JES'lerin Elektrik Üretimi Yüzde 23 Arttı

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.06.2019 - 10:48, Güncelleme: 10.06.2019 - 10:48 2964+ kez okundu.
 

JES'lerin Elektrik Üretimi Yüzde 23 Arttı

Nisan ayında doğalgaz santrallerinin elektrik üretimindeki payı yarı yarıya azalırken, jeotermal elektrik santrallerinin (JES) payı yüzde 2.36'dan yüzde 2.83'e yükseldi.

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin geçici verilerine göre Türkiye'de  Nisan ayında toplam elektrik üretimi yüzde 2.14'lük artışla 23 milyar  694 milyon 363 bin kWh seviyesine ulaştı. Ocak-Nisan dönemini kapsayan  yılın ilk dört ayındaki elektrik üretimi ise yüzde 0.3 gerilemeyle 118  milyar 529 milyon 822 bin kWh oldu.    Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) Nisan ayındaki elektrik  üretimi ise toplam elektrik üretimdeki artışın 10 katından fazla bir  hızla yükseldi. Nisan ayında JES'lerde üretilen elektrik miktarı bir  önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.4 artışla 671 milyon 923 bin  kWh seviyesine ulaştı.    Toplam elektrik üretiminde yılın ilk dört ayında yüzde 0.3'lük  gerileme yaşanmasına rağmen JES'lerin üretimi bu dönemde de artış  gösterdi. Ocak-Nisan aylarını kapsayan yılın ilk dört aylık döneminde  JES'lerin ürettiği elektrik miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine  göre yüzde 22.8'lik artışla 3 milyar 443 milyon 836 bin MW'ye ulaştı.    Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı  Ali Kındap, JES'lerin Türkiye'nin elektrik üretimindeki payının  giderek artmasını, enerjide dışa bağımlılığı azaltma çabalarına büyük  bir katkı olarak değerlendirdi. Tamamına yakını ithal edilen  doğalgazdan üretilen elektriğin toplam içindeki payının Nisan ayında  yüzde 12'ye, Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 16'ya gerilediğini  kaydeden Alı Kındap, "Doğalgaz santrallerinin daha az çalışmasından kaynaklanan arz  açığının ciddi bir bölümü, tamamıyla yerli ve yenilenebilir bir kaynak  kullanan JES'ler tarafından kapatılmış oldu. Türkiye'deki jeotermal  enerji yatırımlarının teşvikine devam edilmesi halinde, sektörümüzün  enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük katkıları her geçen gün  artmaya devam edecektir."dedi.
Nisan ayında doğalgaz santrallerinin elektrik üretimindeki payı yarı yarıya azalırken, jeotermal elektrik santrallerinin (JES) payı yüzde 2.36'dan yüzde 2.83'e yükseldi.

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin geçici verilerine göre Türkiye'de  Nisan ayında toplam elektrik üretimi yüzde 2.14'lük artışla 23 milyar  694 milyon 363 bin kWh seviyesine ulaştı. Ocak-Nisan dönemini kapsayan  yılın ilk dört ayındaki elektrik üretimi ise yüzde 0.3 gerilemeyle 118  milyar 529 milyon 822 bin kWh oldu. 

 

Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) Nisan ayındaki elektrik  üretimi ise toplam elektrik üretimdeki artışın 10 katından fazla bir  hızla yükseldi. Nisan ayında JES'lerde üretilen elektrik miktarı bir  önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.4 artışla 671 milyon 923 bin  kWh seviyesine ulaştı. 

 

Toplam elektrik üretiminde yılın ilk dört ayında yüzde 0.3'lük  gerileme yaşanmasına rağmen JES'lerin üretimi bu dönemde de artış  gösterdi. Ocak-Nisan aylarını kapsayan yılın ilk dört aylık döneminde  JES'lerin ürettiği elektrik miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine  göre yüzde 22.8'lik artışla 3 milyar 443 milyon 836 bin MW'ye ulaştı. 

 

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı  Ali Kındap, JES'lerin Türkiye'nin elektrik üretimindeki payının  giderek artmasını, enerjide dışa bağımlılığı azaltma çabalarına büyük  bir katkı olarak değerlendirdi. Tamamına yakını ithal edilen  doğalgazdan üretilen elektriğin toplam içindeki payının Nisan ayında  yüzde 12'ye, Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 16'ya gerilediğini  kaydeden Alı Kındap, "Doğalgaz santrallerinin daha az çalışmasından kaynaklanan arz  açığının ciddi bir bölümü, tamamıyla yerli ve yenilenebilir bir kaynak  kullanan JES'ler tarafından kapatılmış oldu. Türkiye'deki jeotermal  enerji yatırımlarının teşvikine devam edilmesi halinde, sektörümüzün  enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük katkıları her geçen gün  artmaya devam edecektir."dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.