Emtia Piyasasında Yükseliş Eğilimi Devam Ediyor

GÜNCEL 14.11.2022 - 12:07, Güncelleme: 14.11.2022 - 12:07 1643+ kez okundu.
 

Emtia Piyasasında Yükseliş Eğilimi Devam Ediyor

Haftayı bakır yüzde 4,4, kurşun yüzde 5,9, alüminyum yüzde 5,2, nikel yüzde 10,2, çinko yüzde 4,6, şeker yüzde 3,7, pirinç yüzde 1,8 kazançla tamamladı.

Emtia piyasasında, bir önceki hafta görülen yükseliş eğilimi geçen hafta da devam etti. Emtia piyasasındaki pozitif seyir geçen hafta da sürdü. Özellikle değerli metaller ve baz metallerde yükseliş eğilimi görülürken, tarım emtialarında karışık bir seyir izlendi. Enerji emtialarında ise düşüşler görüldü. Analistler, ABD'de beklentilerin altında kalan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını artırdığını ve küresel ölçekte dolar talebinin azaldığını bildirdi. Ülkede hafta içinde açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 0,4 artarken, yıllık enflasyon yüzde 7,7 ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ülkede çekirdek enflasyon da ekimde yıllık yüzde 6,3 ile 40 yılın zirvesinden geri çekildi. Beklentilerin altında kalan enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını artırırken, para piyasası fiyatlamalarında bankanın gelecek ay faizleri 50 baz puan artıracağı beklentileri yüzde 81'e yükseldi. Fed yetkililerinin değerlendirmeleri de para politikası sıkılaştırma hızında yavaşlama beklentilerini destekledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz artırımlarının enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürmesini beklediğini belirtirken, Kansas City Fed Başkanı Esther George da faiz artırımlarının daha yavaş hızda yapılmasını desteklediğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 4,9'a yükselmesini beklediğini belirterek, yıllık yüzde 7,7'lik enflasyonun biraz soluk aldırdığını kaydetti. Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi haftayı yüzde 4 azalışla 106,3'ten tamamlarken, Fed'in şahin politikalarında yumuşamaya gideceğine yönelik beklentilerle Temmuz 2020'den bu yana en güçlü haftalık yükselişini kaydeden altının ons fiyatı, haftalık bazda yüzde 5,3 yükselerek 1.770 dolara çıktı. Haftayı gümüş yüzde 3,8, paladyum yüzde 9, platin yüzde 7 değer kazancıyla tamamladı. Baz metaller de Çin'deki Kovid-19 endişelerine karşın yükseldi Baz metaller de Çin'deki Kovid-19 endişelerine karşın yükseliş kaydetti. Haftayı bakır yüzde 4,4, kurşun yüzde 5,9, alüminyum yüzde 5,2, nikel yüzde 10,2, çinko yüzde 4,6 kazançla tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı ise Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sebebiyle haftayı yüzde 3,1 azalışla 95 dolardan tamamladı. New York Ticaret Borsasında işlem gören doğalgaz da yüzde 7,8 değer kaybetti.
Haftayı bakır yüzde 4,4, kurşun yüzde 5,9, alüminyum yüzde 5,2, nikel yüzde 10,2, çinko yüzde 4,6, şeker yüzde 3,7, pirinç yüzde 1,8 kazançla tamamladı.

Emtia piyasasında, bir önceki hafta görülen yükseliş eğilimi geçen hafta da devam etti. Emtia piyasasındaki pozitif seyir geçen hafta da sürdü.

Özellikle değerli metaller ve baz metallerde yükseliş eğilimi görülürken, tarım emtialarında karışık bir seyir izlendi. Enerji emtialarında ise düşüşler görüldü.

Analistler, ABD'de beklentilerin altında kalan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını artırdığını ve küresel ölçekte dolar talebinin azaldığını bildirdi.

Ülkede hafta içinde açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 0,4 artarken, yıllık enflasyon yüzde 7,7 ile 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ülkede çekirdek enflasyon da ekimde yıllık yüzde 6,3 ile 40 yılın zirvesinden geri çekildi.

Beklentilerin altında kalan enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını artırırken, para piyasası fiyatlamalarında bankanın gelecek ay faizleri 50 baz puan artıracağı beklentileri yüzde 81'e yükseldi.

Fed yetkililerinin değerlendirmeleri de para politikası sıkılaştırma hızında yavaşlama beklentilerini destekledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz artırımlarının enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürmesini beklediğini belirtirken, Kansas City Fed Başkanı Esther George da faiz artırımlarının daha yavaş hızda yapılmasını desteklediğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 4,9'a yükselmesini beklediğini belirterek, yıllık yüzde 7,7'lik enflasyonun biraz soluk aldırdığını kaydetti.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi haftayı yüzde 4 azalışla 106,3'ten tamamlarken, Fed'in şahin politikalarında yumuşamaya gideceğine yönelik beklentilerle Temmuz 2020'den bu yana en güçlü haftalık yükselişini kaydeden altının ons fiyatı, haftalık bazda yüzde 5,3 yükselerek 1.770 dolara çıktı.

Haftayı gümüş yüzde 3,8, paladyum yüzde 9, platin yüzde 7 değer kazancıyla tamamladı.

Baz metaller de Çin'deki Kovid-19 endişelerine karşın yükseldi

Baz metaller de Çin'deki Kovid-19 endişelerine karşın yükseliş kaydetti. Haftayı bakır yüzde 4,4, kurşun yüzde 5,9, alüminyum yüzde 5,2, nikel yüzde 10,2, çinko yüzde 4,6 kazançla tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sebebiyle haftayı yüzde 3,1 azalışla 95 dolardan tamamladı.

New York Ticaret Borsasında işlem gören doğalgaz da yüzde 7,8 değer kaybetti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.