Akkuyu NGS İlk Büyük Boyutlu Ekipmanı Sahaya Ulaştı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.07.2019 - 18:58, Güncelleme: 30.07.2019 - 18:58 3637+ kez okundu.
 

Akkuyu NGS İlk Büyük Boyutlu Ekipmanı Sahaya Ulaştı

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşaatı devam eden 1 nolu ünitesinin ilk büyük boyutlu ekipmanı sahaya ulaştı.

Mersin İli - 1 Nolu ünitenin ilk büyük boyutlu ekipmanı olan Kor Tutucu Akkuyu NGS inşaat sahasına ulaştı. Nükleer yakıtların içinde  olduğu reaktör kabının altına yerleştirilecek olan bu ekipman, 150 ton  ağırlığında ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı çelikten yapılmış koni  şeklinde bir tanktır. Kor tutucu, 3+ nesil reaktörlü nükleer  santrallere özgü pasif güvenlik sistemlerinin önemli ekipmanıdır.    Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ile Akkuyu NGS sahasında iş görüşmesi  yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Önemli  ekipmanlardan bir tanesinin sahaya intikalini görmüş olduk. Buna 'Core  catcher (Kor tutucu)' deniliyor. Kor tutucu, Akkuyu NGS gibi 3. nesil  santraller için tasarlanan ve nükleer güvenliği artıran bir ekipman. Bu yıl içerisinde montajı bitmiş olacak" diye konuştu.   Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva "Sahaya gelen  ilk büyük boyutlu ekipmanın nükleer güvenliğin bir parçası olması  bizim açımızdan çok önemlidir. Yürütülen faaliyetlerin güvenli ve  emniyetli bir şekilde sürdürülmesi nükleer santralin işletmeye  alınmasından önce başlar. Projenin ilk gününden itibaren nükleer  güvenlik prensiplerine uyulması ve yapılan çalışmaların sürekli  denetlenmesi, inşaat sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. 60 yıllık  işletme ömrü boyunca, ki bu süre daha da uzayabilir, bu temel yaklaşım  esas alınmaktadır,"diye vurguladı.   Zoteeva, "Akkuyu projesi, Rusya'da benzer bir tasarım ile inşa edilmiş ve şu anda işletilen bir  nükleer santralin deneyimine dayanmaktadır. Bu tasarım, aktif ve pasif  güvenlik sistemlerinin bir arada olduğu ve her türlü dış etkenlere  karşı geliştirilen güvenlik sistemlerinin yer aldığı bir tasarımdır," ifadelerini kullandı.   Türkiye'nin ilk nükleer santrali için imal edilen Kor tutucu, bu  tür ekipmanların üretiminde uzmanlaşmış Tyajmash A.Ş. firmasının  tesislerinde yapılmıştır. Tyajmash A.Ş. tesisinde daha önce imalatı  yapılmış iki adet Kor tutucu, hâlihazırda Çin'in Tyanvan nükleer  santraline montajı yapılmış, iki adet Kor tutucunun Bangladeş'in Ruppur nükleer santraline sevkiyatı yapılmış, yine dört adet Kor  tutucunun ise Hindistan'nın Kudankulam nükleer santralinde kullanılmak  üzere imalatı tamamlanmıştır.   Kor tutucu ekipmanının kurulacağı 1 Nolu güç ünitesinin inşaatına  ilişkin çalışmalar, öngörülen takvime göre devam etmektedir. Kor  tutucunun montajının yapılacağı alanın hazırlanması çalışmaları devam  etmektedir. İnşaatın tüm aşamaları, gerek bağımsız yapı denetim  kuruluşları tarafından, gerek Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından  titizlikle denetlenmektedir.   
Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşaatı devam eden 1 nolu ünitesinin ilk büyük boyutlu ekipmanı sahaya ulaştı.

Mersin İli - 1 Nolu ünitenin ilk büyük boyutlu ekipmanı olan Kor Tutucu Akkuyu NGS inşaat sahasına ulaştı. Nükleer yakıtların içinde  olduğu reaktör kabının altına yerleştirilecek olan bu ekipman, 150 ton  ağırlığında ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı çelikten yapılmış koni  şeklinde bir tanktır. Kor tutucu, 3+ nesil reaktörlü nükleer  santrallere özgü pasif güvenlik sistemlerinin önemli ekipmanıdır. 

 

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ile Akkuyu NGS sahasında iş görüşmesi  yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Önemli  ekipmanlardan bir tanesinin sahaya intikalini görmüş olduk. Buna 'Core  catcher (Kor tutucu)' deniliyor. Kor tutucu, Akkuyu NGS gibi 3. nesil  santraller için tasarlanan ve nükleer güvenliği artıran bir ekipman. Bu yıl içerisinde montajı bitmiş olacak" diye konuştu.

 

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva "Sahaya gelen  ilk büyük boyutlu ekipmanın nükleer güvenliğin bir parçası olması  bizim açımızdan çok önemlidir. Yürütülen faaliyetlerin güvenli ve  emniyetli bir şekilde sürdürülmesi nükleer santralin işletmeye  alınmasından önce başlar. Projenin ilk gününden itibaren nükleer  güvenlik prensiplerine uyulması ve yapılan çalışmaların sürekli  denetlenmesi, inşaat sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. 60 yıllık  işletme ömrü boyunca, ki bu süre daha da uzayabilir, bu temel yaklaşım  esas alınmaktadır,"diye vurguladı.

 

Zoteeva, "Akkuyu projesi, Rusya'da benzer bir tasarım ile inşa edilmiş ve şu anda işletilen bir  nükleer santralin deneyimine dayanmaktadır. Bu tasarım, aktif ve pasif  güvenlik sistemlerinin bir arada olduğu ve her türlü dış etkenlere  karşı geliştirilen güvenlik sistemlerinin yer aldığı bir tasarımdır," ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin ilk nükleer santrali için imal edilen Kor tutucu, bu  tür ekipmanların üretiminde uzmanlaşmış Tyajmash A.Ş. firmasının  tesislerinde yapılmıştır. Tyajmash A.Ş. tesisinde daha önce imalatı  yapılmış iki adet Kor tutucu, hâlihazırda Çin'in Tyanvan nükleer  santraline montajı yapılmış, iki adet Kor tutucunun Bangladeş'in Ruppur nükleer santraline sevkiyatı yapılmış, yine dört adet Kor  tutucunun ise Hindistan'nın Kudankulam nükleer santralinde kullanılmak  üzere imalatı tamamlanmıştır.

 

Kor tutucu ekipmanının kurulacağı 1 Nolu güç ünitesinin inşaatına  ilişkin çalışmalar, öngörülen takvime göre devam etmektedir. Kor  tutucunun montajının yapılacağı alanın hazırlanması çalışmaları devam  etmektedir. İnşaatın tüm aşamaları, gerek bağımsız yapı denetim  kuruluşları tarafından, gerek Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından  titizlikle denetlenmektedir. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler