İstanbul Avrupa Yakası’nda 9 Günlük Tatilde Elektrik Tüketimi Yüzde 27 Düştü

ŞİRKET (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.08.2019 - 16:27, Güncelleme: 28.08.2019 - 16:27 2236+ kez okundu.
 

İstanbul Avrupa Yakası’nda 9 Günlük Tatilde Elektrik Tüketimi Yüzde 27 Düştü

İstanbullular Kurban Bayramı tatilini uzun tutunca 10-18 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Avrupa Yakası’ndaki elektrik tüketimi yüzde 27 azaldı.

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Kurban Bayramı tatilinin elektrik  tüketimi üzerindeki etkisine dair özel bir çalışma hazırladı. Özellikle bayram tatilinin hafta başına gelmesi, iki hafta sonunun  birleştirilerek tatil süresinin uzatılmasının da etkisi ile İstanbullular sahillere koşarken tarihi kentteki elektrik tüketimi de  düştü.   BEDAŞ uzmanlarının tespitlerine göre bu yıl 10-18 Ağustos  tarihleri arasında Kurban Bayramı nedeniyle tatillerini uzatarak şehir  dışına çıkanlar olmasaydı elektrik tüketimi yaklaşık 693 bin MWh  olacaktı. Ancak bayram tatilinin etkisi ile bu tarihler arasında İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik tüketimi yüzde 27’lik bir düşüşle 505 bin 620 MWh olarak gerçekleşti.Sadece Arefe Günü ve Kurban Bayramı  özelinde bakıldığında ise normal günlere göre elektrik tüketiminde  yüzde 31’lik bir gerileme tespit edildi.   BEDAŞ’ın çalışmasına göre dört günlük bayram tatili boyunca yani 11-14 Ağustos günleri arasında oransal olarak elektrik tüketiminin en  çok düştüğü bölge yüzde 75 gibi yüksek bir oranla Hadımköy oldu. Miktar açısından bakıldığında ise söz konusu dört gün boyunca toplam 9  bin 340 MWh’lik gerileme ile Beylikdüzü öne çıktı. Beylikdüzü’nde  düşüş yüzde 44’ü buldu. Rekor düşüşlerin yaşandığı her iki bölgede de  sanayi abonelerinin yoğun olması bu gerilemenin en büyük sebebi olarak  gösterildi.   Arefe ve Kurban Bayramı tarihlerindeki elektrik tüketimi  incelendiğinde söz konusu beş gün içinde en düşük tüketim 49 bin 917 MWh ile bayramın birinci günü yaşandı. Beş gün içinde en yüksek  tüketim, bayram hazırlıklarının yaşandığı Arefe Günü gerçekleşti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Arefe Günü elektrik tüketimi 60 bin 370 MWh  seviyelerini buldu.   İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik tüketimi geçen yılki Kurban Bayramı ile karşılaştırıldığında ise yüzde 3,4 arttı. 2018 yılında  pazartesi gününe gelen Kurban Bayramı nedeniyle cuma günü de resmi  tatile dahil edilmiş ve hafta sonları ile tatil günü sayısı dokuza  çıkmıştı. Bu yıl ise bayramın ilk günü 11 Ağustos Pazar’a rastlayınca  perşembe ve cuma günü tatil dışında tutuldu. 14 Ağustos’tan itibaren İstanbul’a geri dönüşler başlayınca da 2018 yılında dokuz günlük  sürede 493 bin 59 MWh elektrik tüketimi kaydedilirken bu yıl aynı  sürede elektrik tüketimi 505 bin 464 MWh seviyesine çıkarak geçen  yılın üzerinde gerçekleşti.
İstanbullular Kurban Bayramı tatilini uzun tutunca 10-18 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Avrupa Yakası’ndaki elektrik tüketimi yüzde 27 azaldı.

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Kurban Bayramı tatilinin elektrik  tüketimi üzerindeki etkisine dair özel bir çalışma hazırladı. Özellikle bayram tatilinin hafta başına gelmesi, iki hafta sonunun  birleştirilerek tatil süresinin uzatılmasının da etkisi ile İstanbullular sahillere koşarken tarihi kentteki elektrik tüketimi de  düştü.

 

BEDAŞ uzmanlarının tespitlerine göre bu yıl 10-18 Ağustos  tarihleri arasında Kurban Bayramı nedeniyle tatillerini uzatarak şehir  dışına çıkanlar olmasaydı elektrik tüketimi yaklaşık 693 bin MWh  olacaktı. Ancak bayram tatilinin etkisi ile bu tarihler arasında İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik tüketimi yüzde 27’lik bir düşüşle 505 bin 620 MWh olarak gerçekleşti.Sadece Arefe Günü ve Kurban Bayramı  özelinde bakıldığında ise normal günlere göre elektrik tüketiminde  yüzde 31’lik bir gerileme tespit edildi.

 

BEDAŞ’ın çalışmasına göre dört günlük bayram tatili boyunca yani 11-14 Ağustos günleri arasında oransal olarak elektrik tüketiminin en  çok düştüğü bölge yüzde 75 gibi yüksek bir oranla Hadımköy oldu. Miktar açısından bakıldığında ise söz konusu dört gün boyunca toplam 9  bin 340 MWh’lik gerileme ile Beylikdüzü öne çıktı. Beylikdüzü’nde  düşüş yüzde 44’ü buldu. Rekor düşüşlerin yaşandığı her iki bölgede de  sanayi abonelerinin yoğun olması bu gerilemenin en büyük sebebi olarak  gösterildi.

 

Arefe ve Kurban Bayramı tarihlerindeki elektrik tüketimi  incelendiğinde söz konusu beş gün içinde en düşük tüketim 49 bin 917 MWh ile bayramın birinci günü yaşandı. Beş gün içinde en yüksek  tüketim, bayram hazırlıklarının yaşandığı Arefe Günü gerçekleşti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Arefe Günü elektrik tüketimi 60 bin 370 MWh  seviyelerini buldu.

 

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik tüketimi geçen yılki Kurban Bayramı ile karşılaştırıldığında ise yüzde 3,4 arttı. 2018 yılında  pazartesi gününe gelen Kurban Bayramı nedeniyle cuma günü de resmi  tatile dahil edilmiş ve hafta sonları ile tatil günü sayısı dokuza  çıkmıştı. Bu yıl ise bayramın ilk günü 11 Ağustos Pazar’a rastlayınca  perşembe ve cuma günü tatil dışında tutuldu. 14 Ağustos’tan itibaren İstanbul’a geri dönüşler başlayınca da 2018 yılında dokuz günlük  sürede 493 bin 59 MWh elektrik tüketimi kaydedilirken bu yıl aynı  sürede elektrik tüketimi 505 bin 464 MWh seviyesine çıkarak geçen  yılın üzerinde gerçekleşti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.