Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?

GÜNCEL 22.11.2021 - 16:22, Güncelleme: 23.11.2021 - 10:47 2198+ kez okundu.
 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi hem işçinin sağlığı ve güvenliği hem de işverenin daha kalifiye personel çalıştırması açısından önem arz eden bir belgedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) bazı meslekler için Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirdi. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale geldi. Mesleki Yeterlilik(MYK) Belgesi Nedir? MYK ( Mesleki Yeterlilik Kurumu ) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren bir belgelerdir. Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki yeterlilik belgesi, MYK’nın yetkilendirmiş olduğu belgelendirme kuruluşlarından alınmaktadır. Mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilen bazı kuruluşlar bu belgenin verilmesiyle ilgili aşamayı yürütür. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış olan Odaklı Grup, da bu kuruluşlardan biridir. Mesleki Yeterlilik  Belgesi Zorunluluğu Nedir? İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi hem işçinin sağlığı ve güvenliği hem de işverenin daha kalifiye personel çalıştırması açısından önem arz eden bir belgedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) bazı meslekler için Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirdi. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale geldi.

Mesleki Yeterlilik(MYK) Belgesi Nedir?

MYK ( Mesleki Yeterlilik Kurumu ) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren bir belgelerdir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi, MYK’nın yetkilendirmiş olduğu belgelendirme kuruluşlarından alınmaktadır. Mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilen bazı kuruluşlar bu belgenin verilmesiyle ilgili aşamayı yürütür. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış olan Odaklı Grup, da bu kuruluşlardan biridir.

Mesleki Yeterlilik  Belgesi Zorunluluğu Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.

Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.