TVEL Yakıt Şirketi Budapeşte Araştırma Reaktörüne Yakıt Tedarikine Devam Ediyor

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.09.2019 - 16:12, Güncelleme: 06.09.2019 - 16:12 2458+ kez okundu.
 

TVEL Yakıt Şirketi Budapeşte Araştırma Reaktörüne Yakıt Tedarikine Devam Ediyor

TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı.

TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik  etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı. Uzun süreli olan bu anlaşma2019 yılından başlayan yakıt tedarikini kapsıyor.   Budapeşte araştırma reaktörü Macaristan’da özellikle de nükleer  gücü geliştirmek üzere bilimsel ve nükleer fizik ve malzeme bilimi  alanında uygulamalı araştırmalar yapmak amacıyla kullanılıyor.Budapeşte Nötron Merkezi’nin ana araştırma tesisi olan BRR, reaktör  malzemelerinin ve nükleer yakıt döngüsünün özelliklerini araştırıyor.   Enerji Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Ákos Horváth, “Doksanlı  yılların başlarından itibaren Enerji Araştırmaları Merkezi, Paks NGS  operasyonları için artan bir öneme sahip oldu. Nükleer enerji, ulusal  enerji sistemi için stratejik bir öncelik olarak belirlendi. Macar Hükümeti bu alandaki yerli araştırma deneyimine özel bir önem veriyor. Özellikle de reaktör yapısal malzemelerinin radyasyon yaşlanması,  kullanılmış yakıt ve radyoaktif atık yönetimi, nükleer yakıt döngüsünü  kapatma ve nükleer yakıtın termomekanik davranışı konulara oldukça  önem veriliyor” açıklamasında bulundu.    TVEL JSC Dış Ticaret Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Grigoriyev  açıklamasında, “TVEL Yakıt Şirketi, güvenilir bir tedarikçi olarak, Rus tasarımı olan ve olmayan farklı tip araştırma reaktörleri için çok  çeşitli nükleer yakıt ve bileşeninin üretimini yapıyor. Ancak bu  durumda en önemli olan husus nükleer güç teknolojisinin gelişimi için  kurulan kapsamlı Rus-Macar ortaklığıdır. Macar bilim insanları, PaksNGS ve TVEL mühendisleri ile beraber, VVER-440 yakıt döngüsünün 15 aya  kadar uzatılması konulu çok özel bir projeyi hayata geçirdiler. Şimdi  uzmanlarımız, yapılacak olan Paks-2 NGS’de kullanılacak VVER-1200  yakıtının geliştirilmesi ve onaylanması için ortak bir çalışma  yürütüyorlar. Macar ortaklarımıza Rus teknolojisine güvenlerinden  ötürü minnettarız ve araştırma tesisleri ve büyük ölçekli nükleer güç  konularında işbirliklerimizin bir arada devam etmesi bizi çok memnun  ediyor” dedi.   Budapeşte araştırma reaktörü Orta Avrupa’da bulunan en eski ve en  güçlü reaktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. BRR, VVR tipi(su-soğutmalı, su-kullanımlı) ve Sovyet tasarımı bir reaktör olma  özelliği taşıyor. BRR, 1959 yılında önemli bir hal aldı, o zamandan  beri birkaç defa geliştirildi ve modernize edildi. Bu süre boyunca  tesis, TVEL Yakıt Şirketinin bir girişimi olan Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi’nin tedarik ettiği yakıtla çalıştı. Reaktör, 2012  yılından bu yana sadece düşük seviyede güçlendirilmiş yakıt  düzenekleri ile donatılıyor.   
TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı.

TVEL JSC ve Macaristan Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Merkezi, Budapeşte Araştırma Reaktörü (BRR) için nükleer yakıt tedarik  etmek üzere Rusya ile anlaşma imzaladı. Uzun süreli olan bu anlaşma2019 yılından başlayan yakıt tedarikini kapsıyor.

 

Budapeşte araştırma reaktörü Macaristan’da özellikle de nükleer  gücü geliştirmek üzere bilimsel ve nükleer fizik ve malzeme bilimi  alanında uygulamalı araştırmalar yapmak amacıyla kullanılıyor.Budapeşte Nötron Merkezi’nin ana araştırma tesisi olan BRR, reaktör  malzemelerinin ve nükleer yakıt döngüsünün özelliklerini araştırıyor.

 

Enerji Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Ákos Horváth, “Doksanlı  yılların başlarından itibaren Enerji Araştırmaları Merkezi, Paks NGS  operasyonları için artan bir öneme sahip oldu. Nükleer enerji, ulusal  enerji sistemi için stratejik bir öncelik olarak belirlendi. Macar Hükümeti bu alandaki yerli araştırma deneyimine özel bir önem veriyor. Özellikle de reaktör yapısal malzemelerinin radyasyon yaşlanması,  kullanılmış yakıt ve radyoaktif atık yönetimi, nükleer yakıt döngüsünü  kapatma ve nükleer yakıtın termomekanik davranışı konulara oldukça  önem veriliyor” açıklamasında bulundu.

 

 TVEL JSC Dış Ticaret Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Grigoriyev  açıklamasında, “TVEL Yakıt Şirketi, güvenilir bir tedarikçi olarak, Rus tasarımı olan ve olmayan farklı tip araştırma reaktörleri için çok  çeşitli nükleer yakıt ve bileşeninin üretimini yapıyor. Ancak bu  durumda en önemli olan husus nükleer güç teknolojisinin gelişimi için  kurulan kapsamlı Rus-Macar ortaklığıdır. Macar bilim insanları, PaksNGS ve TVEL mühendisleri ile beraber, VVER-440 yakıt döngüsünün 15 aya  kadar uzatılması konulu çok özel bir projeyi hayata geçirdiler. Şimdi  uzmanlarımız, yapılacak olan Paks-2 NGS’de kullanılacak VVER-1200  yakıtının geliştirilmesi ve onaylanması için ortak bir çalışma  yürütüyorlar. Macar ortaklarımıza Rus teknolojisine güvenlerinden  ötürü minnettarız ve araştırma tesisleri ve büyük ölçekli nükleer güç  konularında işbirliklerimizin bir arada devam etmesi bizi çok memnun  ediyor” dedi.

 

Budapeşte araştırma reaktörü Orta Avrupa’da bulunan en eski ve en  güçlü reaktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. BRR, VVR tipi(su-soğutmalı, su-kullanımlı) ve Sovyet tasarımı bir reaktör olma  özelliği taşıyor. BRR, 1959 yılında önemli bir hal aldı, o zamandan  beri birkaç defa geliştirildi ve modernize edildi. Bu süre boyunca  tesis, TVEL Yakıt Şirketinin bir girişimi olan Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi’nin tedarik ettiği yakıtla çalıştı. Reaktör, 2012  yılından bu yana sadece düşük seviyede güçlendirilmiş yakıt  düzenekleri ile donatılıyor. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.