"Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği" Yürürlüğe Girdi

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:13, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:13 2665+ kez okundu.
 

"Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği" Yürürlüğe Girdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun(EPDK), Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik  ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın kendi üretim tesisinden  karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim  tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim  kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması ile elektrik şebekesinde  meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ve  şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek,  gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi  olarak gösterildi. Buna göre, Lisanssız olarak elektrik üreten gerçek ve tüzel  kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaları esas  olacak.  Elektrik enerjisinin, üretim tesisiyle aynı yerde kurulu tüketim  tesisi ya da tesislerinde tüketilemeyen miktarı, aynı dağıtım  bölgesinde olması şartıyla aynı kişiye ait başka bir tüketim tesisinde  ya da tesislerinde tüketilebilecek. Elektrik aboneliği Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait tarımsal  sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla  kurulu gücü tarımsal sulama tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme  gücü, birden fazla tesis için tesislerin sözleşme güçleri toplamı ile  sınırlı olmak koşuluyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından  kurulan ve işletilen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim  tesisleri de önlisans ve lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğünden  muaf olarak kurulabilecek üretim tesisleri arasında yer alacak. 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun(EPDK), Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik  ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın kendi üretim tesisinden  karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim  tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim  kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması ile elektrik şebekesinde  meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ve  şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek,  gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi  olarak gösterildi.

Buna göre, Lisanssız olarak elektrik üreten gerçek ve tüzel  kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaları esas  olacak. 

Elektrik enerjisinin, üretim tesisiyle aynı yerde kurulu tüketim  tesisi ya da tesislerinde tüketilemeyen miktarı, aynı dağıtım  bölgesinde olması şartıyla aynı kişiye ait başka bir tüketim tesisinde  ya da tesislerinde tüketilebilecek.

Elektrik aboneliği Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait tarımsal  sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla  kurulu gücü tarımsal sulama tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme  gücü, birden fazla tesis için tesislerin sözleşme güçleri toplamı ile  sınırlı olmak koşuluyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından  kurulan ve işletilen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim  tesisleri de önlisans ve lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğünden  muaf olarak kurulabilecek üretim tesisleri arasında yer alacak. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.