Türkiye’nin Enerji İthalatı Nisan’da Azaldı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.05.2020 - 12:11, Güncelleme: 29.05.2020 - 12:11 2370+ kez okundu.
 

Türkiye’nin Enerji İthalatı Nisan’da Azaldı

Türkiye’nin enerji ithalat faturası Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 60 azalarak 1 milyar 483 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan “Genel Ticaret Sistemi (GTS)” kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,38 azalarak 8 milyar 913 milyon dolar, ithalat yüzde 28,31 artarak 12 milyar 957 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69,4 olarak hesaplandı.   Nisan ayı ihracatında görülen düşüşün ana nedeni; Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, AB ülkeleri olmak üzere ve önemli ihracat yapılan ülkelerde eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri olarak ifade edildi.   Türkiye’nin enerji ithalatı olarak özetlenen “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar” faturası Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59,8 azalarak 1 milyar 483 milyon dolara düştü. Geçen yılın Nisan ayında enerji ithalatı 3 milyar 692 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. 
Türkiye’nin enerji ithalat faturası Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 60 azalarak 1 milyar 483 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan “Genel Ticaret Sistemi (GTS)” kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,38 azalarak 8 milyar 913 milyon dolar, ithalat yüzde 28,31 artarak 12 milyar 957 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69,4 olarak hesaplandı.

 

Nisan ayı ihracatında görülen düşüşün ana nedeni; Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, AB ülkeleri olmak üzere ve önemli ihracat yapılan ülkelerde eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri olarak ifade edildi.

 

Türkiye’nin enerji ithalatı olarak özetlenen “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar” faturası Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59,8 azalarak 1 milyar 483 milyon dolara düştü. Geçen yılın Nisan ayında enerji ithalatı 3 milyar 692 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.