EPDK, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni Yeniledi

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.07.2019 - 10:23, Güncelleme: 04.07.2019 - 10:23 3765+ kez okundu.
 

EPDK, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni Yeniledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 yılında elektrik piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni yeniledi. Bu yönetmelik ve diğer mevzuat  değişiklikleri ile birlikte elektrik tüketicilerinin hakları  genişletildi. Fakat birçok tüketici hangi haklara sahip olduğu  bilmiyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme  sitesi EnCazip.com, kazanılan yeni hakları derledi. Yapılan  yenilemeyle tüketiciler internetten veya çağrı merkezinden tedarikçi  değiştirebilecek, böylece 120 Lira daha fazla tasarruf edebilecek.   Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 yılında elektrik  piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi. Diğer mevzuat  değişiklikleri ile birlikte 2019 yılında elektrik piyasası neredeyse  baştan sona değişti. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi  değiştirme sitesi EnCazip.com, bu değişiklikleri anlattı.   EPDK tarafından alınan kararla 2019 yılı için serbest tüketici  limiti düşürüldü ve 68 Lira ve üstü fatura ödeyen herkese tedarikçi  değiştirme hakkı verildi. Türkiye’de de bu miktar üzeri fatura ödeyen  yaklaşık 20 milyon kişi bulunuyor. Yani bu güncellemeyle 20 milyondan  fazla kişi kendilerine en uygun elektrik tedarikçisini seçerek  tasarruf edebilecek.   Mevzuat güncellemeleriyle artık internetten ya da çağrı  merkezinden tedarikçi değişikliği yapılabiliyor. Daha önceden ıslak  imzalı olarak alınması zorunlu tutulan form kaldırıldı. Yüksek  maliyetli ve zorlu bir süreç olan tüketicilerden ıslak imza alma  zorunluluğunun kalkmasıyla birçok problem de çözüldü. Tüketiciden  ıslak imza almanın maliyeti, değişim yapan tüketici başına 120 Liraya  kadar ulaşıyordu. Bu işlemin online yapılabilmesiyle evrak takibi  sebebiyle ortaya çıkan maliyetler de son bulmuş oldu. İndirime ek  olarak bu maliyetin de tüketicilere tasarruf olarak yansıması  bekleniyor.   Yönetmeliğe göre belirli süreli sözleşmeler en fazla üç yıllık  kurulabilirken, tüketiciler belirsiz süreli sözleşmeleri herhangi bir  cayma bedeli ödemeksizin diledikleri zaman feshedebilir. Ayrıca  sözleşmelerin bitim tarihine yakın bir tarihte tüketicilerin yeniden  onayı alınmadan kendiliğinden yenilenemez veya tedarikçiler tarafından  otomatik uzatılamaz.   EPDK, 1 Temmuz'dan itibaren elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar  dahil yüzde 15 artış yapılacağını açıklamıştı. Fakat tüketicilerin  tasarruf etmesini kolaylaştıracak yenilemeler sayesinde kullanıcılar  artık çok kolay bir şekilde tedarikçi değiştirebilecek ve tedarikçiler  arasındaki rekabetin açılmasıyla birlikte bir elektrik faturasında  yüzde 20 tasarruf etme şansını elde edecek. 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 yılında elektrik piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni yeniledi. Bu yönetmelik ve diğer mevzuat  değişiklikleri ile birlikte elektrik tüketicilerinin hakları  genişletildi. Fakat birçok tüketici hangi haklara sahip olduğu  bilmiyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme  sitesi EnCazip.com, kazanılan yeni hakları derledi. Yapılan  yenilemeyle tüketiciler internetten veya çağrı merkezinden tedarikçi  değiştirebilecek, böylece 120 Lira daha fazla tasarruf edebilecek.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 yılında elektrik  piyasasında tüketicilere yönelik faaliyetleri düzenleyen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ni güncelledi. Diğer mevzuat  değişiklikleri ile birlikte 2019 yılında elektrik piyasası neredeyse  baştan sona değişti. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi  değiştirme sitesi EnCazip.com, bu değişiklikleri anlattı.

 

EPDK tarafından alınan kararla 2019 yılı için serbest tüketici  limiti düşürüldü ve 68 Lira ve üstü fatura ödeyen herkese tedarikçi  değiştirme hakkı verildi. Türkiye’de de bu miktar üzeri fatura ödeyen  yaklaşık 20 milyon kişi bulunuyor. Yani bu güncellemeyle 20 milyondan  fazla kişi kendilerine en uygun elektrik tedarikçisini seçerek  tasarruf edebilecek.

 

Mevzuat güncellemeleriyle artık internetten ya da çağrı  merkezinden tedarikçi değişikliği yapılabiliyor. Daha önceden ıslak  imzalı olarak alınması zorunlu tutulan form kaldırıldı. Yüksek  maliyetli ve zorlu bir süreç olan tüketicilerden ıslak imza alma  zorunluluğunun kalkmasıyla birçok problem de çözüldü. Tüketiciden  ıslak imza almanın maliyeti, değişim yapan tüketici başına 120 Liraya  kadar ulaşıyordu. Bu işlemin online yapılabilmesiyle evrak takibi  sebebiyle ortaya çıkan maliyetler de son bulmuş oldu. İndirime ek  olarak bu maliyetin de tüketicilere tasarruf olarak yansıması  bekleniyor.

 

Yönetmeliğe göre belirli süreli sözleşmeler en fazla üç yıllık  kurulabilirken, tüketiciler belirsiz süreli sözleşmeleri herhangi bir  cayma bedeli ödemeksizin diledikleri zaman feshedebilir. Ayrıca  sözleşmelerin bitim tarihine yakın bir tarihte tüketicilerin yeniden  onayı alınmadan kendiliğinden yenilenemez veya tedarikçiler tarafından  otomatik uzatılamaz.

 

EPDK, 1 Temmuz'dan itibaren elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar  dahil yüzde 15 artış yapılacağını açıklamıştı. Fakat tüketicilerin  tasarruf etmesini kolaylaştıracak yenilemeler sayesinde kullanıcılar  artık çok kolay bir şekilde tedarikçi değiştirebilecek ve tedarikçiler  arasındaki rekabetin açılmasıyla birlikte bir elektrik faturasında  yüzde 20 tasarruf etme şansını elde edecek. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler