İran ve Rusya'dan 30 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması

PETROL - LPG (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 19:49, Güncelleme: 25.05.2019 - 19:49 2242+ kez okundu.
 

İran ve Rusya'dan 30 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması

Rusya ve İran, 30 milyar dolar değerinde stratejik enerji işbirliği anlaşmalarına imza attı.

İran Uluslararası İşler Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran ziyareti çerçevesinde Rus petrol şirketleri ile altı geçici anlaşma imzalandığını söyledi. Financial Times gazetesinin haberine göre İranlı yetkili, iki ülkenin İran'ın petrol ve doğalgaz alanlarını geliştirme konusunda iş birliğini genişleteceğini belirtti. Petrol Üretimi 33 Milyon Ton Olacak Rusya'nın devlete bağlı petrol şirketi Rosneft'in CEO'su İgor Seçin ise, İran Ulusal Petrol Şirketi ile yapılan anlaşmanın, gelecek yıllarda İran'ın petrol ve doğalgaz projeleri kapsamında yapılacak bağlayıcı anlaşmaların ilk adımı olduğunu vurguladı. Seçin, yatırımların tamamının 30 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini, projeler tamamlandığında yıllık petrol üretiminin 33 milyon tona ulaşacağını kaydetti. İran hükümeti, yıllardır süren uluslararası yaptırımların ardından yabancı şirketlerin İran'a enerji yatırımlarını arttırmasını hedefliyor. Tahran özellikle, Royal Dutch Shell gibi önemli şirketlerin İran'a yatırım yapması için diplomatik çabalarını sürdürüyor. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmaya desteğini geri çekmesi ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının, Batılı şirketlerin İran'a yatırımlarını engelleyebileceği, bu durumun Rus ve Çinli şirketlerin İran pazarındaki etkisini arttıracağı belirtiliyor. Son dönemde Ortadoğu'da enerji alanında yeni yatırımlara ağırlık veren Rusya'nın, İran'ın bölgesel rakibi olan Suudi Arabistan'la enerji ve askeri alanlarda iş birliğini arttırması da dikkat çekiyor. Rosneft, geçen ay da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile doğalgaz boru hattı için finansman anlaşması imzalamıştı.
Rusya ve İran, 30 milyar dolar değerinde stratejik enerji işbirliği anlaşmalarına imza attı.

İran Uluslararası İşler Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran ziyareti çerçevesinde Rus petrol şirketleri ile altı geçici anlaşma imzalandığını söyledi.

Financial Times gazetesinin haberine göre İranlı yetkili, iki ülkenin İran'ın petrol ve doğalgaz alanlarını geliştirme konusunda iş birliğini genişleteceğini belirtti.

Petrol Üretimi 33 Milyon Ton Olacak

Rusya'nın devlete bağlı petrol şirketi Rosneft'in CEO'su İgor Seçin ise, İran Ulusal Petrol Şirketi ile yapılan anlaşmanın, gelecek yıllarda İran'ın petrol ve doğalgaz projeleri kapsamında yapılacak bağlayıcı anlaşmaların ilk adımı olduğunu vurguladı. Seçin, yatırımların tamamının 30 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini, projeler tamamlandığında yıllık petrol üretiminin 33 milyon tona ulaşacağını kaydetti.

İran hükümeti, yıllardır süren uluslararası yaptırımların ardından yabancı şirketlerin İran'a enerji yatırımlarını arttırmasını hedefliyor. Tahran özellikle, Royal Dutch Shell gibi önemli şirketlerin İran'a yatırım yapması için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmaya desteğini geri çekmesi ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının, Batılı şirketlerin İran'a yatırımlarını engelleyebileceği, bu durumun Rus ve Çinli şirketlerin İran pazarındaki etkisini arttıracağı belirtiliyor.

Son dönemde Ortadoğu'da enerji alanında yeni yatırımlara ağırlık veren Rusya'nın, İran'ın bölgesel rakibi olan Suudi Arabistan'la enerji ve askeri alanlarda iş birliğini arttırması da dikkat çekiyor. Rosneft, geçen ay da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile doğalgaz boru hattı için finansman anlaşması imzalamıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.