ENSİA “Ülkemiz’de Biyokütle Potansiyeli Mevcudun 10 Katı”

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.02.2020 - 14:18, Güncelleme: 21.02.2020 - 14:18 2273+ kez okundu.
 

ENSİA “Ülkemiz’de Biyokütle Potansiyeli Mevcudun 10 Katı”

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye'nin biyokütleden bugünkü kurulu kapasitesinin en az 10 kat daha fazla enerji üretebilmesi mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2019 sonu itibarıyla ulaştığı 91,267 Megavat (MW)  kurulu güç içinde, biyokütle kaynaklı enerjinin payı 801 MW düzeyinde. Toplam kurulu güç içinde sadece yüzde 0,9'luk bir orana karşılık gelen  biyokütle enerjisi, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji  kaynaklarında adeta "dokunulmamış hazine" görüntüsü veriyor.   Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı  tarafından yenilenen Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası'nın (BEPA)  bu durumu tüm çıplaklığı ile ortaya koyduğunu söyledi.   BEPA'ya göre Türkiye'nin hayvan ve bitki atıkları, evsel atıklar  ve orman atıklarından kaynaklanan elektrik üretim potansiyelinin yılda 14.6 Milyon Ton Eşdeğer Petrol'e (TEP) karşılık geldiğini belirten Vatansever, Türkiye'nin birincil enerji arzının ise 2020 yılı  itibarıyla 150 Milyon TEP seviyesinde olduğunu vurguladı.   Biyokütlenin tamamıyla yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı  olarak daha fazla farkındalığa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Hüseyin Vatansever, enerji potansiyelinin ise bugünkü değerinin en az 10 katı  olduğunu sözlerine ekledi.   Vatansever, "Yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere, tüm paydaşların biyokütle  enerjisinde yatırım eksikliği nedeniyle kullanmadığımız büyük  potansiyele dikkat etmesi şart. Türkiye'de irili ufaklı 199 biyokütle  kaynaklı elektrik üretim tesisi bulunuyor. Tüm evsel ve hayvansal  atıklarımızın, müthiş birer enerji kaynağı olduğunu bilmemiz  gerekiyor. Yerel yönetimlerin, evsel atıkları kaynağında  ayrıştırdıktan sonra geri dönüştürdüğü bir sistemi kurması,  biyokütledeki potansiyeli süratle artırmamız için yaşamsal önemde. Bu  potansiyel ayrıca, enerji hatlarından uzak bölgelerde gelişen ve kendi  enerjisini üreten yerleşim alanları, büyük hayvan çiftliklerinin  kurulması için de çok önemli fayda sağlayacak. Bomboş duran tarım  alanlarının kullanılması ve hayvancılığın gelişmesi açısından büyük  faydalar sağlayacak."şeklinde değerlendirmede bulundu.   Türkiye'deki biyokütle potansiyelinin il ve ilçe bazında tespitini  yapan BEPA'ya göre “Türkiye'de yaklaşık 423 milyon adet büyükbaş,  küçükbaş ve kanatlı hayvan bulunuyor. Bu hayvanların yıllık 194 milyon  ton atığından üretilebilecek enerji miktarı ise 4.4 Milyon TEP'e  ulaşıyor. Türkiye'deki 81 ilde ortaya çıkan belediyesel atık miktarı ise  yıllık yaklaşık 32 Milyon Ton seviyesinde. Bu atıklardan  üretilebilecek enerji potansiyeli ise yılda 3.3 Milyon TEP, Orman  atıkları ve bitkisel atıklar da dikkate alındığında, Türkiye'nin  biyokütleden bugünkü kurulu kapasitesinin en az 10 kat daha fazla  enerji üretebilmesi mümkün.”
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye'nin biyokütleden bugünkü kurulu kapasitesinin en az 10 kat daha fazla enerji üretebilmesi mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2019 sonu itibarıyla ulaştığı 91,267 Megavat (MW)  kurulu güç içinde, biyokütle kaynaklı enerjinin payı 801 MW düzeyinde. Toplam kurulu güç içinde sadece yüzde 0,9'luk bir orana karşılık gelen  biyokütle enerjisi, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji  kaynaklarında adeta "dokunulmamış hazine" görüntüsü veriyor.

 

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı  tarafından yenilenen Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası'nın (BEPA)  bu durumu tüm çıplaklığı ile ortaya koyduğunu söyledi.

 

BEPA'ya göre Türkiye'nin hayvan ve bitki atıkları, evsel atıklar  ve orman atıklarından kaynaklanan elektrik üretim potansiyelinin yılda 14.6 Milyon Ton Eşdeğer Petrol'e (TEP) karşılık geldiğini belirten Vatansever, Türkiye'nin birincil enerji arzının ise 2020 yılı  itibarıyla 150 Milyon TEP seviyesinde olduğunu vurguladı.

 

Biyokütlenin tamamıyla yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı  olarak daha fazla farkındalığa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Hüseyin Vatansever, enerji potansiyelinin ise bugünkü değerinin en az 10 katı  olduğunu sözlerine ekledi.

 

Vatansever, "Yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere, tüm paydaşların biyokütle  enerjisinde yatırım eksikliği nedeniyle kullanmadığımız büyük  potansiyele dikkat etmesi şart. Türkiye'de irili ufaklı 199 biyokütle  kaynaklı elektrik üretim tesisi bulunuyor. Tüm evsel ve hayvansal  atıklarımızın, müthiş birer enerji kaynağı olduğunu bilmemiz  gerekiyor. Yerel yönetimlerin, evsel atıkları kaynağında  ayrıştırdıktan sonra geri dönüştürdüğü bir sistemi kurması,  biyokütledeki potansiyeli süratle artırmamız için yaşamsal önemde. Bu  potansiyel ayrıca, enerji hatlarından uzak bölgelerde gelişen ve kendi  enerjisini üreten yerleşim alanları, büyük hayvan çiftliklerinin  kurulması için de çok önemli fayda sağlayacak. Bomboş duran tarım  alanlarının kullanılması ve hayvancılığın gelişmesi açısından büyük  faydalar sağlayacak."şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

Türkiye'deki biyokütle potansiyelinin il ve ilçe bazında tespitini  yapan BEPA'ya göre “Türkiye'de yaklaşık 423 milyon adet büyükbaş,  küçükbaş ve kanatlı hayvan bulunuyor. Bu hayvanların yıllık 194 milyon  ton atığından üretilebilecek enerji miktarı ise 4.4 Milyon TEP'e  ulaşıyor. Türkiye'deki 81 ilde ortaya çıkan belediyesel atık miktarı ise  yıllık yaklaşık 32 Milyon Ton seviyesinde. Bu atıklardan  üretilebilecek enerji potansiyeli ise yılda 3.3 Milyon TEP, Orman  atıkları ve bitkisel atıklar da dikkate alındığında, Türkiye'nin  biyokütleden bugünkü kurulu kapasitesinin en az 10 kat daha fazla  enerji üretebilmesi mümkün.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.