Rosatom ve Bolivya Devlet Şirketi YLB İş Birliği Anlaşması İmzaladı

DÜNYADAN 03.07.2023 - 13:31, Güncelleme: 03.07.2023 - 13:33 13595+ kez okundu.
 

Rosatom ve Bolivya Devlet Şirketi YLB İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un kuruluşlarından Uranium One Group AŞ ve Bolivya Devlet Şirketi Lityum Yatakları (Yacimientos de Litio Bolivianos-YLB) Bolivya'nın Potosi bölgesinde lityum karbonat madenciliği ve üretim kompleksinin inşasına ilişkin çerçeve anlaşmaya imza attı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu projeyle Bolivya'da lityum ham maddesinin çıkarılmasından pazarlanabilir bir ürün elde edilmesine kadar eksiksiz bir üretim zinciri oluşturulması sağlanacak. YLB'nin "Doğrudan Lityum Sorpsiyon Ekstraksiyon Teknolojileri Uluslararası Yarışması"na katılımı sonucu anlaşmaya hak kazanan Uranium One Group, Potosi bölgesindeki Pastos Grandes tuzlu su kaynağına dayalı bir sanayi kompleksinin inşasında yer alacak. Proje kapsamında, bölgedeki lityum madenciliğinin Rus doğrudan sorpsiyon ekstraksiyon teknolojisine dayandırılması planlanıyor. Bunların yanı sıra söz konusu projenin, Bolivya'nın sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunurken aynı zamanda ülke nüfusunun yaşam kalitesini arttırması hedefleniyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı, Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Anlaşma, Rusya ve Bolivya arasında uzun vadeli bir iş birliğinin önünü açıyor. Rosatom için bu anlaşma, yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla lityum üretimi alanındaki ilk büyük ölçekli yabancı proje olma özelliği taşıyor. Jeolojik keşif faaliyetlerinin sonuçlarına göre genişletilmek üzere yılda 25 bin ton lityum karbonat kapasiteli bir sanayi kompleksi inşa edilmesi planlanıyor. Bolivya tarafının ilk aşamaya adım atma ve bitmiş ürünlerin üretimine mümkün olan en kısa sürede başlamaya yönelik niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca Rosatom, Bolivya'da bu yüksek teknoloji endüstrisinin gelişmesi için kalifiye personelin eğitimini de sağlayacak."
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un kuruluşlarından Uranium One Group AŞ ve Bolivya Devlet Şirketi Lityum Yatakları (Yacimientos de Litio Bolivianos-YLB) Bolivya'nın Potosi bölgesinde lityum karbonat madenciliği ve üretim kompleksinin inşasına ilişkin çerçeve anlaşmaya imza attı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu projeyle Bolivya'da lityum ham maddesinin çıkarılmasından pazarlanabilir bir ürün elde edilmesine kadar eksiksiz bir üretim zinciri oluşturulması sağlanacak.

YLB'nin "Doğrudan Lityum Sorpsiyon Ekstraksiyon Teknolojileri Uluslararası Yarışması"na katılımı sonucu anlaşmaya hak kazanan Uranium One Group, Potosi bölgesindeki Pastos Grandes tuzlu su kaynağına dayalı bir sanayi kompleksinin inşasında yer alacak.

Proje kapsamında, bölgedeki lityum madenciliğinin Rus doğrudan sorpsiyon ekstraksiyon teknolojisine dayandırılması planlanıyor.

Bunların yanı sıra söz konusu projenin, Bolivya'nın sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunurken aynı zamanda ülke nüfusunun yaşam kalitesini arttırması hedefleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı, Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Anlaşma, Rusya ve Bolivya arasında uzun vadeli bir iş birliğinin önünü açıyor. Rosatom için bu anlaşma, yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla lityum üretimi alanındaki ilk büyük ölçekli yabancı proje olma özelliği taşıyor. Jeolojik keşif faaliyetlerinin sonuçlarına göre genişletilmek üzere yılda 25 bin ton lityum karbonat kapasiteli bir sanayi kompleksi inşa edilmesi planlanıyor. Bolivya tarafının ilk aşamaya adım atma ve bitmiş ürünlerin üretimine mümkün olan en kısa sürede başlamaya yönelik niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca Rosatom, Bolivya'da bu yüksek teknoloji endüstrisinin gelişmesi için kalifiye personelin eğitimini de sağlayacak."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.