ATO “Enerji Üretiminde Yerli ve Milli Kaynaklara Öncelik Verilmesini Destekliyoruz”

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.11.2019 - 16:53, Güncelleme: 08.11.2019 - 16:53 3339+ kez okundu.
 

ATO “Enerji Üretiminde Yerli ve Milli Kaynaklara Öncelik Verilmesini Destekliyoruz”

Ankara Ticaret Odası (ATO), Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Enerji üretiminde yerli ve milli kaynaklara öncelik verilmesini destekliyoruz” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Congresium’da düzenlenen 12.Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin enerji üretiminde petrol ve doğalgazın payını azaltmaya,  kömür, rüzgâr, güneş, hidroelektrik, jeotermal gibi yerli ve  yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmaya çalıştığını  belirten Baran, “Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının  payının artırılmasında ve enerji ihtiyacının karşılanmasında milli  kaynaklara öncelik veren Milli Enerji ve Maden Politikası yaklaşımını  destekliyoruz” diye konuştu.   Türkiye’de yenilenebilir enerji  santralleri ihalelerinde yerli ekipman üretimi şartı getirilerek yerli  üretimin desteklendiğini kaydeden Baran, “Türkiye enerjide yerli ve  yenilenebilir kaynaklara yönelirken yerli üreticiyi de destekliyor”  dedi. Türkiye’nin, kurulu elektrik üretim kapasitesinin 2019 Haziran  ayı sonu itibariyle 90 bin 400 megavat seviyesine ulaştığını kaydeden Baran, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin toplam üretim  kapasitesinin yarısını oluşturduğunu söyledi. “Son dönemde ortalama yüzde 5 oranında büyüme kaydeden Türkiye’nin  yıllık elektrik tüketimi de yüzde 5’ün üzerinde artıyor. 2002’de 132  milyar kilovat saat elektrik tüketilirken, 2018’de 303 milyar kilovat  saate ulaştı” diyen Baran, artan talebi karşılamak için enerji  sektörüne 110 milyar dolarlık yatırımın yapıldığını ve Türkiye’nin  özellikle yenilenebilir enerji alanında dünya ortalamasının üzerinde  bir büyüme sağladığını kaydetti.   Baran, Akkuyu ve Sinop’ta kurulma çalışmaları devam eden nükleer  santraller ile nükleer enerjide önemli adımların atıldığını belirtti.   Baran, “Enerji açığımızın kapatılması açısından bu çalışmalar çok  büyük önem taşıyor. Yerlileştirme kadar önemli bir diğer konu da  enerji tasarrufu ve verimliliği.  Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2033’e kadar toplam 30 milyar dolarlık bir tasarruf  miktarının ortaya çıkması bekleniyor” diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası (ATO), Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Enerji üretiminde yerli ve milli kaynaklara öncelik verilmesini destekliyoruz” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Congresium’da düzenlenen 12.Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin enerji üretiminde petrol ve doğalgazın payını azaltmaya,  kömür, rüzgâr, güneş, hidroelektrik, jeotermal gibi yerli ve  yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmaya çalıştığını  belirten Baran, “Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının  payının artırılmasında ve enerji ihtiyacının karşılanmasında milli  kaynaklara öncelik veren Milli Enerji ve Maden Politikası yaklaşımını  destekliyoruz” diye konuştu.

 

Türkiye’de yenilenebilir enerji  santralleri ihalelerinde yerli ekipman üretimi şartı getirilerek yerli  üretimin desteklendiğini kaydeden Baran, “Türkiye enerjide yerli ve  yenilenebilir kaynaklara yönelirken yerli üreticiyi de destekliyor”  dedi. Türkiye’nin, kurulu elektrik üretim kapasitesinin 2019 Haziran  ayı sonu itibariyle 90 bin 400 megavat seviyesine ulaştığını kaydeden Baran, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin toplam üretim  kapasitesinin yarısını oluşturduğunu söyledi. “Son dönemde ortalama yüzde 5 oranında büyüme kaydeden Türkiye’nin  yıllık elektrik tüketimi de yüzde 5’ün üzerinde artıyor. 2002’de 132  milyar kilovat saat elektrik tüketilirken, 2018’de 303 milyar kilovat  saate ulaştı” diyen Baran, artan talebi karşılamak için enerji  sektörüne 110 milyar dolarlık yatırımın yapıldığını ve Türkiye’nin  özellikle yenilenebilir enerji alanında dünya ortalamasının üzerinde  bir büyüme sağladığını kaydetti.

 

Baran, Akkuyu ve Sinop’ta kurulma çalışmaları devam eden nükleer  santraller ile nükleer enerjide önemli adımların atıldığını belirtti.

 

Baran, “Enerji açığımızın kapatılması açısından bu çalışmalar çok  büyük önem taşıyor. Yerlileştirme kadar önemli bir diğer konu da  enerji tasarrufu ve verimliliği.  Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2033’e kadar toplam 30 milyar dolarlık bir tasarruf  miktarının ortaya çıkması bekleniyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.