“LPG Kullanmanın Cazibesi Kalmadı”

GÜNCEL 19.11.2021 - 13:15, Güncelleme: 22.11.2021 - 10:34 2434+ kez okundu.
 

“LPG Kullanmanın Cazibesi Kalmadı”

BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, hızlı artan LPG fiyatları nedeniyle LPG kullanmanın bir cazibesinin kalmadığını dile getirdi.

BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü günden güne artan LPG fiyatları hakkında açıklamalar yaptı. İtalyan gaz ekipmanları markası BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, yılbaşından bu yana %17 oranında artan benzin fiyatlarına karşı, LPG fiyatlarının %72 oranında arttığını; bunun da LPG kullanmanın cazibesini ortadan kaldırdığını söyledi.  LPG fiyatlarındaki artışın dünyada doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olduğunu kaydeden Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Dünyada enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 euro/lt ve benzin fiyatları 0,75 euro/lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları %72, benzin fiyatları ise sadece %17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı. Bu durumun doğalgaz üretiminde arz-talep dengesinin sağlanmasıyla çözüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “LPG Sektörüne Destek Verilmeli” ÖTV payının sıfırlanması nedeniyle fiyatlardaki dalgalanmaların artık eşel mobil sistemiyle dengelenemediğini hatırlatan Örücü, zamların da doğrudan pompa fiyatlarına yansıdığını bildirdi ve “Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi. Türkiye’de kullanılan LPG’nin büyük kısmı Cezayir’den ithal ediliyor ve bu LPG doğalgazdan elde ediliyor. Ülkelere göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte Avrupa’da otogaz fiyatları 0,80 euro/lt, benzin fiyatları 1,50 euro/lt olarak değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlara göre Avrupa ülkelerinde LPG-benzin makası yüzde 56 yakıt ekonomisi sağlarken ülkemizde bu oran yüzde 4 gibi ölçülemeyecek bir seviyeye gelmiş durumda” diye konuştu.  Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kadir Örücü, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimiz karbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekli teşvikleri uygulamalıyız” dedi.
BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, hızlı artan LPG fiyatları nedeniyle LPG kullanmanın bir cazibesinin kalmadığını dile getirdi.

BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü günden güne artan LPG fiyatları hakkında açıklamalar yaptı. İtalyan gaz ekipmanları markası BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, yılbaşından bu yana %17 oranında artan benzin fiyatlarına karşı, LPG fiyatlarının %72 oranında arttığını; bunun da LPG kullanmanın cazibesini ortadan kaldırdığını söyledi. 

LPG fiyatlarındaki artışın dünyada doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olduğunu kaydeden Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Dünyada enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 euro/lt ve benzin fiyatları 0,75 euro/lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları %72, benzin fiyatları ise sadece %17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı. Bu durumun doğalgaz üretiminde arz-talep dengesinin sağlanmasıyla çözüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

LPG Sektörüne Destek Verilmeli”

ÖTV payının sıfırlanması nedeniyle fiyatlardaki dalgalanmaların artık eşel mobil sistemiyle dengelenemediğini hatırlatan Örücü, zamların da doğrudan pompa fiyatlarına yansıdığını bildirdi ve “Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi. Türkiye’de kullanılan LPG’nin büyük kısmı Cezayir’den ithal ediliyor ve bu LPG doğalgazdan elde ediliyor. Ülkelere göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte Avrupa’da otogaz fiyatları 0,80 euro/lt, benzin fiyatları 1,50 euro/lt olarak değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlara göre Avrupa ülkelerinde LPG-benzin makası yüzde 56 yakıt ekonomisi sağlarken ülkemizde bu oran yüzde 4 gibi ölçülemeyecek bir seviyeye gelmiş durumda” diye konuştu. 

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kadir Örücü, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimiz karbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekli teşvikleri uygulamalıyız” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.