Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Hedefimiz İthal Kömürü Asgariye İndirmek"

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:10, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:10 2778+ kez okundu.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Hedefimiz İthal Kömürü Asgariye İndirmek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis Araştırma Gemisinin ve maden çalışmalarını incelemek için Zonguldak'a ziyarette bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Batı Karadeniz'deki hidrokarbon ve maden rezervini tespit etmek için sismik aramalarına devam eden Oruç Reis Araştırma Gemisinin ve  maden çalışmalarını yerinde incelemek için Zonguldak’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu. Milli enerji ve maden politikasında yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için yeni modeller hayata geçirdiklerini ve önemli ayaklarından biri de taşkömürü olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, “Ülkemizde 30 milyon ton taşkömürü ihtiyacımız var, bunun 1 milyon tonunu yerli kaynaklarımızdan alıyoruz. Taşkömürü sadece Zonguldak'ta bulunuyor. Amacımız ithal kömürü asgariye indirip sıfırlamak.” “Burada 1,5 milyar ton kömür rezervi bulunduğunu belirten Dönmez, "Üretim miktarımız 1 milyon ton civarında, bunu arttırmamız lazım. Biz yıllık yaklaşık 30 milyon ton civarında taş kömürü ithal ediyoruz. Bunun için de 3 ila 4 milyar dolar civarında bir kaynak ayırıyoruz. Bugünlerde, ekonomik sorunları çokça konuştuğumuz şu ortamda cari açığı azaltmak için ithal ürünleri mümkün olduğu kadar yerli kaynaklardan temin etme zorunluluğu aşikar ortaya çıkmış oldu. Bunun da en kolay yöntemlerden birisi tabii ki burada yatırım yapmak, hazırlık yapmak ve istihdam ederek önce bölgenin sonra da ülkenin kalkınması için gerekenleri yapmak." olduğunu söyledi.  Yerli kömür üretiminin artması için teşvik ve destek mekanizmalarını hayata geçirdiklerini Madenlerde teknoloji odaklı yeni ihale modeliyle, yerli üretimi destekleyecek fabrika kurulumu, ar-ge yapılması ve sosyal sorumluluk projelerini zorunlu kıldıklarını ifade etti. Ayrıca TTK’de kendi hedeflerinin 5 yıl içinde üretimde, özel sektör ve kurumla (TTK) ile birlikte 7 ila 10 milyon tona çıkartmak ve bununla beraber istihdamı da  iki katına çıkartmak olduğunu söyledi. TTK Karadon Müessesesine ait kömür ocağına inerek ve maden işçileriyle akşam yemeğinde beraber olan Bakan Dönmez, “Enerjide bağımsız bir Türkiye’nin temelleri madencilerimizin gayretleri ve alın teri üzerinde yükselecektir.” dedi. İş sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili bütün uygulamalarda sıfır tolerans ilkesi üzerine inşa ettiklerini ve geçen yıl yapılan düzenlemeyle maden sahalarında risk gruplarına göre üç kategoriye ayırdıklarını belirten Bakan Dönmez, geçen yıl denetimden geçemeyen 2.174 sahanın faaliyetlerini durdurduklarını dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis Araştırma Gemisinin ve maden çalışmalarını incelemek için Zonguldak'a ziyarette bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Batı Karadeniz'deki hidrokarbon ve maden rezervini tespit etmek için sismik aramalarına devam eden Oruç Reis Araştırma Gemisinin ve  maden çalışmalarını yerinde incelemek için Zonguldak’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Milli enerji ve maden politikasında yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için yeni modeller hayata geçirdiklerini ve önemli ayaklarından biri de taşkömürü olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, “Ülkemizde 30 milyon ton taşkömürü ihtiyacımız var, bunun 1 milyon tonunu yerli kaynaklarımızdan alıyoruz. Taşkömürü sadece Zonguldak'ta bulunuyor. Amacımız ithal kömürü asgariye indirip sıfırlamak.” “Burada 1,5 milyar ton kömür rezervi bulunduğunu belirten Dönmez, "Üretim miktarımız 1 milyon ton civarında, bunu arttırmamız lazım. Biz yıllık yaklaşık 30 milyon ton civarında taş kömürü ithal ediyoruz. Bunun için de 3 ila 4 milyar dolar civarında bir kaynak ayırıyoruz. Bugünlerde, ekonomik sorunları çokça konuştuğumuz şu ortamda cari açığı azaltmak için ithal ürünleri mümkün olduğu kadar yerli kaynaklardan temin etme zorunluluğu aşikar ortaya çıkmış oldu. Bunun da en kolay yöntemlerden birisi tabii ki burada yatırım yapmak, hazırlık yapmak ve istihdam ederek önce bölgenin sonra da ülkenin kalkınması için gerekenleri yapmak." olduğunu söyledi. 

Yerli kömür üretiminin artması için teşvik ve destek mekanizmalarını hayata geçirdiklerini Madenlerde teknoloji odaklı yeni ihale modeliyle, yerli üretimi destekleyecek fabrika kurulumu, ar-ge yapılması ve sosyal sorumluluk projelerini zorunlu kıldıklarını ifade etti. Ayrıca TTK’de kendi hedeflerinin 5 yıl içinde üretimde, özel sektör ve kurumla (TTK) ile birlikte 7 ila 10 milyon tona çıkartmak ve bununla beraber istihdamı da  iki katına çıkartmak olduğunu söyledi.

TTK Karadon Müessesesine ait kömür ocağına inerek ve maden işçileriyle akşam yemeğinde beraber olan Bakan Dönmez, “Enerjide bağımsız bir Türkiye’nin temelleri madencilerimizin gayretleri ve alın teri üzerinde yükselecektir.” dedi.

İş sağlığı ve işçi güvenliği ile ilgili bütün uygulamalarda sıfır tolerans ilkesi üzerine inşa ettiklerini ve geçen yıl yapılan düzenlemeyle maden sahalarında risk gruplarına göre üç kategoriye ayırdıklarını belirten Bakan Dönmez, geçen yıl denetimden geçemeyen 2.174 sahanın faaliyetlerini durdurduklarını dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.