HES’ler Enerji Üretiminde İkinci Sırada

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.11.2019 - 14:40, Güncelleme: 05.11.2019 - 14:40 3355+ kez okundu.
 

HES’ler Enerji Üretiminde İkinci Sırada

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “hidroelektrik santrallerinde (HES) 2016'ya ait yıllık üretim rekoru, 2019'un ilk 10 ayında 79,3 milyar KWh'lik üretimle geçildi.” dedi.

Temiz ve yenilenebilir enerji olan hidroelektrik santrallerinden (HES) üretilen enerjide yeni bir rekor kırıldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2016 yılına ait yıllık üretim  rekorunun, 2019’unilk 10 ayı itibarıyla 79,3 milyar kWh’lık üretimle  geride bırakıldığını söyledi.   Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye’de işletmeye açılan hidroelektrik santrallerin ürettiği  elektriğin 2019’un ilk 10 ayı itibariyle 79,3 milyar kWh’ye  ulaştığının altını çizen Bakan Pakdemirli “2016’ya ait olan yıllık en  fazla üretim olan 67,2 milyar kWh ise daha şimdiden geçilerek yeni bir  rekora imza atıldı” dedi.   2019 yılı itibarıyla enerji üretim kaynakları arasında HES’lerin  ikinci kaynak konumunda olduğunu da vurgulayan Pakdemirli “İlk 10  aylık süreçte elektrik üretimindeki kaynak payları, kömür yüzde 36.3,  HES yüzde 31.5,  doğalgaz yüzde 17.3, Rüzgar enerji santralleri (RES) yüzde 7.3, Güneş Enerji Santralleri (GES) yüzde 3.4 ve Jeotermal enerji santralleri (JES) yüzde 2.6 şeklinde gerçekleşti” diye konuştu.   Boşa akan suların gücünü ülke ekonomisine kazandırmak için enerji  sektörüne yatırım yaptıklarını da ifade eden Pakdemirli “ Bu  yatırımlar ile bu senenin ilk 10 ayında 79,3 milyar kWh ile ülke  ekonomisine 19,8 milyar liralık katkı sağlandığını belirtti.   Temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan HES projelerini hayata  geçirmenin Türkiye açısından bir zaruret olduğunun altını çizen Pakdemirli “Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor.Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. İlk 10  ayda bu kaynaktan üretilen 79,3 kWh’lik enerjiyi şayet ithal ettiğimiz  doğalgazdan üretmiş olsaydık, 3,5 milyar dolarlık bir meblayı başka  ülkelere ödemek zorunda kalacaktık. Dolayısıyla HES’lerin dış ticaret  açığımıza da olumlu yönde bir katkısı var” değerlendirmesinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “hidroelektrik santrallerinde (HES) 2016'ya ait yıllık üretim rekoru, 2019'un ilk 10 ayında 79,3 milyar KWh'lik üretimle geçildi.” dedi.

Temiz ve yenilenebilir enerji olan hidroelektrik santrallerinden (HES) üretilen enerjide yeni bir rekor kırıldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2016 yılına ait yıllık üretim  rekorunun, 2019’unilk 10 ayı itibarıyla 79,3 milyar kWh’lık üretimle  geride bırakıldığını söyledi.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye’de işletmeye açılan hidroelektrik santrallerin ürettiği  elektriğin 2019’un ilk 10 ayı itibariyle 79,3 milyar kWh’ye  ulaştığının altını çizen Bakan Pakdemirli “2016’ya ait olan yıllık en  fazla üretim olan 67,2 milyar kWh ise daha şimdiden geçilerek yeni bir  rekora imza atıldı” dedi.

 

2019 yılı itibarıyla enerji üretim kaynakları arasında HES’lerin  ikinci kaynak konumunda olduğunu da vurgulayan Pakdemirli “İlk 10  aylık süreçte elektrik üretimindeki kaynak payları, kömür yüzde 36.3,  HES yüzde 31.5,  doğalgaz yüzde 17.3, Rüzgar enerji santralleri (RES) yüzde 7.3, Güneş Enerji Santralleri (GES) yüzde 3.4 ve Jeotermal enerji santralleri (JES) yüzde 2.6 şeklinde gerçekleşti” diye konuştu.

 

Boşa akan suların gücünü ülke ekonomisine kazandırmak için enerji  sektörüne yatırım yaptıklarını da ifade eden Pakdemirli “ Bu  yatırımlar ile bu senenin ilk 10 ayında 79,3 milyar kWh ile ülke  ekonomisine 19,8 milyar liralık katkı sağlandığını belirtti.

 

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan HES projelerini hayata  geçirmenin Türkiye açısından bir zaruret olduğunun altını çizen Pakdemirli “Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor.Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. İlk 10  ayda bu kaynaktan üretilen 79,3 kWh’lik enerjiyi şayet ithal ettiğimiz  doğalgazdan üretmiş olsaydık, 3,5 milyar dolarlık bir meblayı başka  ülkelere ödemek zorunda kalacaktık. Dolayısıyla HES’lerin dış ticaret  açığımıza da olumlu yönde bir katkısı var” değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler