Rüzgar Enerjisinden 5 Yılda 3,3 Milyon Kişiye İş İmkanı

GÜNCEL 02.06.2021 - 09:04, Güncelleme: 02.06.2021 - 09:04 2385+ kez okundu.
 

Rüzgar Enerjisinden 5 Yılda 3,3 Milyon Kişiye İş İmkanı

GWEC tarafından yapılan yeni analize göre, rüzgar enerjisi sektöründe önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel çapta 3,3 milyon yeni iş imkanının oluşabilecek.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından yapılan yeni analiz, endüstriyel genişlemeler sayesinde önümüzdeki beş yıl içinde rüzgar enerjisi ekonomisinin gittikçe büyüyeceğini raporluyor. Global olarak 3,3 milyon yeni rüzgar enerjisi iş fırsatının gelecek 5 yıl içerisinde oluşabileceğinin aktarıldığı raporda hem kara hem de deniz rüzgarındaki gelişmelerin sektörde zincirleme büyüme etkisi göstereceği işaret ediliyor. Rüzgar enerjisinde yerli ve kalifiye istihdama yıllardır öncülük ettiklerini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, uygulanacak yerli ve milli stratejilerle Türkiye de söz konusu küresel genişleme dalgasını yakalayabilir. Halihazırda kurulu 751 GW kapasitesiyle rüzgar endüstrisi, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'na göre bugüne kadar küresel olarak yaklaşık 1,2 milyon istihdam oluşturdu. Dünyanın önde gelen rüzgar enerjisi ülkeleri, rüzgar endüstrisinde yüz binlerce doğrudan işe ev sahipliği yapıyor. GWEC Market Intelligence tarafından yapılan küresel ankete göre, 2020 itibariyle Çin'de yaklaşık 550.000, Brezilya'da 260.000, ABD'de 115.000 ve Hindistan'da 63.000 rüzgar enerjisi çalışanı bulunuyordu. AB ülkelerinin ise toplamda 300 bin kişiye iş imkanı sunduğu rüzgar enerjisi endüstrisinde Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığını aktaran Ali Aydın’a göre, global anlamda milyonlarca kişi ekmeğini rüzgardan elde ediyor. Son yıllarda atağa kalkan ülkemizde bu rakamların başlangıç için iyi bir seviye olduğunu da belirten Aydın, gelecek büyüme adına önümüzde kat edilmesi gereken aşamalar olduğuna ve küresel rüzgar enerjisi arenasında daha fazla söz sahibi olma hedefinde ek istihdam oluşturulmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor. 2021 - 2025 yılları arasında dünya çapında 470 GW'lik ek yeni kara ve deniz rüzgar kapasitesinin kurulacağı tahmin ediliyor. Hesaplamalara göre yeni kapasitedeki bu artış, türbinlerin 25 yıllık proje ömrü boyunca 3,3 milyon sürdürülebilir ve uzun vadeli iş imkanı oluşturabilir. Ülkemizdeki projelerin kurulum, işletme ve bakım  aşamaları gibi işlerin yerel kaynaklar üzerinden yürütüldüğünü belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’de yetişecek yeni kaynaklar sayesinde yurtdışındaki projelere alanında uzman ve global standartlarda eğitim almış teknik ekiplerle hizmet götürmenin, ülkemize rekabette büyük faydalar kazandıracağını  aktarıyor. Bu aşamada ülkemizde yerli ve milli istihdam atağının da Ülke Enerji tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Aydın, rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımında hem teknolojik altyapı hem de çalışan istihdamı konusunda yerliliğe büyük önem verdiklerini, alanında uzman rüzgar türbini teknisyenlerinin ülkemiz gençlerinden olması ve eğitimlerinin yüksek standartlarda olmasına adına da ciddi efor harcadıklarını dile getiriyor.
GWEC tarafından yapılan yeni analize göre, rüzgar enerjisi sektöründe önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel çapta 3,3 milyon yeni iş imkanının oluşabilecek.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından yapılan yeni analiz, endüstriyel genişlemeler sayesinde önümüzdeki beş yıl içinde rüzgar enerjisi ekonomisinin gittikçe büyüyeceğini raporluyor. Global olarak 3,3 milyon yeni rüzgar enerjisi iş fırsatının gelecek 5 yıl içerisinde oluşabileceğinin aktarıldığı raporda hem kara hem de deniz rüzgarındaki gelişmelerin sektörde zincirleme büyüme etkisi göstereceği işaret ediliyor. Rüzgar enerjisinde yerli ve kalifiye istihdama yıllardır öncülük ettiklerini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, uygulanacak yerli ve milli stratejilerle Türkiye de söz konusu küresel genişleme dalgasını yakalayabilir.

Halihazırda kurulu 751 GW kapasitesiyle rüzgar endüstrisi, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'na göre bugüne kadar küresel olarak yaklaşık 1,2 milyon istihdam oluşturdu. Dünyanın önde gelen rüzgar enerjisi ülkeleri, rüzgar endüstrisinde yüz binlerce doğrudan işe ev sahipliği yapıyor. GWEC Market Intelligence tarafından yapılan küresel ankete göre, 2020 itibariyle Çin'de yaklaşık 550.000, Brezilya'da 260.000, ABD'de 115.000 ve Hindistan'da 63.000 rüzgar enerjisi çalışanı bulunuyordu. AB ülkelerinin ise toplamda 300 bin kişiye iş imkanı sunduğu rüzgar enerjisi endüstrisinde Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığını aktaran Ali Aydın’a göre, global anlamda milyonlarca kişi ekmeğini rüzgardan elde ediyor. Son yıllarda atağa kalkan ülkemizde bu rakamların başlangıç için iyi bir seviye olduğunu da belirten Aydın, gelecek büyüme adına önümüzde kat edilmesi gereken aşamalar olduğuna ve küresel rüzgar enerjisi arenasında daha fazla söz sahibi olma hedefinde ek istihdam oluşturulmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

2021 - 2025 yılları arasında dünya çapında 470 GW'lik ek yeni kara ve deniz rüzgar kapasitesinin kurulacağı tahmin ediliyor. Hesaplamalara göre yeni kapasitedeki bu artış, türbinlerin 25 yıllık proje ömrü boyunca 3,3 milyon sürdürülebilir ve uzun vadeli iş imkanı oluşturabilir. Ülkemizdeki projelerin kurulum, işletme ve bakım  aşamaları gibi işlerin yerel kaynaklar üzerinden yürütüldüğünü belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’de yetişecek yeni kaynaklar sayesinde yurtdışındaki projelere alanında uzman ve global standartlarda eğitim almış teknik ekiplerle hizmet götürmenin, ülkemize rekabette büyük faydalar kazandıracağını  aktarıyor. Bu aşamada ülkemizde yerli ve milli istihdam atağının da Ülke Enerji tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Aydın, rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımında hem teknolojik altyapı hem de çalışan istihdamı konusunda yerliliğe büyük önem verdiklerini, alanında uzman rüzgar türbini teknisyenlerinin ülkemiz gençlerinden olması ve eğitimlerinin yüksek standartlarda olmasına adına da ciddi efor harcadıklarını dile getiriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.