluyla taşınacağını söyledi.
Bakan Arkab, demir yolunun 2026’da tamamlanmasıyla madenin tam kapasite kullanılabileceğini ve yıllık 40 ila 50 milyon ton demir cevherinin çıkarılacağını açıkladı.
Üç Çinli şirket, dünyanın en büyük demir madenlerinden Gar Cibillat'tan demir cevheri çıkarma projesini 2 milyar dolarlık ilk etap yatırımı karşılığında satın almıştı.
ÇİN, CEZAYİR’İN EN BÜYÜK YATIRIM ORTAĞI
Cezayir ve Pekin yönetimleri, martta ülkenin doğusundaki madenlerde gübre üretimiyle ilgili projelere Çinli şirketlerden oluşan kompleks yatırımlar yapılması ve 5,4 milyon ton gübre üretilmesi hedefi ile 7 milyar dolarlık yatırım anlaşması yapmıştı.
10 milyar dolarlık bu projeler, madencilik sektöründe Pekin'i Cezayir'in en büyük yatırım ortağı haline getiriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.