Fransa'nın 'Çevre Dostu' Massy Ulu Camisi Dikkatleri Üzerine Çekiyor

DÜNYADAN 07.05.2022 - 14:19, Güncelleme: 07.05.2022 - 14:52 3243+ kez okundu.
 

Fransa'nın 'Çevre Dostu' Massy Ulu Camisi Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Fransa'nın ilk çevre dostu camisi olarak bilinen, camdan kubbesi ve büyük kısmı camdan oluşan minaresiyle dikkati çeken Massy Ulu Camisi, enerji tasarrufu sağlaması ve doğal kaynakları etkili kullanmasıyla öne çıkıyor.

Başkent Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinin 54 bin nüfuslu Massy kentinde inşa edilen camide, çift duvar izolasyonu, yerden ısıtma sisteminin yanı sıra kubbe, minare ile pencerelerin özel camlardan oluşması ve aydınlatmada LED ışıkların kullanılması, kaynakların verimli kullanımını sağlıyor. Abdesthanelerinde sensörlü musluklar bulunan camide depolanan yağmur suyuyla, temizlik yapılıyor ve çevredeki yeşil alan sulanıyor. İnşası 2010-1019 yıllarında tamamlanan caminin çatısında, enerji ve ısı kaybını önleyen, oksijen üreten bitkisel kaplama bulunuyor. Toplam 4 milyon 500 bin avroya mal olan cami, Massy ve Fransa'daki Müslümanların bağışlarıyla yapıldı. "Hz. Muhammed, bitki ve hayvanları korumayı, israfı önlemeyi teşvik ediyordu" Massy Ulu Camisi Derneği olan Massy'deki Müslümanlar Konseyi Başkanı Mahmoud İsmail, "çevre dostu cami"yi anlattı. Mahmoud İsmail, çevre ve ekolojinin artık çokça konuşulan bir konu olduğunu, herkesin israfı önlemek ve doğayı korumaktan bahsettiğini söyledi. İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in 1400 yıl önceki öğretileri ve Kuran-ı Kerim'de yer alan ekoloji prensiplerinden yola çıkarak camiyi inşa ettiklerini belirten İsmail, Massy Ulu Camisi'nin Fransa'nın ilk çevre dostu camisi olduğunu aktardı. Mahmoud İsmail, "Hz. Muhammed, bitki ve hayvanları korumayı ve israfı önlemeyi teşvik ediyordu" diyerek, İslam'ın ekoloji açısından dünya medeniyetine büyük katkıları olduğuna dikkati çekti. Çevre dostu olan, az enerji ve su tüketen bu camiyi Fransa'ya ve Müslümanlara kazandırmak için çok çalıştıklarını aktaran İsmail, yapım aşamasında mühendislik okulu öğrencileriyle beraber çalıştıklarını ifade etti. İzolasyon, ısıtma, aydınlatma sistemlerinin yanı sıra camide, özellikle kış aylarında ısı kaybını önlemek için dışarıdaki temiz soğuk havayı dolaylı yoldan ısıtarak cami içerisindeki havayı temizleyen farklı bir havalandırma sistemi kurduklarını da belirten Mahmoud İsmail, caminin minaresi ve kubbesi ile pencerelerde kullanılan özel camlar sayesinde binanın içine giren doğal ışık miktarın maksimum seviyeye ulaştığına da dikkati çekerken bu camların kızılötesi ışınları durdurarak sera etkisini önlediğini dile getirdi. Massy'deki Müslümanlar Konseyi Başkanı Mahmoud İsmail, Avrupa'daki Müslümanlara çağrıda bulunarak, "Bizi dinleyen tüm Müslümanlara şunu söylüyorum. Avrupa'da saygın ibadethanelere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Fransa'nın ilk çevre dostu camisi olarak bilinen, camdan kubbesi ve büyük kısmı camdan oluşan minaresiyle dikkati çeken Massy Ulu Camisi, enerji tasarrufu sağlaması ve doğal kaynakları etkili kullanmasıyla öne çıkıyor.

Başkent Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinin 54 bin nüfuslu Massy kentinde inşa edilen camide, çift duvar izolasyonu, yerden ısıtma sisteminin yanı sıra kubbe, minare ile pencerelerin özel camlardan oluşması ve aydınlatmada LED ışıkların kullanılması, kaynakların verimli kullanımını sağlıyor.

Abdesthanelerinde sensörlü musluklar bulunan camide depolanan yağmur suyuyla, temizlik yapılıyor ve çevredeki yeşil alan sulanıyor.

İnşası 2010-1019 yıllarında tamamlanan caminin çatısında, enerji ve ısı kaybını önleyen, oksijen üreten bitkisel kaplama bulunuyor. Toplam 4 milyon 500 bin avroya mal olan cami, Massy ve Fransa'daki Müslümanların bağışlarıyla yapıldı.

"Hz. Muhammed, bitki ve hayvanları korumayı, israfı önlemeyi teşvik ediyordu"

Massy Ulu Camisi Derneği olan Massy'deki Müslümanlar Konseyi Başkanı Mahmoud İsmail, "çevre dostu cami"yi anlattı.

Mahmoud İsmail, çevre ve ekolojinin artık çokça konuşulan bir konu olduğunu, herkesin israfı önlemek ve doğayı korumaktan bahsettiğini söyledi.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in 1400 yıl önceki öğretileri ve Kuran-ı Kerim'de yer alan ekoloji prensiplerinden yola çıkarak camiyi inşa ettiklerini belirten İsmail, Massy Ulu Camisi'nin Fransa'nın ilk çevre dostu camisi olduğunu aktardı.

Mahmoud İsmail, "Hz. Muhammed, bitki ve hayvanları korumayı ve israfı önlemeyi teşvik ediyordu" diyerek, İslam'ın ekoloji açısından dünya medeniyetine büyük katkıları olduğuna dikkati çekti.

Çevre dostu olan, az enerji ve su tüketen bu camiyi Fransa'ya ve Müslümanlara kazandırmak için çok çalıştıklarını aktaran İsmail, yapım aşamasında mühendislik okulu öğrencileriyle beraber çalıştıklarını ifade etti.

İzolasyon, ısıtma, aydınlatma sistemlerinin yanı sıra camide, özellikle kış aylarında ısı kaybını önlemek için dışarıdaki temiz soğuk havayı dolaylı yoldan ısıtarak cami içerisindeki havayı temizleyen farklı bir havalandırma sistemi kurduklarını da belirten Mahmoud İsmail, caminin minaresi ve kubbesi ile pencerelerde kullanılan özel camlar sayesinde binanın içine giren doğal ışık miktarın maksimum seviyeye ulaştığına da dikkati çekerken bu camların kızılötesi ışınları durdurarak sera etkisini önlediğini dile getirdi.

Massy'deki Müslümanlar Konseyi Başkanı Mahmoud İsmail, Avrupa'daki Müslümanlara çağrıda bulunarak, "Bizi dinleyen tüm Müslümanlara şunu söylüyorum. Avrupa'da saygın ibadethanelere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.