Zorlu Enerji'nin Enerji Depolama Projesi AB Desteği Sağladı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:12, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:12 2322+ kez okundu.
 

Zorlu Enerji'nin Enerji Depolama Projesi AB Desteği Sağladı

Zorlu Enerji, Horizon 2020 Programı kapsamındaki GeoSmart projesinden, enerji depolama alanında yapılacak çalışmalar için Kızıldere 1 Jeotermal Enerji Santrali ile fon almaya hak kazandı.

Elektrik şebeke arz güvenliğinin sağlanması, fazla ihtiyaç  durumlarında depolama sisteminin devreye girmesi ve elektrik üretim  sistemleri ile bölgesel ısıtma sistemlerinin eş zamanlı olarak uyum  içerisinde çalışabilmesini sağlamak amacıyla enerji depolaması  çalışmalarının başlatılacağı Kızıldere 1 Santrali, Belçika Belmatt  sahası ile birlikte iki demo sahasından biri olmayı başardı. Günümüzde enerji sektöründe, enerjinin üretimi kadar, depolanması  ve verimli kullanımı da global ölçekte tartışılan bir konu oldu. Sektöründe, faaliyette bulunduğu tüm alanlarda örnek iş yapış  biçimiyle öncü olan Zorlu Enerji, AB’nin en büyük araştırma ve  inovasyon programı olan ve 2014 – 2020 tarihleri arasında uygulanacak Horizon 2020 Programı’na, enerji depolama çalışmalarını içeren, Kızıldere 1 Jeotermal Santrali’nin demo sahası olarak belirlendiği  “GeoSmart Projesi” ile dahil oldu. Enerji alanında, güvenilir, temiz  ve verimli enerji temelleri üzerine, global anlamda örnek olabilecek  projelere 5,9 milyar avroluk fon ayıran Horizon 2020 kapsamında alınan  fon ile gerçekleştirilecek projeyle  şebekede meydana gelebilecek  anlık kesintiler ve yüksek elektrik ihtiyacı halinde elektrik  üretiminin devam edebilmesi için gerekli enerjinin depolanması ve  elektrik ve ısı üretmek amacıyla şebekeye elektrik gönderiminin  kesintiye uğramadan verimliliğini sürdürmesi hedefleniyor. Aynı  zamanda proje kapsamında bilgisayar modellemesi yoluyla yapılacak,  geleceğin biyokütle ve güneş enerjisi projelerine altyapı sağlayacak  hibrit model çalışması için ODTÜ ve Kadir Has Üniversiteleri ile  işbirliği de planlanıyor. Neden Kızıldere 1? Horizon 2020 programı, özel sektörün enerjide verimlilik  süreçlerine dahil olmasını ve üniversite sanayi işbirliğinin  güçlenmesini hedefliyor. Bu bağlamda farklı sektörlerde işbirlikleri,  partnerlik ve fon destekleri veriliyor. Birleşik Isı ve Güç Santrali  olma özelliği taşıyan Kızıldere 1 santrali, elektrik üretirken,  bulunduğu Sarayköy ilçesinin ısı ihtiyacını da tesisin çevriminden  arta kalan jeotermal akışkanlarla sağlaması üzerine AB desteğini  alarak sektör için global ölçekte demo santrallerden biri olacak.  Horizon 2020 için kabul edilen GeoSmart projesi yüksek performanslı  yenilenebilir enerji teknolojilerinin Birleşik Isı-Güç (CHP)  tesislerine uygulanması ve üretilen enerjinin bir süre depolanmasını  amaçlıyor. Bu amaç için belirlenen 20 milyon avroluk bütçenin yaklaşık 900 bin avrosu, Kızıldere 1 Santrali’ne aktarılacak. Kalan bütçe ise 8  farklı ülkede 19 ayrı partner arasında dağıtılacak. Nisan ayında  koordinasyon çalışmaları başlayacak proje, 18 ay sonra saha  uygulamaları aşamasına geçecek ve 4 yıl içinde tamamlanacak.  
Zorlu Enerji, Horizon 2020 Programı kapsamındaki GeoSmart projesinden, enerji depolama alanında yapılacak çalışmalar için Kızıldere 1 Jeotermal Enerji Santrali ile fon almaya hak kazandı.

Elektrik şebeke arz güvenliğinin sağlanması, fazla ihtiyaç  durumlarında depolama sisteminin devreye girmesi ve elektrik üretim  sistemleri ile bölgesel ısıtma sistemlerinin eş zamanlı olarak uyum  içerisinde çalışabilmesini sağlamak amacıyla enerji depolaması  çalışmalarının başlatılacağı Kızıldere 1 Santrali, Belçika Belmatt  sahası ile birlikte iki demo sahasından biri olmayı başardı.

Günümüzde enerji sektöründe, enerjinin üretimi kadar, depolanması  ve verimli kullanımı da global ölçekte tartışılan bir konu oldu. Sektöründe, faaliyette bulunduğu tüm alanlarda örnek iş yapış  biçimiyle öncü olan Zorlu Enerji, AB’nin en büyük araştırma ve  inovasyon programı olan ve 2014 – 2020 tarihleri arasında uygulanacak Horizon 2020 Programı’na, enerji depolama çalışmalarını içeren, Kızıldere 1 Jeotermal Santrali’nin demo sahası olarak belirlendiği  “GeoSmart Projesi” ile dahil oldu. Enerji alanında, güvenilir, temiz  ve verimli enerji temelleri üzerine, global anlamda örnek olabilecek  projelere 5,9 milyar avroluk fon ayıran Horizon 2020 kapsamında alınan  fon ile gerçekleştirilecek projeyle  şebekede meydana gelebilecek  anlık kesintiler ve yüksek elektrik ihtiyacı halinde elektrik  üretiminin devam edebilmesi için gerekli enerjinin depolanması ve  elektrik ve ısı üretmek amacıyla şebekeye elektrik gönderiminin  kesintiye uğramadan verimliliğini sürdürmesi hedefleniyor. Aynı  zamanda proje kapsamında bilgisayar modellemesi yoluyla yapılacak,  geleceğin biyokütle ve güneş enerjisi projelerine altyapı sağlayacak  hibrit model çalışması için ODTÜ ve Kadir Has Üniversiteleri ile  işbirliği de planlanıyor.

Neden Kızıldere 1?

Horizon 2020 programı, özel sektörün enerjide verimlilik  süreçlerine dahil olmasını ve üniversite sanayi işbirliğinin  güçlenmesini hedefliyor. Bu bağlamda farklı sektörlerde işbirlikleri,  partnerlik ve fon destekleri veriliyor. Birleşik Isı ve Güç Santrali  olma özelliği taşıyan Kızıldere 1 santrali, elektrik üretirken,  bulunduğu Sarayköy ilçesinin ısı ihtiyacını da tesisin çevriminden  arta kalan jeotermal akışkanlarla sağlaması üzerine AB desteğini  alarak sektör için global ölçekte demo santrallerden biri olacak. 

Horizon 2020 için kabul edilen GeoSmart projesi yüksek performanslı  yenilenebilir enerji teknolojilerinin Birleşik Isı-Güç (CHP)  tesislerine uygulanması ve üretilen enerjinin bir süre depolanmasını  amaçlıyor. Bu amaç için belirlenen 20 milyon avroluk bütçenin yaklaşık 900 bin avrosu, Kızıldere 1 Santrali’ne aktarılacak. Kalan bütçe ise 8  farklı ülkede 19 ayrı partner arasında dağıtılacak. Nisan ayında  koordinasyon çalışmaları başlayacak proje, 18 ay sonra saha  uygulamaları aşamasına geçecek ve 4 yıl içinde tamamlanacak.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

deneme bonusu veren siteler