Çin, Karbon Emisyon Hedeflerine 10 Yıl Erken Ulaşacak

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.08.2019 - 11:40, Güncelleme: 27.08.2019 - 11:40 3546+ kez okundu.
 

Çin, Karbon Emisyon Hedeflerine 10 Yıl Erken Ulaşacak

Çin’in Paris Anlaşması çerçevesinde 2050 yılında karbon emisyon oranı hedefine 10 yıl erken ulaşabilir.

ABD’deki Çin Nanjing Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından hayata geçirilen  simülasyona göre, Çin şehirlerinde karbon salınımı ile ilgili önemli  ilerlemeler sağlanmış durumda.   Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, İklim değişikliği  konusunda Paris Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olan Çin, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını düşürme sözü vermişti. Bu hedef çerçevesinde çalışmalarını yürüten Çin, bu hedefe 10 yıl önce  ulaşabilir.   ABD’deki Çin Nanjing Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2000’den 2016’ya kadar 50 Çin kentindeki karbondioksit emisyonlarını  inceledi ve kişi başına emisyon ile kişi başına gayri safi yurtiçi  hasıla (GDP) arasında yakın bir ilişki buldu. Araştırmaya göre 50 Çin  şehri, Çin’in toplam karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 35’ini ve ülke GSYİH’sının yüzde 51’ini oluşturuyor.   Nanjing Üniversitesi’nden Wang Haikun’a göre, araştırmanın önde  gelen yazarlarından biri şehirlerde çeşitli karbondioksit emisyonları  görünse de emisyonlar ve GSYİH arasındaki ilişki Çevresel Kuznets Eğrisi’ni izliyor.Eğri, ekonomik kalkınma büyümesi gerçekleştikçe, ülkenin belirli  bir ortalama gelire ulaştığı belirli bir noktaya kadar çevrenin  kötüleşeceği anlamına geliyor. Bu seviyeden sonra da çevre  yatırımlarında artış yaşanıyor. Çalışma, birçok şehirde GSYH kişi başına yaklaşık 21 bin dolara  ulaştığında karbon emisyonunun zirve yaptığını ortaya koyuyor.   Daha sonra, Çin’in tarihi emisyonlarına dayanan karbon  emisyonlarının zirvesini ve gelecekteki nüfus büyüklüğü ve Dünya Bankası’ndan elde edilen ekonomik kalkınma düzeyindeki verileri simüle  etmek için bir bilgisayar modeli kullandılar.   Nature Sustainability dergisinde kapak makalesi olarak yayınlanan  çalışmaya göre, Çin’deki karbon emisyonlarının Paris hedefinden  yaklaşık 5-10 yıl önce 2021 ile 2025 arasında zirve yapması gerekiyor. Bu zirvenin ardından yapılan yatırımlar ve alınan önlemlerle karbon  seviyesinde düşüş başlayacak. Çalışma Çin’in birçok şehrinde önemli  ilerlemeler olduğu da ortaya koydu.   Wang, çalışmanın Çin’in iklim değişikliğini azaltma konusundaki  büyük çabalarını yansıttığını söyleyerek aynı zamanda karbon  emisyonlarını azaltma programlarında farklı zorluklar olduğunu da  ortaya çıkardı yorumunu yaptı. Simülasyona göre, Pekin, Xi’an ve Hangzhou gibi şehirler enerji verimliliğini artırmak için altyapı  tesislerini geliştirmeye odaklanmalı. Simülasyonun ortaya çıkardığı  sonuçlar ışığında çalışmalarını hızlandıracak olan Çin, enerji  karmasındaki fosil yakıt oranını yüzde 20’ye düşürecek ve ormanlık  arazi büyüklüğünü de yüzde 20 oranında artıracak.  
Çin’in Paris Anlaşması çerçevesinde 2050 yılında karbon emisyon oranı hedefine 10 yıl erken ulaşabilir.

ABD’deki Çin Nanjing Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından hayata geçirilen  simülasyona göre, Çin şehirlerinde karbon salınımı ile ilgili önemli  ilerlemeler sağlanmış durumda.

 

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, İklim değişikliği  konusunda Paris Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olan Çin, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını düşürme sözü vermişti. Bu hedef çerçevesinde çalışmalarını yürüten Çin, bu hedefe 10 yıl önce  ulaşabilir.

 

ABD’deki Çin Nanjing Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2000’den 2016’ya kadar 50 Çin kentindeki karbondioksit emisyonlarını  inceledi ve kişi başına emisyon ile kişi başına gayri safi yurtiçi  hasıla (GDP) arasında yakın bir ilişki buldu. Araştırmaya göre 50 Çin  şehri, Çin’in toplam karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 35’ini ve ülke GSYİH’sının yüzde 51’ini oluşturuyor.

 

Nanjing Üniversitesi’nden Wang Haikun’a göre, araştırmanın önde  gelen yazarlarından biri şehirlerde çeşitli karbondioksit emisyonları  görünse de emisyonlar ve GSYİH arasındaki ilişki Çevresel Kuznets Eğrisi’ni izliyor.Eğri, ekonomik kalkınma büyümesi gerçekleştikçe, ülkenin belirli  bir ortalama gelire ulaştığı belirli bir noktaya kadar çevrenin  kötüleşeceği anlamına geliyor. Bu seviyeden sonra da çevre  yatırımlarında artış yaşanıyor. Çalışma, birçok şehirde GSYH kişi başına yaklaşık 21 bin dolara  ulaştığında karbon emisyonunun zirve yaptığını ortaya koyuyor.

 

Daha sonra, Çin’in tarihi emisyonlarına dayanan karbon  emisyonlarının zirvesini ve gelecekteki nüfus büyüklüğü ve Dünya Bankası’ndan elde edilen ekonomik kalkınma düzeyindeki verileri simüle  etmek için bir bilgisayar modeli kullandılar.

 

Nature Sustainability dergisinde kapak makalesi olarak yayınlanan  çalışmaya göre, Çin’deki karbon emisyonlarının Paris hedefinden  yaklaşık 5-10 yıl önce 2021 ile 2025 arasında zirve yapması gerekiyor. Bu zirvenin ardından yapılan yatırımlar ve alınan önlemlerle karbon  seviyesinde düşüş başlayacak. Çalışma Çin’in birçok şehrinde önemli  ilerlemeler olduğu da ortaya koydu.

 

Wang, çalışmanın Çin’in iklim değişikliğini azaltma konusundaki  büyük çabalarını yansıttığını söyleyerek aynı zamanda karbon  emisyonlarını azaltma programlarında farklı zorluklar olduğunu da  ortaya çıkardı yorumunu yaptı. Simülasyona göre, Pekin, Xi’an ve Hangzhou gibi şehirler enerji verimliliğini artırmak için altyapı  tesislerini geliştirmeye odaklanmalı. Simülasyonun ortaya çıkardığı  sonuçlar ışığında çalışmalarını hızlandıracak olan Çin, enerji  karmasındaki fosil yakıt oranını yüzde 20’ye düşürecek ve ormanlık  arazi büyüklüğünü de yüzde 20 oranında artıracak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.