“Türkiye, Enerji Yoğunluğunu Yüzde 40 Azaltabilecek Potansiyele Sahip”

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.01.2020 - 12:51, Güncelleme: 08.01.2020 - 13:06 3018+ kez okundu.
 

“Türkiye, Enerji Yoğunluğunu Yüzde 40 Azaltabilecek Potansiyele Sahip”

Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Türkiye, enerji yoğunluğunu yüzde 40 azaltabilecek potansiyele sahip” dedi.

6-12 Ocak tarihleri arasında kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası  nedeniyle bir açıklama yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerji verimliliğinin Türkiye için hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yerli ve  milli kaynaklara yönelmenin yanı sıra enerji verimliliğine de  odaklanmalıyız. Çünkü en milli, en temiz ve en ucuz enerji   verimlilikle sağlanan enerjidir” şeklinde konuştu.   Türkiye’nin enerjide gelişmiş ülkelere göre yüzde 40’lık bir  verimlilik sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirten Kalsın, “Dünyada enerji verimliliği, enerji  yoğunluğuyla ölçülüyor. Ülkelerin rekabetçi koşulları yakalayabilmeleri ve bunun sonucunda ekonomik gelişmelerini  sağlayabilmeleri, enerji yoğunluğu ile doğrudan ilişkili. Enerji  yoğunluğu, 1000 dolarlık bir GSYİH elde edilebilmesi için tüketilen  enerji miktarını ifade ediyor. Sanayide de bir birim ürün elde  edilebilmesi için harcanan enerji miktarı anlamına geliyor. Bu açıdan  baktığımızda Türkiye hem sanayi hem de diğer alanlarda daha az enerji  tüketerek daha fazla katma değer üretme şansına sahip. Ülkemizin  dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini sağlayacak olan bu  fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.   Enerji verimliliğinin artık yeni bir sektör ve istihdam alanı  haline geldiğini de vurgulayan Kalsın, “Enerji verimliliğinde 2000’li  yıllardan bu yana yaşanan gelişmeler sayesinde, Türkiye’nin de  aralarında bulunduğu Uluslararası Enerji Ajansı’na bağlı (IEA) 30  ülke, enerji harcamalarını geçen yıl itibarıyla yaklaşık 600 milyar  dolar kadar düşürdü. Enerji verimliliğine ilişkin yatırımlar, 2018’de  yüzde 1,6 artarak 240 milyar dolara ulaşırken, bu yatırımlar özellikle  inşaat, ulaşım ve üretim endüstrisi sektörlerinde gerçekleşti” dedi.   Türkiye’nin de uygulanmaya başlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde bu alandaki yatırımlarını artırdığını ifade  eden Kalsın, “6 ayrı alanda 55 ayrı eylemden oluşan bu planla henüz  yolun başında olmamıza karşın ciddi bir verimlilik sağladık. 2017-2018  yıllarında 1,35 milyar dolar yatırım yapılıp yıllık 308 milyon dolar  tasarruf elde edildi. Türkiye, 2023 yılına kadar yapacağı 10.9 milyar  dolarlık yatırımla 2033 yılında 30.2 milyar dolar verimlilik  sağlayacak” şeklinde konuştu. 
Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Türkiye, enerji yoğunluğunu yüzde 40 azaltabilecek potansiyele sahip” dedi.

6-12 Ocak tarihleri arasında kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası  nedeniyle bir açıklama yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerji verimliliğinin Türkiye için hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yerli ve  milli kaynaklara yönelmenin yanı sıra enerji verimliliğine de  odaklanmalıyız. Çünkü en milli, en temiz ve en ucuz enerji   verimlilikle sağlanan enerjidir” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin enerjide gelişmiş ülkelere göre yüzde 40’lık bir  verimlilik sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirten Kalsın, “Dünyada enerji verimliliği, enerji  yoğunluğuyla ölçülüyor. Ülkelerin rekabetçi koşulları yakalayabilmeleri ve bunun sonucunda ekonomik gelişmelerini  sağlayabilmeleri, enerji yoğunluğu ile doğrudan ilişkili. Enerji  yoğunluğu, 1000 dolarlık bir GSYİH elde edilebilmesi için tüketilen  enerji miktarını ifade ediyor. Sanayide de bir birim ürün elde  edilebilmesi için harcanan enerji miktarı anlamına geliyor. Bu açıdan  baktığımızda Türkiye hem sanayi hem de diğer alanlarda daha az enerji  tüketerek daha fazla katma değer üretme şansına sahip. Ülkemizin  dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini sağlayacak olan bu  fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

 

Enerji verimliliğinin artık yeni bir sektör ve istihdam alanı  haline geldiğini de vurgulayan Kalsın, “Enerji verimliliğinde 2000’li  yıllardan bu yana yaşanan gelişmeler sayesinde, Türkiye’nin de  aralarında bulunduğu Uluslararası Enerji Ajansı’na bağlı (IEA) 30  ülke, enerji harcamalarını geçen yıl itibarıyla yaklaşık 600 milyar  dolar kadar düşürdü. Enerji verimliliğine ilişkin yatırımlar, 2018’de  yüzde 1,6 artarak 240 milyar dolara ulaşırken, bu yatırımlar özellikle  inşaat, ulaşım ve üretim endüstrisi sektörlerinde gerçekleşti” dedi.

 

Türkiye’nin de uygulanmaya başlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde bu alandaki yatırımlarını artırdığını ifade  eden Kalsın, “6 ayrı alanda 55 ayrı eylemden oluşan bu planla henüz  yolun başında olmamıza karşın ciddi bir verimlilik sağladık. 2017-2018  yıllarında 1,35 milyar dolar yatırım yapılıp yıllık 308 milyon dolar  tasarruf elde edildi. Türkiye, 2023 yılına kadar yapacağı 10.9 milyar  dolarlık yatırımla 2033 yılında 30.2 milyar dolar verimlilik  sağlayacak” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.