Türkiye’nin En Yüksek Barajı Yusufeli’nin Yüzde 78’i Tamamlandı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.04.2020 - 14:12, Güncelleme: 21.04.2020 - 14:12 2282+ kez okundu.
 

Türkiye’nin En Yüksek Barajı Yusufeli’nin Yüzde 78’i Tamamlandı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren Türkiye'nin en yüksek dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olan Artvin Yusufeli Barajı’nda, çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise üçüncü  en yüksek barajı olan Artvin Yusufeli Barajı’nda, en yüksek  seviyede koronavirüs (KOVID-19) tedbirleri alındı.   Türkiye sınırları içerisinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden olan Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde yapımı Limak İnşaat tarafından  üstlenilen, 26 Şubat 2013 tarihinde, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısı  ile temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sürüyor.   Baraj sahasında yoğun çalışma yürüten ekipler, koronavirüs  salgınına karşı tüm önlemleri almış durumda. Çalışma alanına giriş ve  çıkışlar kapatılırken, 4 bin 500 çalışan şantiyede hazırlanan  alanlarda konaklamaya başladı. Önlemlere dair bilgileri paylaşan Yusufeli Barajı Proje Müdürü Feridun Ünsal, baraj inşaatında 202 metre  gövde yüksekliğine ulaştıklarını belirterek, "Pandemi ilan edilen  koronavirüsten etkilenmemek için baraj inşaatında çalışan personelimiz  şantiyede ikamet ediyor. Böylece dışarıyla olan teması komple iptal  ettik. Ayrıca gerekli tüm tedbirleri almış durumdayız. Çalışmalarımız  tüm hızıyla devam ediyor" dedi.   275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise  çift eğrilikle ince kemer baraj tipi kategorisinde üçüncü en yüksek  barajı olacak Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip  santralla 650 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacı  karşılanabilecek. Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile tamamı Türk  mühendisler tarafından inşa edilen bu dev baraj projesinde, 202 metre  gövde yüksekliğe ulaşıldı. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolanacak  ve 2,5 milyar liraya mal olması planlanan projeyle günlük 3 milyon TL  elektrik enerjisi geliri elde edilecek. Projenin 2021 yılında devreye  girmesi planlanıyor.   Baraj inşaatında 440 metre temel kotundan başlanarak 715 metre  kotuna yükselecek olan 275 metrelik gövde inşa edilecek. Gövde  yüksekliği 100 katlı bir gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı'nda, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton  yol veya 120 metrekarelik 60 bin adet konutun inşa edilebileceği 4  milyon metreküp beton kullanılacak. Tamamlandığında 275 metre gövde  yüksekliğine ulaşacak olan baraj yüzde 78 tamamlanma oranıyla 202  metre gövde yüksekliğine ulaştı.
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren Türkiye'nin en yüksek dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olan Artvin Yusufeli Barajı’nda, çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise üçüncü  en yüksek barajı olan Artvin Yusufeli Barajı’nda, en yüksek  seviyede koronavirüs (KOVID-19) tedbirleri alındı.

 

Türkiye sınırları içerisinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden olan Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde yapımı Limak İnşaat tarafından  üstlenilen, 26 Şubat 2013 tarihinde, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısı  ile temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı sürüyor.

 

Baraj sahasında yoğun çalışma yürüten ekipler, koronavirüs  salgınına karşı tüm önlemleri almış durumda. Çalışma alanına giriş ve  çıkışlar kapatılırken, 4 bin 500 çalışan şantiyede hazırlanan  alanlarda konaklamaya başladı. Önlemlere dair bilgileri paylaşan Yusufeli Barajı Proje Müdürü Feridun Ünsal, baraj inşaatında 202 metre  gövde yüksekliğine ulaştıklarını belirterek, "Pandemi ilan edilen  koronavirüsten etkilenmemek için baraj inşaatında çalışan personelimiz  şantiyede ikamet ediyor. Böylece dışarıyla olan teması komple iptal  ettik. Ayrıca gerekli tüm tedbirleri almış durumdayız. Çalışmalarımız  tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

 

275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise  çift eğrilikle ince kemer baraj tipi kategorisinde üçüncü en yüksek  barajı olacak Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip  santralla 650 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacı  karşılanabilecek. Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile tamamı Türk  mühendisler tarafından inşa edilen bu dev baraj projesinde, 202 metre  gövde yüksekliğe ulaşıldı. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolanacak  ve 2,5 milyar liraya mal olması planlanan projeyle günlük 3 milyon TL  elektrik enerjisi geliri elde edilecek. Projenin 2021 yılında devreye  girmesi planlanıyor.

 

Baraj inşaatında 440 metre temel kotundan başlanarak 715 metre  kotuna yükselecek olan 275 metrelik gövde inşa edilecek. Gövde  yüksekliği 100 katlı bir gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı'nda, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton  yol veya 120 metrekarelik 60 bin adet konutun inşa edilebileceği 4  milyon metreküp beton kullanılacak. Tamamlandığında 275 metre gövde  yüksekliğine ulaşacak olan baraj yüzde 78 tamamlanma oranıyla 202  metre gövde yüksekliğine ulaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.