Elektrik Santral Sahalarına İlişkin “Yeni Metodoloji” Belirlendi

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.06.2020 - 15:50, Güncelleme: 25.06.2020 - 15:54 3117+ kez okundu.
 

Elektrik Santral Sahalarına İlişkin “Yeni Metodoloji” Belirlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik santral sahalarına ilişkin yeni metodolojiyi belirledi. Yeni metodoloji özellikle yeni yatırım olanakları ve istihdamın arttırılmasına katkı sağlayacak şekilde kurgulandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik santral sahalarına ilişkin yeni metodolojiyi belirledi. Yeni metodoloji  özellikle yeni yatırım olanakları ve istihdamın arttırılmasına katkı  sağlayacak şekilde kurgulandı.   EPDK’nın yeni düzenlemesi ile santrallerin bulunduğu sahalarda yapılacak  yenilenebilir enerji tesisleri ile yeni yatırım ve istihdam olanakları  artırılacak. Diğer kaynaklardan elektrik üreten şirketler aynı santral  sahası içinde kendi güneş enerjisi santrallerini de kurabilecek. Böylelikle güneş panellerinin yaygınlaşması ve yerli panel üretiminin  de artması bekleniyor.   Özellikle tarım bölgelerinde kurulmuş olan jeotermal enerjiye  dayalı santrallerde ise bölgedeki tarım artık ve atıkları kullanılarak  hem söz konusu atıkların bertaraf edilmesi hem de elektrik üretiminin  artırılması amacıyla biyokütleye dayalı yardımcı kaynak üniteleri  kurulabilecek. Ayrıca kömür ve doğalgaz gibi konvansiyonel enerji  kaynaklarına dayalı santral sahalarında da güneş veya biyokütle gibi  yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanılmasına imkan  sağlanacak.   Yeni metodoloji çerçevesinde elektrik santral sahaları, enerji  kaynağı ve teknoloji tipine göre belirlenecek, yatırımcının  ihtiyacından fazla alanın kamulaştırılmasının önüne geçilecek. Atıl  kalan -yüzlerce dönümlük- alanlar elektrik üretiminin bir parçası  haline gelecek.   Düzenlemeyle, önlisans ve üretim lisanslarına derç edilecek  santral sahaları rüzgar, güneş, hidroelektrik, termik, biyokütle,  jeotermal, nükleer enerji kaynakları ayrı ayrı değerlendirilebilecek.   Kurulacak tesisin arazisinin büyüklüğü kaynak ve teknoloji tipine  göre değişiklik gösterecek. EPDK, belirlediği kriterlere göre yapacağı  incelemenin ardından, yatırımcının sahasının metodolojiye uygun hale  getirilmesini sağlayacak. Böylece, yatırımcının ihtiyacından fazla  alanın kamulaştırılmasının, satın alma veya kiralama yoluyla mülkiyet  ya da kullanım hakkı elde edilmesinin önüne geçilecek. Ayrıca tarım  alanları bakımından ortaya çıkan ihtilaflar da ortadan kaldırılmış  olacak.   EPDK söz konusu düzenlemeyle santral sahalarının belirlenmesinde  bir kontrol mekanizması oluşturacak. Böylece ihtiyaca göre  belirlenecek sahalarda yatırımcının fazla maliyete katlanmasının da  önüne geçilecek.   Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz düzenlemenin atıl  alanların ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını  kaydetti. Yılmaz  kurulacak yeni tesislerin, yeni iş ve istihdam  olanaklarını da beraberinde getireceğini vurgulayarak: “Bu düzenleme  ile ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla  yararlanmasının önünü açıyoruz. Mevcut tesislere ilave yatırım imkanı  ile yatırım ortamına hız veriyoruz. Yatırımcılardan da daha fazla  yatırım ve istihdam geleceğine inanıyoruz."dedi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik santral sahalarına ilişkin yeni metodolojiyi belirledi. Yeni metodoloji özellikle yeni yatırım olanakları ve istihdamın arttırılmasına katkı sağlayacak şekilde kurgulandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik santral sahalarına ilişkin yeni metodolojiyi belirledi. Yeni metodoloji  özellikle yeni yatırım olanakları ve istihdamın arttırılmasına katkı  sağlayacak şekilde kurgulandı.

 

EPDK’nın yeni düzenlemesi ile santrallerin bulunduğu sahalarda yapılacak  yenilenebilir enerji tesisleri ile yeni yatırım ve istihdam olanakları  artırılacak. Diğer kaynaklardan elektrik üreten şirketler aynı santral  sahası içinde kendi güneş enerjisi santrallerini de kurabilecek. Böylelikle güneş panellerinin yaygınlaşması ve yerli panel üretiminin  de artması bekleniyor.

 

Özellikle tarım bölgelerinde kurulmuş olan jeotermal enerjiye  dayalı santrallerde ise bölgedeki tarım artık ve atıkları kullanılarak  hem söz konusu atıkların bertaraf edilmesi hem de elektrik üretiminin  artırılması amacıyla biyokütleye dayalı yardımcı kaynak üniteleri  kurulabilecek. Ayrıca kömür ve doğalgaz gibi konvansiyonel enerji  kaynaklarına dayalı santral sahalarında da güneş veya biyokütle gibi  yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanılmasına imkan  sağlanacak.

 

Yeni metodoloji çerçevesinde elektrik santral sahaları, enerji  kaynağı ve teknoloji tipine göre belirlenecek, yatırımcının  ihtiyacından fazla alanın kamulaştırılmasının önüne geçilecek. Atıl  kalan -yüzlerce dönümlük- alanlar elektrik üretiminin bir parçası  haline gelecek.

 

Düzenlemeyle, önlisans ve üretim lisanslarına derç edilecek  santral sahaları rüzgar, güneş, hidroelektrik, termik, biyokütle,  jeotermal, nükleer enerji kaynakları ayrı ayrı değerlendirilebilecek.

 

Kurulacak tesisin arazisinin büyüklüğü kaynak ve teknoloji tipine  göre değişiklik gösterecek. EPDK, belirlediği kriterlere göre yapacağı  incelemenin ardından, yatırımcının sahasının metodolojiye uygun hale  getirilmesini sağlayacak. Böylece, yatırımcının ihtiyacından fazla  alanın kamulaştırılmasının, satın alma veya kiralama yoluyla mülkiyet  ya da kullanım hakkı elde edilmesinin önüne geçilecek. Ayrıca tarım  alanları bakımından ortaya çıkan ihtilaflar da ortadan kaldırılmış  olacak.

 

EPDK söz konusu düzenlemeyle santral sahalarının belirlenmesinde  bir kontrol mekanizması oluşturacak. Böylece ihtiyaca göre  belirlenecek sahalarda yatırımcının fazla maliyete katlanmasının da  önüne geçilecek.

 

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz düzenlemenin atıl  alanların ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını  kaydetti. Yılmaz  kurulacak yeni tesislerin, yeni iş ve istihdam  olanaklarını da beraberinde getireceğini vurgulayarak: “Bu düzenleme  ile ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla  yararlanmasının önünü açıyoruz. Mevcut tesislere ilave yatırım imkanı  ile yatırım ortamına hız veriyoruz. Yatırımcılardan da daha fazla  yatırım ve istihdam geleceğine inanıyoruz."dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.