TAP Elektrik Hattı Projesinin İlk Etabının Temeli Atıldı

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.02.2020 - 09:58, Güncelleme: 05.02.2020 - 09:58 2663+ kez okundu.
 

TAP Elektrik Hattı Projesinin İlk Etabının Temeli Atıldı

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin ilk etabının temeli atıldı.

Türkmenistan’ın Mari vilayetinde atılan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin  ilk etabı temel atma töreniyle Türkmenistan elektriğini Güney Asya ülkelerine  ulaştıracak önemli proje resmen başlamış oldu.   Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı'nın haberine göre, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Kararıyla 24 Ocak  tarihinde Türkmenistan Enerji Bakanlığı ile Çalık Holding’e bağlı TAPP-500 Power Transmission Line FZE şirketi arasında Türkmenistan’dan Afganistan sınırına kadar Mari Devlet Elektrik Santrali-Herat şehrine  kadar 220 kW gücündeki yüksek voltajlı elektrik iletim hattının inşa  edilmesine yönelik anlaşma sağlanmıştı.   Bu anlaşma kapsamında düzenlenen temel atma törenine  Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarımurat Purçekov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkmenistan Enerji Bakanlığı  temsilcileri, yabancı uzmanlar, Mari vilayet ilçe valileri katıldı.   Şubat 2018 tarihinde Devlet Başkanları düzeyinde Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı ve fiber-optik  iletişim hattının temeli atılmıştı.   Bu proje, Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine elektrik  enerjisinin ihracatının arttırılmasına imkan sağlayacak. Ayrıca,  bölgenin ekonomisinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacak.   Türkmenistan uzun yıllardır Afganistan’a her yönden destek  vermektedir. Elektrik enerjisi indirimli fiyattan gönderilmektedir. Afganistan’a elektrik ihracatının arttırılması için bir dizi projeler  hayata geçirildi.   Türkmenistan zengin enerji kaynaklarına sahip olarak, elektrik  üretimini doğalgazdan sağlamaktadır. Bunun için ülke genelinde çok  sayıda doğalgaz türbinli elektrik santralleri inşa edildi. Türkmen  elektriğini yurtdışına ihraç edilmesi için önemli çalışmalar  yapılmaktadır.   Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin  ilk etabı, Ağustos 2021 tarihinde sona erecek.  
Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin ilk etabının temeli atıldı.

Türkmenistan’ın Mari vilayetinde atılan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin  ilk etabı temel atma töreniyle Türkmenistan elektriğini Güney Asya ülkelerine  ulaştıracak önemli proje resmen başlamış oldu.

 

Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı'nın haberine göre, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Kararıyla 24 Ocak  tarihinde Türkmenistan Enerji Bakanlığı ile Çalık Holding’e bağlı TAPP-500 Power Transmission Line FZE şirketi arasında Türkmenistan’dan Afganistan sınırına kadar Mari Devlet Elektrik Santrali-Herat şehrine  kadar 220 kW gücündeki yüksek voltajlı elektrik iletim hattının inşa  edilmesine yönelik anlaşma sağlanmıştı.

 

Bu anlaşma kapsamında düzenlenen temel atma törenine  Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarımurat Purçekov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkmenistan Enerji Bakanlığı  temsilcileri, yabancı uzmanlar, Mari vilayet ilçe valileri katıldı.

 

Şubat 2018 tarihinde Devlet Başkanları düzeyinde Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı ve fiber-optik  iletişim hattının temeli atılmıştı.

 

Bu proje, Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine elektrik  enerjisinin ihracatının arttırılmasına imkan sağlayacak. Ayrıca,  bölgenin ekonomisinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacak.

 

Türkmenistan uzun yıllardır Afganistan’a her yönden destek  vermektedir. Elektrik enerjisi indirimli fiyattan gönderilmektedir. Afganistan’a elektrik ihracatının arttırılması için bir dizi projeler  hayata geçirildi.

 

Türkmenistan zengin enerji kaynaklarına sahip olarak, elektrik  üretimini doğalgazdan sağlamaktadır. Bunun için ülke genelinde çok  sayıda doğalgaz türbinli elektrik santralleri inşa edildi. Türkmen  elektriğini yurtdışına ihraç edilmesi için önemli çalışmalar  yapılmaktadır.

 

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı projesinin  ilk etabı, Ağustos 2021 tarihinde sona erecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler