Çin, Yabancı Şirketlere Petrol ve Gaz Arama ve Üretme İzni Verecek

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.01.2020 - 17:07, Güncelleme: 10.01.2020 - 17:07 3531+ kez okundu.
 

Çin, Yabancı Şirketlere Petrol ve Gaz Arama ve Üretme İzni Verecek

Çin Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yabancı firmalara artık yanlarında Çinli bir ortak şirket bulunmaksızın petrol ve gaz arama ve üretme izni verecek.

Dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri olan Çin, ülkede  yatırım yapacak yabancı petrol ve gaz şirketleri için bir dizi yeni  düzenlemeler yaptı. Çin Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yabancı firmalara  artık yanlarında Çinli bir ortak şirket bulunmaksızın petrol ve gaz  arama ve üretme izni verecek. Söz konusu karar, 9 Ocak Perşembe günü,  yetkililer tarafından ülkenin açılımı bağlamında ‘çok önemli’ olarak  nitelendirildi.   Çin Uluslararası Radyosunun mail yoluyla paylaştığı habere göre, Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çin’de kayıtlı bulunan ve en az 300 milyon  yuanlık (38,9 milyon euroluk) varlığa sahip olan yabancı firmalara  petrol veya gaz çıkarma ve işletme hakkı sağlanacağını açıkladı. Bugüne kadar yabancı şirketler, petrol ve gaz sektörüne ancak başka  bir Çin firmasıyla -özellikle bir kamu şirketiyle- ortaklık kurarak  girebiliyordu.   Söz konusu önlem 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek ve  özellikle şimdiye değin sektörde azınlıkta olan özel şirketler de  dahil olmak üzere Çinli firmalar için de geçerli olacak.   Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ling Yueming, düzenlediği basın  toplantısında bu uygulamayı ‘belirleyici bir reform’ olarak  nitelendirdi. Çİn’in bu girişimi, tam da ülkenin eskiden esas olarak kamu  şirketlerine açık olan sektörleri artık özel şirketlere de açmaya  çalıştığı bir anda uygulamaya konuyor. Nitekim ulusal piyasa neredeyse  bütünüyle China National Petroleum Company (CNPC) ve Sinopec gibi  devlet şirketlerinin tekelinde bulunuyor. Öte yandan bakanlık, maden  kaynaklarının arama ve işletme ruhsatlarının beş yıl için geçerli  olacak şekilde verilip bu süre sonunda yeniden beş yıl için  yenileneceğini belirtti. 
Çin Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yabancı firmalara artık yanlarında Çinli bir ortak şirket bulunmaksızın petrol ve gaz arama ve üretme izni verecek.

Dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri olan Çin, ülkede  yatırım yapacak yabancı petrol ve gaz şirketleri için bir dizi yeni  düzenlemeler yaptı. Çin Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yabancı firmalara  artık yanlarında Çinli bir ortak şirket bulunmaksızın petrol ve gaz  arama ve üretme izni verecek. Söz konusu karar, 9 Ocak Perşembe günü,  yetkililer tarafından ülkenin açılımı bağlamında ‘çok önemli’ olarak  nitelendirildi.

 

Çin Uluslararası Radyosunun mail yoluyla paylaştığı habere göre, Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çin’de kayıtlı bulunan ve en az 300 milyon  yuanlık (38,9 milyon euroluk) varlığa sahip olan yabancı firmalara  petrol veya gaz çıkarma ve işletme hakkı sağlanacağını açıkladı. Bugüne kadar yabancı şirketler, petrol ve gaz sektörüne ancak başka  bir Çin firmasıyla -özellikle bir kamu şirketiyle- ortaklık kurarak  girebiliyordu.

 

Söz konusu önlem 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek ve  özellikle şimdiye değin sektörde azınlıkta olan özel şirketler de  dahil olmak üzere Çinli firmalar için de geçerli olacak.

 

Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ling Yueming, düzenlediği basın  toplantısında bu uygulamayı ‘belirleyici bir reform’ olarak  nitelendirdi. Çİn’in bu girişimi, tam da ülkenin eskiden esas olarak kamu  şirketlerine açık olan sektörleri artık özel şirketlere de açmaya  çalıştığı bir anda uygulamaya konuyor. Nitekim ulusal piyasa neredeyse  bütünüyle China National Petroleum Company (CNPC) ve Sinopec gibi  devlet şirketlerinin tekelinde bulunuyor. Öte yandan bakanlık, maden  kaynaklarının arama ve işletme ruhsatlarının beş yıl için geçerli  olacak şekilde verilip bu süre sonunda yeniden beş yıl için  yenileneceğini belirtti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler