Rüzgar Enerjisi Sektöründe Robotikleşme Rüzgarı

ŞİRKET 15.11.2022 - 11:33, Güncelleme: 15.11.2022 - 11:40 1501+ kez okundu.
 

Rüzgar Enerjisi Sektöründe Robotikleşme Rüzgarı

Robot teknolojileri gün geçtikçe gelişmeye ve pek çok farklı sektörü etkisi altına almaya devam ediyor. Türk rüzgar enerjisi sektöründe esen robotikleşme rüzgarı, kanat inceleme sürelerini en aza indirerek sektöre yeni bir dinamik katıyor.

Normal standartlarda 1 günü aşabilen türbin kanat incelemelerinin, otonom uçuş sistemine sahip dronelar sayesinde 1-2 saate kadar indirgenebildiğini ifade eden Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisi santrallerinde emek yoğun işleri robot teknolojilerine bıraktıklarını belirtiyor. Küresel ölçekte fosil yakıt bağımlılığından kurtulma yolunda başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artıyor. Geleceğin enerjisi olan rüzgar enerjisi, teknolojinin en son geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Diğer yandan inceleme, bakım ve onarım süreçlerindeki türbinlerin duruş süreleri rüzgar enerjisinden elektrik üretme sürecini olumsuz etkiliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine geniş yelpazede servis hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, türbinlerin kanat bakım ve incelemelerinde kullanılan teknolojiler ve uzmanlaşmış ekiplerin çalışmalarıyla sürecin %75 oranında kısaldığını ifade ediyor. Türbin İncelemeleri Robotik Sistemler Sayesinde %75 Kısalıyor! Rüzgar enerjisine yönelimin artmasıyla birlikte rüzgar santrallerinin büyüklüğü ve sayısı da aynı oranda artıyor. Rüzgar türbinlerinde yaşanan herhangi bir problem türbinlerin durmasına ve elektrik üretiminin sekteye uğramasına sebebiyet veriyor. Bu noktada üretimi doğrudan etkileyen kanat yapılarının kondisyonu büyük önem taşıyor. Eski sistemde rüzgar kanat incelemelerinin 1 günü bulabildiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yüksekte çalışma platformlarında Ülke Enerji’nin sahip olduğu mobil bakım atölyeleri ve otonom yazılıma sahip drone teknolojileri sayesinde onarım ve inceleme işlemlerinin süresinin %75 oranında azaldığına dikkat çekiyor. Öyle ki bu durum Türk rüzgar enerjisi sektörünün türbin işletme süreçlerinde bakım ve onarım faaliyetlerinden sürdürülebilirlik performansına kadar her ayağında gözle görülür bir farka yol açıyor. Ülke Enerji için mobil bakım atölyeleri de tam donanımlı bir çalışma ortamı için ön koşul olarak görülüyor. Atölyeler, operasyon ekibine zaman kazandırarak bakım ve onarım faaliyetlerini büyük ölçüde hızlandırıyor. Kaynak: Fuar Dergisi
Robot teknolojileri gün geçtikçe gelişmeye ve pek çok farklı sektörü etkisi altına almaya devam ediyor. Türk rüzgar enerjisi sektöründe esen robotikleşme rüzgarı, kanat inceleme sürelerini en aza indirerek sektöre yeni bir dinamik katıyor.

Normal standartlarda 1 günü aşabilen türbin kanat incelemelerinin, otonom uçuş sistemine sahip dronelar sayesinde 1-2 saate kadar indirgenebildiğini ifade eden Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisi santrallerinde emek yoğun işleri robot teknolojilerine bıraktıklarını belirtiyor.

Küresel ölçekte fosil yakıt bağımlılığından kurtulma yolunda başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artıyor. Geleceğin enerjisi olan rüzgar enerjisi, teknolojinin en son geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Diğer yandan inceleme, bakım ve onarım süreçlerindeki türbinlerin duruş süreleri rüzgar enerjisinden elektrik üretme sürecini olumsuz etkiliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine geniş yelpazede servis hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, türbinlerin kanat bakım ve incelemelerinde kullanılan teknolojiler ve uzmanlaşmış ekiplerin çalışmalarıyla sürecin %75 oranında kısaldığını ifade ediyor.

Türbin İncelemeleri Robotik Sistemler Sayesinde %75 Kısalıyor!

Rüzgar enerjisine yönelimin artmasıyla birlikte rüzgar santrallerinin büyüklüğü ve sayısı da aynı oranda artıyor. Rüzgar türbinlerinde yaşanan herhangi bir problem türbinlerin durmasına ve elektrik üretiminin sekteye uğramasına sebebiyet veriyor. Bu noktada üretimi doğrudan etkileyen kanat yapılarının kondisyonu büyük önem taşıyor. Eski sistemde rüzgar kanat incelemelerinin 1 günü bulabildiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yüksekte çalışma platformlarında Ülke Enerji’nin sahip olduğu mobil bakım atölyeleri ve otonom yazılıma sahip drone teknolojileri sayesinde onarım ve inceleme işlemlerinin süresinin %75 oranında azaldığına dikkat çekiyor. Öyle ki bu durum Türk rüzgar enerjisi sektörünün türbin işletme süreçlerinde bakım ve onarım faaliyetlerinden sürdürülebilirlik performansına kadar her ayağında gözle görülür bir farka yol açıyor. Ülke Enerji için mobil bakım atölyeleri de tam donanımlı bir çalışma ortamı için ön koşul olarak görülüyor. Atölyeler, operasyon ekibine zaman kazandırarak bakım ve onarım faaliyetlerini büyük ölçüde hızlandırıyor.

Kaynak: Fuar Dergisi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.