Türkiye 46,3 Milyar m3 Doğalgaz Tüketti

DOĞALGAZ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 19:54, Güncelleme: 25.05.2019 - 19:54 3568+ kez okundu.
 

Türkiye 46,3 Milyar m3 Doğalgaz Tüketti

Türkiye'nin yıllık doğal gaz talebi Avrupa'nın doğal gaz talebinin yüzde 10'una ulaştı. 2016 yılında Türkiye toplam doğal gaz tüketimi 46,3 milyar m3 olarak gerçekleşmişti.

GAZBİR verilerine göre 2017 yılında Türkiye’nin toplam doğal gaz talebi 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artışla 50 milyar m3 olarak gerçekleşecek. Ülkelerin temiz enerji politikası ile doğal gaz ve yenilenebilir enerjinin payı her geçen gün artış gösterdi. 28 Avrupa Birliği ülkesinin geçtiğimiz yıl toplam doğal gaz tüketimi 475 milyar m3 olarak gerçekleşmişti. 2017 yılında Avrupa Birliği ülkelerindeki toplam tüketimin yüzde 4’lük bir artışla 500 milyar m3 seviyelerine gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye toplam tüketimi Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tüketimleri ile kıyaslandığında toplam tüketimin yüzde 10’luk kısmını oluşturuyor. Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz yıl özellikle konut tüketiminde belirgin bir artış gözlendi.  Geçtiğimiz yıllara göre ülkemizde ve Avrupa’da mevsim sıcaklıklarının oldukça altonda seyreden hava sıcaklıkları ile doğal gaz tüketimi rekor seviyelere yükseldi. Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Slovakya gibi Avrupa ülkelerinde yeni yapılan binaların yaklaşık yarısında doğal gaz kullanan ısınma ve hatta soğutma sistemleri entegre edilmiş olması da konut tüketimindeki artışın bir diğer sebebi. Türkiye doğal gaz tüketimi Enerji Bakanlığının aldığı tedbirler ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin yeni yatırımları ile her yıl artıyor. Özellikle konut tüketiminde her yıl 1 milyon yeni abonenin doğal gaz konforuyla kavuşması doğal gaz tüketiminde de ciddi bir artışa sebep oluyor. Türkiye doğal gaz piyasasında yürütülmekte olan yeni yatırımlar ile 2017 yılında 100 ilçe 2019 yılına kadar ise 110 ilçe daha doğal gaza kavuşmuş olacak. Proje ile 4 milyon vatandaşımızın daha doğal gaza kavuşması ile toplam doğal gaz kullanana sayısının 50 milyona ulaşması amaçlanıyor.
Türkiye'nin yıllık doğal gaz talebi Avrupa'nın doğal gaz talebinin yüzde 10'una ulaştı. 2016 yılında Türkiye toplam doğal gaz tüketimi 46,3 milyar m3 olarak gerçekleşmişti.

GAZBİR verilerine göre 2017 yılında Türkiye’nin toplam doğal gaz talebi 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artışla 50 milyar m3 olarak gerçekleşecek. Ülkelerin temiz enerji politikası ile doğal gaz ve yenilenebilir enerjinin payı her geçen gün artış gösterdi. 28 Avrupa Birliği ülkesinin geçtiğimiz yıl toplam doğal gaz tüketimi 475 milyar m3 olarak gerçekleşmişti. 2017 yılında Avrupa Birliği ülkelerindeki toplam tüketimin yüzde 4’lük bir artışla 500 milyar m3 seviyelerine gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye toplam tüketimi Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tüketimleri ile kıyaslandığında toplam tüketimin yüzde 10’luk kısmını oluşturuyor.

Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz yıl özellikle konut tüketiminde belirgin bir artış gözlendi.  Geçtiğimiz yıllara göre ülkemizde ve Avrupa’da mevsim sıcaklıklarının oldukça altonda seyreden hava sıcaklıkları ile doğal gaz tüketimi rekor seviyelere yükseldi. Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Slovakya gibi Avrupa ülkelerinde yeni yapılan binaların yaklaşık yarısında doğal gaz kullanan ısınma ve hatta soğutma sistemleri entegre edilmiş olması da konut tüketimindeki artışın bir diğer sebebi.

Türkiye doğal gaz tüketimi Enerji Bakanlığının aldığı tedbirler ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin yeni yatırımları ile her yıl artıyor. Özellikle konut tüketiminde her yıl 1 milyon yeni abonenin doğal gaz konforuyla kavuşması doğal gaz tüketiminde de ciddi bir artışa sebep oluyor. Türkiye doğal gaz piyasasında yürütülmekte olan yeni yatırımlar ile 2017 yılında 100 ilçe 2019 yılına kadar ise 110 ilçe daha doğal gaza kavuşmuş olacak. Proje ile 4 milyon vatandaşımızın daha doğal gaza kavuşması ile toplam doğal gaz kullanana sayısının 50 milyona ulaşması amaçlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.