Enerji Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun Değişikliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.12.2020 - 14:01, Güncelleme: 02.12.2020 - 14:01 2738+ kez okundu.
 

Enerji Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun Değişikliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.   Buna göre, Maden arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi,  birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile  çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi  geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu  kaldırıldı.   Maden Kanunu'na göre ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna  kadar yatırılmaması halinde, her ay için ayrı ayrı yüzde 4 gecikme  zammı uygulanacak ve bu rakamın haziran sonuna kadar ruhsat bedeli  olarak yatırılması zorunlu olacak. Aksi halde ruhsat iptal edilecek. Doğalgaz üretim şirketi tarafından dağıtım şebekesine bağlantı  yapılarak üretilen doğalgaz dağıtım şirketince öncelikle satın  alınacak.   Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) ihracatı yapmak isteyen tüzel  kişiler, ihracat lisanslarına derç edilmesi ve yurt içinde teslim  faaliyetlerinde bulunmamaları kaydıyla LNG taşıma faaliyetinde  bulunabilecekler.   Jeotermal sahaların daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılması  amacıyla sahaların taksit imkanıyla ihale edilmesi, Maden Kanunu'nda  olduğu gibi kamu kurumlarına bedeli karşılığı doğrudan veya gelir  paylaşımı esasıyla kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı  ortaklıklarına devredilmesi amaçlanıyor.   Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, jeotermal ve doğal mineralli  su kaynak aramalarını ruhsat harcından ve teminatından muaf olarak ruhsat  alarak yapacak. MTA'nın arama ruhsatı aldığı sahalarda kaynak varlığı  tespit etmesi halinde, bu alan MTA tarafından Devlet İhale Kanunu'na  göre ihale edilecek veya bedeli karşılığında veya gelir paylaşımı  esası ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıklarına Bakan onayıyla devredilebilecek.   MTA tarafından kaynak varlığı tespit edilerek ihale edilen alanların  satışlarına ilişkin ihale bedelleri taksitlendirilmek sureti ile  ödenebilecek.   Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki 'dağıtım şebekesi', 'tüketicilerin iç  tesisatını ve üreticilerin şalt sahasını dağıtım sistemine bağlamak  üzere tesis edilen bağlantı hatları hariç dağıtım tesisi' olarak  tanımlanacak.   Kanunla, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ) görev ve  yükümlülüklerine yönelik değişiklik yapıldı. TEİAŞ ile imzalanmış ve  yürürlükte olan 136 bağlantı anlaşmasına ilişkin de düzenlemeye  gidildi.   Lisanssız elektrik üretimiyle tüketicilerin kendi ihtiyacını üretmesi  amaçlanıyor. Turizm amaçlı faaliyet gösteren kaplıca ve termal otellerden 2020'de  tahsil edilmesi gereken idare payı, başvuru şartı aranmaksızın 20 Aralık 2021'e kadar ertelendi.
Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Buna göre, Maden arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi,  birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile  çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi  geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu  kaldırıldı.

 

Maden Kanunu'na göre ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna  kadar yatırılmaması halinde, her ay için ayrı ayrı yüzde 4 gecikme  zammı uygulanacak ve bu rakamın haziran sonuna kadar ruhsat bedeli  olarak yatırılması zorunlu olacak. Aksi halde ruhsat iptal edilecek.
Doğalgaz üretim şirketi tarafından dağıtım şebekesine bağlantı  yapılarak üretilen doğalgaz dağıtım şirketince öncelikle satın  alınacak.

 

Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) ihracatı yapmak isteyen tüzel  kişiler, ihracat lisanslarına derç edilmesi ve yurt içinde teslim  faaliyetlerinde bulunmamaları kaydıyla LNG taşıma faaliyetinde  bulunabilecekler.

 

Jeotermal sahaların daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılması  amacıyla sahaların taksit imkanıyla ihale edilmesi, Maden Kanunu'nda  olduğu gibi kamu kurumlarına bedeli karşılığı doğrudan veya gelir  paylaşımı esasıyla kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı  ortaklıklarına devredilmesi amaçlanıyor.

 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, jeotermal ve doğal mineralli  su kaynak aramalarını ruhsat harcından ve teminatından muaf olarak ruhsat  alarak yapacak. MTA'nın arama ruhsatı aldığı sahalarda kaynak varlığı  tespit etmesi halinde, bu alan MTA tarafından Devlet İhale Kanunu'na  göre ihale edilecek veya bedeli karşılığında veya gelir paylaşımı  esası ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıklarına Bakan onayıyla devredilebilecek.

 

MTA tarafından kaynak varlığı tespit edilerek ihale edilen alanların  satışlarına ilişkin ihale bedelleri taksitlendirilmek sureti ile  ödenebilecek.

 

Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki 'dağıtım şebekesi', 'tüketicilerin iç  tesisatını ve üreticilerin şalt sahasını dağıtım sistemine bağlamak  üzere tesis edilen bağlantı hatları hariç dağıtım tesisi' olarak  tanımlanacak.

 

Kanunla, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ) görev ve  yükümlülüklerine yönelik değişiklik yapıldı. TEİAŞ ile imzalanmış ve  yürürlükte olan 136 bağlantı anlaşmasına ilişkin de düzenlemeye  gidildi.

 

Lisanssız elektrik üretimiyle tüketicilerin kendi ihtiyacını üretmesi  amaçlanıyor. Turizm amaçlı faaliyet gösteren kaplıca ve termal otellerden 2020'de  tahsil edilmesi gereken idare payı, başvuru şartı aranmaksızın 20 Aralık 2021'e kadar ertelendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.