Rosatom’un Çin’de İnşa Ettiği Tianwan ve Xudapu Nükleer Güç Santrallerinin Yeni Güç Ünitelerinin Temeli Atıldı

DÜNYADAN 20.05.2021 - 12:50, Güncelleme: 20.05.2021 - 12:50 5839+ kez okundu.
 

Rosatom’un Çin’de İnşa Ettiği Tianwan ve Xudapu Nükleer Güç Santrallerinin Yeni Güç Ünitelerinin Temeli Atıldı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) de inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un, Çin’de yapımını sürdürdüğü Tianwan ve Xudapu Nükleer Güç Santrallerinin yeni güç ünitelerinin temeli törenle atıldı.

Tianwan NGS’nin 7. ve 8. üniteleri ile, Xudapu NGS’nin 3. ve 4. ünitelerinin temel atma törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping telekonferans yöntemiyle katıldı. Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rusya’nın ortaklığıyla inşa edilen Tianwan NGS’nin hali hazırda faaliyette olan ilk dört ünitesinin şu ana kadar 270 milyar kilovatsaatin üzerinde enerji ürettiğine dikkat çekerek, “Tianwan NGS’inin devredeki güç üniteleri güvenilir bir şekilde Çin halkına hizmet etmeye ve Çin’in enerji güvenliğini sağlama konusunda önemli katkılar sunmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. Rusya ve Çin’in ortak nükleer enerji projesi, en kapsamlıları 2018 yılında imzalanan bir dizi stratejik anlaşma çerçevesinde yürütülüyor. Yeni güç üniteleri, Çin’in mevcut nükleer enerji kapasitesini artırarak ülkeye güvenilir ve temiz elektrik sağlayacak. Çin’in Jiangsu eyaletinin Lianyungang şehrinde yer alan Tianwan NGS, Rus-Çin ekonomik ortaklığının en büyük örneği olma özelliğini taşıyor. Rus uzmanlarca inşa edilen ve VVER-1000 reaktörlerinin yer aldığı ilk iki güç ünitesi 2007, 3’üncü ve 4’üncü üniteleri ise 2018’den bu yana faaliyet gösteriyor. Her biri 1200 MW kapasiteli 7’nci ve 8’inci ünitelerin ise, 2026-2027 yılında devreye alınması planlanıyor. Daha yeni olan Xudapu NGS projesi ise, Liaoning eyaletinin Huludao şehrinde yer alıyor. Santralin 3’üncü ve 4’üncü ünitelerinin inşaatı Rus ve Çin tarafları arasında 2019 yılında imzalanan bir dizi anlaşma kapsamında yürütülecek. Ünitelerin 2027-2028 döneminde hizmete girmesi planlanıyor. VVER-1200 reaktörleri Türkiye ve Çin’in yanı sıra, Finlandiya, Bangladeş ve Belarus gibi ülkelerde de kullanılıyor.  
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) de inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un, Çin’de yapımını sürdürdüğü Tianwan ve Xudapu Nükleer Güç Santrallerinin yeni güç ünitelerinin temeli törenle atıldı.

Tianwan NGS’nin 7. ve 8. üniteleri ile, Xudapu NGS’nin 3. ve 4. ünitelerinin temel atma törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping telekonferans yöntemiyle katıldı.

Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rusya’nın ortaklığıyla inşa edilen Tianwan NGS’nin hali hazırda faaliyette olan ilk dört ünitesinin şu ana kadar 270 milyar kilovatsaatin üzerinde enerji ürettiğine dikkat çekerek, “Tianwan NGS’inin devredeki güç üniteleri güvenilir bir şekilde Çin halkına hizmet etmeye ve Çin’in enerji güvenliğini sağlama konusunda önemli katkılar sunmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Rusya ve Çin’in ortak nükleer enerji projesi, en kapsamlıları 2018 yılında imzalanan bir dizi stratejik anlaşma çerçevesinde yürütülüyor. Yeni güç üniteleri, Çin’in mevcut nükleer enerji kapasitesini artırarak ülkeye güvenilir ve temiz elektrik sağlayacak.

Çin’in Jiangsu eyaletinin Lianyungang şehrinde yer alan Tianwan NGS, Rus-Çin ekonomik ortaklığının en büyük örneği olma özelliğini taşıyor. Rus uzmanlarca inşa edilen ve VVER-1000 reaktörlerinin yer aldığı ilk iki güç ünitesi 2007, 3’üncü ve 4’üncü üniteleri ise 2018’den bu yana faaliyet gösteriyor. Her biri 1200 MW kapasiteli 7’nci ve 8’inci ünitelerin ise, 2026-2027 yılında devreye alınması planlanıyor.

Daha yeni olan Xudapu NGS projesi ise, Liaoning eyaletinin Huludao şehrinde yer alıyor. Santralin 3’üncü ve 4’üncü ünitelerinin inşaatı Rus ve Çin tarafları arasında 2019 yılında imzalanan bir dizi anlaşma kapsamında yürütülecek. Ünitelerin 2027-2028 döneminde hizmete girmesi planlanıyor.

VVER-1200 reaktörleri Türkiye ve Çin’in yanı sıra, Finlandiya, Bangladeş ve Belarus gibi ülkelerde de kullanılıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler