''Türkiye Güçlü Bir Enerji Ticaret Merkezi Olacak''

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:10, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:10 3208+ kez okundu.
 

''Türkiye Güçlü Bir Enerji Ticaret Merkezi Olacak''

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPİAŞ bünyesinde eylülden sonra doğal gaz ticaretinde işlemlerin başlayacağını belirterek, "2023'te güçlü bir enerji ticaret merkezi işleten Türkiye'yi göreceğiz." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde eylülden sonra doğal gaz ticaretinde işlemlerin başlayacağını belirterek, “Bu gelişme ticaret merkezi olmamız için kaçınılmazdı.  Cumhuriyet’in 100’üncü yılında güçlü bir enerji ticaret merkezi kurmuş ve işleten bir Türkiye’yi göreceğiz” diye konuştu. 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyel barındırdığını ve  bu alanda önemli rol üstleneceğini dile getirdi.   Türkiye’de özellikle lisanssız yenilenebilir enerji kapasitesinde 5 bin megavatın aşıldığına işaret eden Yılmaz, gelecek yıl bu kapasitenin 6-7 bin megavatlara ulaşacağını ifade etti.  Yılmaz, Türkiye’nin 10 bin megavat rüzgar enerjisi kapasitesinin bulunduğunu belirterek, “2023’e kadar bu alanda hedeflerimizi  yakalayacağız.” dedi. Elektrikte kurulu gücün son 15 yılda 32 bin megavattan 87 bin megavata çıktığını ve 90 bin megavata ilerlediğini kaydeden Yılmaz, “Türkiye 2023 için elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyordu ve bu hedefini şimdiden yakaladı.” değerlendirmesinde bulundu. Çatılara güneş santralları kurulmasını kolaylaştıran mevzuatla küçük ölçekli çatı santrallarının yaygınlaşacağını dile getiren Yılmaz, bu sistemlerin tüketiciyi üretici haline getireceğini, sistemdeki kayıp kaçağı azaltacağını ve piyasa işleyişine önemli katkıda bulunacağını vurguladı.   EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin doğal gaz dağıtımında da şebekesini giderek büyüttüğünü, geçen yıl 13,6 milyon konut abonesinin 13,5 milyar metreküp gaz tükettiğini söyledi. Hane başı karbon salınımının doğal gaz kullanımına bağlı olarak yüzde 50 azaldığına dikkati çeken Yılmaz, bu yıl doğal gaz dağıtımında 1,7 milyar liralık yatırımla sektörün daha çok büyüyeceğini kaydetti.    
24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPİAŞ bünyesinde eylülden sonra doğal gaz ticaretinde işlemlerin başlayacağını belirterek, "2023'te güçlü bir enerji ticaret merkezi işleten Türkiye'yi göreceğiz." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde eylülden sonra doğal gaz ticaretinde işlemlerin başlayacağını belirterek, “Bu gelişme ticaret merkezi olmamız için kaçınılmazdı.  Cumhuriyet’in 100’üncü yılında güçlü bir enerji ticaret merkezi kurmuş ve işleten bir Türkiye’yi göreceğiz” diye konuştu. 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Yılmaz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyel barındırdığını ve  bu alanda önemli rol üstleneceğini dile getirdi.  

Türkiye’de özellikle lisanssız yenilenebilir enerji kapasitesinde 5 bin megavatın aşıldığına işaret eden Yılmaz, gelecek yıl bu kapasitenin 6-7 bin megavatlara ulaşacağını ifade etti. 

Yılmaz, Türkiye’nin 10 bin megavat rüzgar enerjisi kapasitesinin bulunduğunu belirterek, “2023’e kadar bu alanda hedeflerimizi  yakalayacağız.” dedi. Elektrikte kurulu gücün son 15 yılda 32 bin megavattan 87 bin megavata çıktığını ve 90 bin megavata ilerlediğini kaydeden Yılmaz, “Türkiye 2023 için elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyordu ve bu hedefini şimdiden yakaladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Çatılara güneş santralları kurulmasını kolaylaştıran mevzuatla küçük ölçekli çatı santrallarının yaygınlaşacağını dile getiren Yılmaz, bu sistemlerin tüketiciyi üretici haline getireceğini, sistemdeki kayıp kaçağı azaltacağını ve piyasa işleyişine önemli katkıda bulunacağını vurguladı.  

EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin doğal gaz dağıtımında da şebekesini giderek büyüttüğünü, geçen yıl 13,6 milyon konut abonesinin 13,5 milyar metreküp gaz tükettiğini söyledi. Hane başı karbon salınımının doğal gaz kullanımına bağlı olarak yüzde 50 azaldığına dikkati çeken Yılmaz, bu yıl doğal gaz dağıtımında 1,7 milyar liralık yatırımla sektörün daha çok büyüyeceğini kaydetti.  

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.