Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi’nin 23’üncü Oturumu Gerçekleşti

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.07.2019 - 13:58, Güncelleme: 26.07.2019 - 13:58 3151+ kez okundu.
 

Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi’nin 23’üncü Oturumu Gerçekleşti

Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi'nin 23'üncü oturumu Nizhny Novgorod'da düzenlendi.

Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi'nin 23'üncü oturumu, Rusya-Çin  zirvelerinin düzenli olarak hazırlanmasından sorumlu Komitenin çatısı  altında 19 Temmuz'da Nizhny Novgorod'da düzenlendi. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev ve Çin Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Zhang Kejian Alt Komite’nin eş başkanları olarak görev yapıyor.    Oturum katılımcıları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2018  yılı Haziran ayında Çin’e yaptığı devlet ziyareti sırasında imzalanan  paket anlaşmaların hayata geçirilmesinde yıl boyunca yapılan ortak  çalışmaların bilançosunu çıkardı. Taraflar, bu çalışmanın başarıyla ve  genellikle planlanandan daha hızlı bir şekilde ilerlediğine dair ortak  görüşlerini dile getirdi.   Geçtiğimiz yıl Ekim ayında, rekor bir sürede Çin Ay Keşif Programı  için radyonüklid termal bloklar üretildi ve Çin'e teslim edildi. Çin  hızlı nötron reaktörü CFR-600 projesi için tüm uygulama sözleşmeleri  imzalandı. Proje uygulanması pratik bir düzleme geçti. Tianwan NGS’nin 7 ve 8 nolu güç üniteleri ve Suydapu NGS’nin 3 ve 4 nolu güç üniteleri  için bir dizi uygulama sözleşmesinin imzalanması öngörüldü. Tianwan Nükleer Santralinin 3 ve 4 nolu güç ünitelerinin öngörülenden daha  erken ticari işletime alınması önemli bir kilometre taşı oldu.    Elde edilen sonuçlar karşısında, taraflar, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümet başkanlarının 7 Kasım 2016 tarihli  barışçıl amaçlar için atom enerjisi kullanımı alanında stratejik  işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki Ortak Bildiriye dayanarak,  mevcut ikili işbirliği gündemini genişletme olanaklarını geliştirmeye  karar verdiler. Aleksey Likhachev ve Zhang Kejian, yapılan  çalışmaların sonuçlarını ve nükleer enerji alanında Rusya ile Çin  arasında gelecek işbirliği alanlarını pekiştiren bir protokol  imzaladı. Taraflar ayrıca, Tianwan NGS'nin 7 ve 8 nolu güç ünitelerine  yakıt tedariki için bir sözleşme imzaladı. Böylece, projenin hayata  geçirilmesinin başlaması için gereken tüm yasal çerçeve tamamlandı. Toplantı, Rosatom Devlet Kuruluşu ile Çin Atom Enerjisi Ajansı  arasındaki her zamanki karşılıklı güven, iş ve konu odaklı bir ortamda  gerçekleşti. 
Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi'nin 23'üncü oturumu Nizhny Novgorod'da düzenlendi.

Rusya-Çin Nükleer Alt Komitesi'nin 23'üncü oturumu, Rusya-Çin  zirvelerinin düzenli olarak hazırlanmasından sorumlu Komitenin çatısı  altında 19 Temmuz'da Nizhny Novgorod'da düzenlendi. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev ve Çin Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Zhang Kejian Alt Komite’nin eş başkanları olarak görev yapıyor. 

 

Oturum katılımcıları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2018  yılı Haziran ayında Çin’e yaptığı devlet ziyareti sırasında imzalanan  paket anlaşmaların hayata geçirilmesinde yıl boyunca yapılan ortak  çalışmaların bilançosunu çıkardı. Taraflar, bu çalışmanın başarıyla ve  genellikle planlanandan daha hızlı bir şekilde ilerlediğine dair ortak  görüşlerini dile getirdi.

 

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında, rekor bir sürede Çin Ay Keşif Programı  için radyonüklid termal bloklar üretildi ve Çin'e teslim edildi. Çin  hızlı nötron reaktörü CFR-600 projesi için tüm uygulama sözleşmeleri  imzalandı. Proje uygulanması pratik bir düzleme geçti. Tianwan NGS’nin 7 ve 8 nolu güç üniteleri ve Suydapu NGS’nin 3 ve 4 nolu güç üniteleri  için bir dizi uygulama sözleşmesinin imzalanması öngörüldü. Tianwan Nükleer Santralinin 3 ve 4 nolu güç ünitelerinin öngörülenden daha  erken ticari işletime alınması önemli bir kilometre taşı oldu.

 

 Elde edilen sonuçlar karşısında, taraflar, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümet başkanlarının 7 Kasım 2016 tarihli  barışçıl amaçlar için atom enerjisi kullanımı alanında stratejik  işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki Ortak Bildiriye dayanarak,  mevcut ikili işbirliği gündemini genişletme olanaklarını geliştirmeye  karar verdiler. Aleksey Likhachev ve Zhang Kejian, yapılan  çalışmaların sonuçlarını ve nükleer enerji alanında Rusya ile Çin  arasında gelecek işbirliği alanlarını pekiştiren bir protokol  imzaladı. Taraflar ayrıca, Tianwan NGS'nin 7 ve 8 nolu güç ünitelerine  yakıt tedariki için bir sözleşme imzaladı. Böylece, projenin hayata  geçirilmesinin başlaması için gereken tüm yasal çerçeve tamamlandı. Toplantı, Rosatom Devlet Kuruluşu ile Çin Atom Enerjisi Ajansı  arasındaki her zamanki karşılıklı güven, iş ve konu odaklı bir ortamda  gerçekleşti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.