TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi Toplandı

DOĞALGAZ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.09.2020 - 13:47, Güncelleme: 21.09.2020 - 15:58 3301+ kez okundu.
 

TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi Toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Özel sektör ve kamunun yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen toplantının ana gündemi Sakarya’da doğal gaz keşfi oldu. ​   TPAO Strateji Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Öztürk, Karadeniz ve Akdeniz’de yapılan arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sakarya sahasında yapılan gaz keşif miktarını benzer sahalar ile kıyaslayan Öztürk, gazın “Peak Plato” üretiminde ülkemiz tüketiminin üçte birini karşılayabileceğini ve 2023 yılında Zonguldak civarından bir giriş noktası ile kullanıma sunulmasının planlandığını belirtti.    Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, 2020 yılının ilk yarısında ithalatta Rusya’nın payının düştüğünü buna karşın Azerbaycan ve LNG ithalatının ön plana çıktığını ifade etti. Pandemi döneminde tüketimde bir önceki yıla göre %4 oranında düşüş yaşandığı, düşüşün ağırlıklı olarak doğal gaz elektrik üretim santrallerinden kaynaklandığını belirtti. Yaşar Arslan bulaşın önlenebilmesi amacıyla iç tesisat kontrol işlemlerinde ve tüketici merkezlerinde HES kodu uygulaması başlatılacağını duyurdu. Arslan ayrıca GAZBİR olarak başlatılan ve doğal gaza ilk aşamada %5 oranında hidrojen karıştırılmasını amaçlayan Ar-Ge projesinin başarıyla sonuçlandığı bilgisini verdi.     2020 Yaz Dönemi Değerlendirmeleri ve Kış Dönemi Hazırlıkları hakkında bilgi veren BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Murat Önde, 2020 yılı başında Türk Akım’ın kara kısmı boru hattının devreye alındığını ve Kıyıköy’den gaz akışının başladığını, ayrıca Mart ayında TANAP ana ölçüm istasyonun testlerinin tamamlandığını ifade etti.  Yaklaşık 16 bin km’lik boru hattı ile 81 ile doğal gaz arzının sağlandığını belirten Önde, doğal gaz arz ve teslimat miktarları ve boru hatları bakım-onarım çalışmaları hakkında bilgi verdi.       Dünyanın her on yılda bir, 2008 yılı dünya ekonomik krizi, Fukuşima nükleer santral kazası, kaya gazı keşfi ve şimdi pandemi gibi büyük bir olay ile karşı karşıya kaldığını ve bu gelişmelerin piyasaları ciddi anlamda etkilediğini belirten MEDREG Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Özkoç, Pandemi Sonrası Global LNG/Doğalgaz Piyasalarını değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, dünya doğalgaz ve LNG üretim ve tüketiminin bölgeler ve ülkeler arasında izlediği seyri inceleyen Özkoç, düşen doğalgaz ve LNG fiyatının Asya Pasifik ve Çin tarafından fırsat olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.   
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Özel sektör ve kamunun yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen toplantının ana gündemi Sakarya’da doğal gaz keşfi oldu. ​

 

TPAO Strateji Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Öztürk, Karadeniz ve Akdeniz’de yapılan arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sakarya sahasında yapılan gaz keşif miktarını benzer sahalar ile kıyaslayan Öztürk, gazın “Peak Plato” üretiminde ülkemiz tüketiminin üçte birini karşılayabileceğini ve 2023 yılında Zonguldak civarından bir giriş noktası ile kullanıma sunulmasının planlandığını belirtti. 

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, 2020 yılının ilk yarısında ithalatta Rusya’nın payının düştüğünü buna karşın Azerbaycan ve LNG ithalatının ön plana çıktığını ifade etti. Pandemi döneminde tüketimde bir önceki yıla göre %4 oranında düşüş yaşandığı, düşüşün ağırlıklı olarak doğal gaz elektrik üretim santrallerinden kaynaklandığını belirtti. Yaşar Arslan bulaşın önlenebilmesi amacıyla iç tesisat kontrol işlemlerinde ve tüketici merkezlerinde HES kodu uygulaması başlatılacağını duyurdu. Arslan ayrıca GAZBİR olarak başlatılan ve doğal gaza ilk aşamada %5 oranında hidrojen karıştırılmasını amaçlayan Ar-Ge projesinin başarıyla sonuçlandığı bilgisini verdi.  

 

2020 Yaz Dönemi Değerlendirmeleri ve Kış Dönemi Hazırlıkları hakkında bilgi veren BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Murat Önde, 2020 yılı başında Türk Akım’ın kara kısmı boru hattının devreye alındığını ve Kıyıköy’den gaz akışının başladığını, ayrıca Mart ayında TANAP ana ölçüm istasyonun testlerinin tamamlandığını ifade etti.  Yaklaşık 16 bin km’lik boru hattı ile 81 ile doğal gaz arzının sağlandığını belirten Önde, doğal gaz arz ve teslimat miktarları ve boru hatları bakım-onarım çalışmaları hakkında bilgi verdi.    

 

Dünyanın her on yılda bir, 2008 yılı dünya ekonomik krizi, Fukuşima nükleer santral kazası, kaya gazı keşfi ve şimdi pandemi gibi büyük bir olay ile karşı karşıya kaldığını ve bu gelişmelerin piyasaları ciddi anlamda etkilediğini belirten MEDREG Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Özkoç, Pandemi Sonrası Global LNG/Doğalgaz Piyasalarını değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, dünya doğalgaz ve LNG üretim ve tüketiminin bölgeler ve ülkeler arasında izlediği seyri inceleyen Özkoç, düşen doğalgaz ve LNG fiyatının Asya Pasifik ve Çin tarafından fırsat olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler