Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Enerji Zirvesi'nde Konuştu

GÜNCEL 20.05.2022 - 17:06, Güncelleme: 21.05.2022 - 09:11 3692+ kez okundu.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Enerji Zirvesi'nde Konuştu

MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Uluslararası Enerji Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün artık kurulu gücü 100 bin megavatı geçen bir Türkiye var. 100 bin megavatı geçen dünyada bugün 14 ülke var. Bugün artık yenilenebilir enerjide, enerji verimliliğinde, enerji teknolojilerinde, nükleer enerjide attığı adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdüren bir Türkiye var. Enerjide kendi öz yeterliliğimizi sağladıkça inanıyorum ki Türkiye hem üretim hem dağıtım hem de piyasalarda merkez olma hedefine daha somut bir şekilde yaklaşacak." dedi. "Dördüncü Sondaj Gemimiz Taşucu Limanı'nda" Türkiye'nin yeni sondaj gemisinin seferler öncesi hazırlık işlemlerinin başladığını belirten Bakan Dönmez, “Dördüncü gemimiz de dün Taşucu Limanı’na ulaştı. Burada 2 aylık bir bakım süreci olacak. Ardından belirleyeceğimiz lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız bir gemi olacak. İnşallah yeni gemimizle yeni müjdeler almayı ümit ediyoruz.” diye konuştu. "Dünyada Dördüncü, Avrupa'da ise Birinciyiz" Bakan Dönmez: “Türkiye, güneş paneli üretiminde bugün yıllık 7 bin 960 megavat üretimle dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinciyiz. İnşallah birkaç yıl içerisinde ilk üçe gireceğiz. 8 yıl önce Türkiye’de ilk tohumları atılan bir sektör bugün sadece kaynak üretimiyle değil teknoloji üretimiyle de yukarılara çıkıyor.” ifadelerini kullandı. "Enerji Bağımsızlığı İçin Adımlar Atmaya Devam Ediyoruz" Türkiye'nin madenlerde en yüksek üretim ve ihracat rakamlarına ulaştığını ve ciddi bir mesafe kat ettiğini söyleyen Dönmez, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını teminat altına alacak adımların atıldığını ve atılmaya da devam edildiğini bildirdi. Özellikle enerji teknolojilerinin daha da geliştirilmesi noktasında atılacak çok adım olduğunu söyleyen Bakan Fatih Dönmez, "Girişimci, sanayici, mühendislere ihtiyacımız var. Rekabet bir çoğumuzun hoşuna gitmese de kaçınılmaz bir gerçek. Kaliteyi de uyguna almak hepimizin hedefi. Hepimiz tüketiciyiz. Kaliteli olacak ve ucuza olacak. Bir sürü parametre var. Sizler bunları her gün yaşıyorsunuz. Bu açıdan önemli konulardan birisi de verimlilik ve yenilenebilir teknoloji olduğunu söylemem gerekiyor. şeklinde konuştu. Kritik minerallerin fiyatının durdurulmaması sonucu teknolojik maliyetlerin yükselmeye başlayacağını söyleyen Fatih Dönmez, "Lityum pillerinde, güneş panellerine kadar yayınlanan son raporların hepsinde görüyoruz. Güneş panellerinde yüzde 5-10 seviyesinde fiyat düşüşleri varken, pandemiden sonra fiyatlarda düşme durdu, bir miktar yükselme eğilimi söz konusu. Buna da çözüm bulmak zorundayız. Petrolde spekülasyonu konuşurduk, şimdi nikel gibi metallerdeki fiyat spekülasyonlarını konuşmaya başladık. Lityumda Dolar bazında 2-3 kat artış var. Enerjinin geleceğinde sadece kaynak yok, kritik element ve madenleri de konuşacağız." dedi.
MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Uluslararası Enerji Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,

“Bugün artık kurulu gücü 100 bin megavatı geçen bir Türkiye var. 100 bin megavatı geçen dünyada bugün 14 ülke var. Bugün artık yenilenebilir enerjide, enerji verimliliğinde, enerji teknolojilerinde, nükleer enerjide attığı adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdüren bir Türkiye var. Enerjide kendi öz yeterliliğimizi sağladıkça inanıyorum ki Türkiye hem üretim hem dağıtım hem de piyasalarda merkez olma hedefine daha somut bir şekilde yaklaşacak." dedi.

"Dördüncü Sondaj Gemimiz Taşucu Limanı'nda"

Türkiye'nin yeni sondaj gemisinin seferler öncesi hazırlık işlemlerinin başladığını belirten Bakan Dönmez, “Dördüncü gemimiz de dün Taşucu Limanı’na ulaştı. Burada 2 aylık bir bakım süreci olacak. Ardından belirleyeceğimiz lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız bir gemi olacak. İnşallah yeni gemimizle yeni müjdeler almayı ümit ediyoruz.” diye konuştu.

"Dünyada Dördüncü, Avrupa'da ise Birinciyiz"

Bakan Dönmez: “Türkiye, güneş paneli üretiminde bugün yıllık 7 bin 960 megavat üretimle dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinciyiz. İnşallah birkaç yıl içerisinde ilk üçe gireceğiz. 8 yıl önce Türkiye’de ilk tohumları atılan bir sektör bugün sadece kaynak üretimiyle değil teknoloji üretimiyle de yukarılara çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

"Enerji Bağımsızlığı İçin Adımlar Atmaya Devam Ediyoruz"

Türkiye'nin madenlerde en yüksek üretim ve ihracat rakamlarına ulaştığını ve ciddi bir mesafe kat ettiğini söyleyen Dönmez, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını teminat altına alacak adımların atıldığını ve atılmaya da devam edildiğini bildirdi.

Özellikle enerji teknolojilerinin daha da geliştirilmesi noktasında atılacak çok adım olduğunu söyleyen Bakan Fatih Dönmez, "Girişimci, sanayici, mühendislere ihtiyacımız var. Rekabet bir çoğumuzun hoşuna gitmese de kaçınılmaz bir gerçek. Kaliteyi de uyguna almak hepimizin hedefi. Hepimiz tüketiciyiz. Kaliteli olacak ve ucuza olacak. Bir sürü parametre var. Sizler bunları her gün yaşıyorsunuz. Bu açıdan önemli konulardan birisi de verimlilik ve yenilenebilir teknoloji olduğunu söylemem gerekiyor. şeklinde konuştu.

Kritik minerallerin fiyatının durdurulmaması sonucu teknolojik maliyetlerin yükselmeye başlayacağını söyleyen Fatih Dönmez, "Lityum pillerinde, güneş panellerine kadar yayınlanan son raporların hepsinde görüyoruz. Güneş panellerinde yüzde 5-10 seviyesinde fiyat düşüşleri varken, pandemiden sonra fiyatlarda düşme durdu, bir miktar yükselme eğilimi söz konusu. Buna da çözüm bulmak zorundayız. Petrolde spekülasyonu konuşurduk, şimdi nikel gibi metallerdeki fiyat spekülasyonlarını konuşmaya başladık. Lityumda Dolar bazında 2-3 kat artış var. Enerjinin geleceğinde sadece kaynak yok, kritik element ve madenleri de konuşacağız." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.