Ilısu Barajı'nda 2. Ünite Devreye Girdi

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.06.2020 - 12:01, Güncelleme: 29.06.2020 - 12:01 2767+ kez okundu.
 

Ilısu Barajı'nda 2. Ünite Devreye Girdi

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nda 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandı.

Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak  üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkı  sağlayacak olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda önemli bir  eşik daha aşıldı. İlk ünitenin devreye alınmasıyla üretime başlanan barajın 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandı.   Tarım ve Ormancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın ilk elektrik üretim ünitesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ise bizzat barajdan katılım sağladığı  törenle hizmete alınmıştı.   Bin 200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4 milyar 120  milyon kWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin dördüncü büyük barajı konumunda olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın tüm ünitelerinin devreye  girmesiyle sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar  katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin  yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.   Bu kapsamda kademeli olarak hizmete alınan barajın 400 MW Kurulu  güce sahip olan 2. Ünitesi devreye alındı. 3. ve 4. ünitelerin test  çalışmaları ise devam ediyor. 3. ünitenin Temmuz ayının ilk yarısında  devreye alınması planlanıyor.   Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde  uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alan baraj,  temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip bulunuyor. Ilısu projesi baraj,  yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer  inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal oldu.
Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nda 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandı.

Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak  üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkı  sağlayacak olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda önemli bir  eşik daha aşıldı. İlk ünitenin devreye alınmasıyla üretime başlanan barajın 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandı.

 

Tarım ve Ormancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın ilk elektrik üretim ünitesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ise bizzat barajdan katılım sağladığı  törenle hizmete alınmıştı.

 

Bin 200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4 milyar 120  milyon kWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin dördüncü büyük barajı konumunda olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın tüm ünitelerinin devreye  girmesiyle sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar  katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin  yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

 

Bu kapsamda kademeli olarak hizmete alınan barajın 400 MW Kurulu  güce sahip olan 2. Ünitesi devreye alındı. 3. ve 4. ünitelerin test  çalışmaları ise devam ediyor. 3. ünitenin Temmuz ayının ilk yarısında  devreye alınması planlanıyor.

 

Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde  uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alan baraj,  temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip bulunuyor. Ilısu projesi baraj,  yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer  inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.