Rosatom, Dünyanın En Büyük Nükleer Buzkıranını İnşa Etmeye Hazırlanıyor

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.04.2020 - 09:46, Güncelleme: 27.04.2020 - 09:46 3049+ kez okundu.
 

Rosatom, Dünyanın En Büyük Nükleer Buzkıranını İnşa Etmeye Hazırlanıyor

Dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran filosunu işleten Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, filosuna yeni bir buzkıran gemisi daha eklemeye hazırlanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom’un grup  şirketlerinden Rosatomflot (FSUE Atomflot) ve gemi inşaat şirketi Zvezda Ltd, nükleer buzkıran ’lider’in inşaat sözleşmesini imzaladı.   FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka ve Zvezda Ltd. Şti Genel Müdürü Sergey Tseluyko, 23 Nisan’da, Murmansk ve Vladivostok’ta  bulunarak sözleşmeye uzaktan imza attılar. Zvezda Gemi Yapım Kompleksi, Rosatom tarafından yaptırılan bu projenin tek yüklenicisi  durumunda ve sözleşme şartlarına göre geminin 2027 yılında işletmeye  alınması bekleniyor.   Rusya’nın nükleer buzkıran filosu tarihinde önemli bir adım daha  atıldığını kaydeden FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka, nükleer  buzkıran ‘lider’ ile ilgili şunları söyledi: "Lider, Rosatom uzmanları  tarafından geliştirilen modern teknoloji ürünü iki RITM-400 nükleer  reaktör ile donatılacak. Buzkıran gemisinin toplam kapasitesi 120 MW  olacak ve bu da geminin 4 metreden daha kalın buz kütlelerini aşmasını  sağlayacak. Aynı zamanda nükleer buzkıranın devreye alınması, Arktik Okyanusu’nun doğu bölgesinde güvenli ve düzenli operasyonlarla, Kuzey Denizi Rotası sularında yıl boyunca deniz seferleri yapmamızı garanti  edecek ve yüksek enlemde ticari rotalar oluşturmamız için yeni  imkanlar sağlayacak.”   Nükleer buzkıran ’lider’, Iceberg merkezi tasarım bürosu  tarafından belirlenen teknik özelliklere uygun olarak inşa edilecek ve Rosatom’un yan kuruluşu Afrikantov OKBM A.Ş tarafından geliştirilen RITM-400 nükleer reaktörlerle donatılacak. Liderin ana güç  ekipmanları, her biri 37 MW güç kapasitesine sahip dört turbo  jeneratörle donatılmış bir buhar türbini ünitesinden ve her biri 30 MW  güç kapasitesine sahip dört pervane motoru ile donatılmış bir  elektrikli tahrik sisteminden oluşuyor.   Buzkıranın temel özellikleri ise şöyle  120 MW (pervane  şaftlarında) güç kapasitesi, 22 knot (temiz suda) maksimum hız, 209  metre uzunluk, 47.7 metre genişlik, 4 metre maksimum buz penetrasyonu  ve yaklaşık 69 bin 700 ton yer değiştirme.
Dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran filosunu işleten Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, filosuna yeni bir buzkıran gemisi daha eklemeye hazırlanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom’un grup  şirketlerinden Rosatomflot (FSUE Atomflot) ve gemi inşaat şirketi Zvezda Ltd, nükleer buzkıran ’lider’in inşaat sözleşmesini imzaladı.

 

FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka ve Zvezda Ltd. Şti Genel Müdürü Sergey Tseluyko, 23 Nisan’da, Murmansk ve Vladivostok’ta  bulunarak sözleşmeye uzaktan imza attılar. Zvezda Gemi Yapım Kompleksi, Rosatom tarafından yaptırılan bu projenin tek yüklenicisi  durumunda ve sözleşme şartlarına göre geminin 2027 yılında işletmeye  alınması bekleniyor.

 

Rusya’nın nükleer buzkıran filosu tarihinde önemli bir adım daha  atıldığını kaydeden FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka, nükleer  buzkıran ‘lider’ ile ilgili şunları söyledi: "Lider, Rosatom uzmanları  tarafından geliştirilen modern teknoloji ürünü iki RITM-400 nükleer  reaktör ile donatılacak. Buzkıran gemisinin toplam kapasitesi 120 MW  olacak ve bu da geminin 4 metreden daha kalın buz kütlelerini aşmasını  sağlayacak. Aynı zamanda nükleer buzkıranın devreye alınması, Arktik Okyanusu’nun doğu bölgesinde güvenli ve düzenli operasyonlarla, Kuzey Denizi Rotası sularında yıl boyunca deniz seferleri yapmamızı garanti  edecek ve yüksek enlemde ticari rotalar oluşturmamız için yeni  imkanlar sağlayacak.”

 

Nükleer buzkıran ’lider’, Iceberg merkezi tasarım bürosu  tarafından belirlenen teknik özelliklere uygun olarak inşa edilecek ve Rosatom’un yan kuruluşu Afrikantov OKBM A.Ş tarafından geliştirilen RITM-400 nükleer reaktörlerle donatılacak. Liderin ana güç  ekipmanları, her biri 37 MW güç kapasitesine sahip dört turbo  jeneratörle donatılmış bir buhar türbini ünitesinden ve her biri 30 MW  güç kapasitesine sahip dört pervane motoru ile donatılmış bir  elektrikli tahrik sisteminden oluşuyor.

 

Buzkıranın temel özellikleri ise şöyle  120 MW (pervane  şaftlarında) güç kapasitesi, 22 knot (temiz suda) maksimum hız, 209  metre uzunluk, 47.7 metre genişlik, 4 metre maksimum buz penetrasyonu  ve yaklaşık 69 bin 700 ton yer değiştirme.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.