Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi, “En İyi Proje Ödülünü” Aldı

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.11.2019 - 13:15, Güncelleme: 19.11.2019 - 13:21 3266+ kez okundu.
 

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi, “En İyi Proje Ödülünü” Aldı

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi, Çin’de düzenlenen kongrede 2019 yılı baraj inşaatlarına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında en iyi proje seçildi.

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde kurulan ve 2018 yılında işletmeye alınan Yukarı Kaleköy Barajı ve HES projesi, Çin’de düzenlenen silindirle sıkıştırılmış barajlar kongresinde 2019 yılı baraj inşaatlarına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında en iyi proje seçilerek birinci oldu.   Yenilebilir enerji kapsamında 700 milyon dolarlık yatırım  maliyetiyle inşa edilen Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi dünyanın en iyisi seçildi. Yukarı Kaleköy Barajı inşası esnasında yaklaşık 4  bin kişiye sağladığı istihdam, en kurak dönemde bile 24 saat  kesintisiz can suyu vererek ekolojik sistemi koruması, sosyal  sorumluluk bilinciyle bölgedeki 250 üniversite öğrencisine burs  vermesi ve sahip olduğu ileri teknoloji ile rakiplerine fark attı.   Çin de düzenlenen Uluslararası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) ve İspanya Büyük Barajlara Komitesi (SPANCOLD) tarafından düzenlenen ‘’Uluslararası 8. Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar Kongresinde 'En iyi Proje Ödülünü’ Yukarı Kaleköy Barajı aldı. Düzenlenen  törende ödülü DSİ Barajlar Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan ve Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keleş birlikte teslim aldı.   Uzman ekip tarafından yapılan değerlendirmede Yukarı Kaleköy Baraj ve HES Projesi’ni öne çıkartan özellikler ise şunlar  oldu:   - Fırat Nehri’nin ana kolu olan ve yüksek sel potansiyeline sahip Murat Nehri üzerine yapılan proje ile havzadaki taşkın riski azaltıldı.   - Proje, 500 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor.   - Projenin inşası esnasında 4 binden fazla kişiye istihdam  sağlandı.    - En kurak dönemde dahi 24 saat kesintisiz olmak üzere "can suyu" bırakılarak ekolojik sistemin devamı desteklendi.   - Sosyal sorumluluk bilinci ile gerek inşaat döneminde gerekse de  işletme aşamasında projeden etkilenen civar kasabalardaki yaklaşık 250  üniversite öğrencisine aylık eğitim destek bursu sağlandı.   - Yerel spor kulüpleri desteklendi.   - Elektromekanik teçhizatta İleri teknoloji kullanıldı, maksimum  verimlilik elde edildi.   Projenin özellikleri   Yukarı Kaleköy Barajı ve HES’in ortalama 1 milyar 504 milyon 710 bin kilovat saat elektrik üretimi ile 454 bin 595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilme imkanına sahip.   Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477 bin 686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretimi yapan baraj, Murat Nehri’nde projelendirilen en büyük elektrik üretim kapasitesine sahip santral.     Yukarı Kaleköy ve HES projesi, Bingöl’in Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde kuruldu ve 2018 yılında işletmeye alındı.
Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi, Çin’de düzenlenen kongrede 2019 yılı baraj inşaatlarına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında en iyi proje seçildi.

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde kurulan ve 2018 yılında işletmeye alınan Yukarı Kaleköy Barajı ve HES projesi, Çin’de düzenlenen silindirle sıkıştırılmış barajlar kongresinde 2019 yılı baraj inşaatlarına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında en iyi proje seçilerek birinci oldu.

 

Yenilebilir enerji kapsamında 700 milyon dolarlık yatırım  maliyetiyle inşa edilen Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Projesi dünyanın en iyisi seçildi. Yukarı Kaleköy Barajı inşası esnasında yaklaşık 4  bin kişiye sağladığı istihdam, en kurak dönemde bile 24 saat  kesintisiz can suyu vererek ekolojik sistemi koruması, sosyal  sorumluluk bilinciyle bölgedeki 250 üniversite öğrencisine burs  vermesi ve sahip olduğu ileri teknoloji ile rakiplerine fark attı.

 

Çin de düzenlenen Uluslararası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) ve İspanya Büyük Barajlara Komitesi (SPANCOLD) tarafından düzenlenen ‘’Uluslararası 8. Silindirle Sıkıştırılmış Barajlar Kongresinde 'En iyi Proje Ödülünü’ Yukarı Kaleköy Barajı aldı. Düzenlenen  törende ödülü DSİ Barajlar Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan ve Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keleş birlikte teslim aldı.

 

Uzman ekip tarafından yapılan değerlendirmede Yukarı Kaleköy Baraj ve HES Projesi’ni öne çıkartan özellikler ise şunlar  oldu:

 

- Fırat Nehri’nin ana kolu olan ve yüksek sel potansiyeline sahip Murat Nehri üzerine yapılan proje ile havzadaki taşkın riski azaltıldı.

 

- Proje, 500 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor.

 

- Projenin inşası esnasında 4 binden fazla kişiye istihdam  sağlandı. 

 

- En kurak dönemde dahi 24 saat kesintisiz olmak üzere "can suyu" bırakılarak ekolojik sistemin devamı desteklendi.

 

- Sosyal sorumluluk bilinci ile gerek inşaat döneminde gerekse de  işletme aşamasında projeden etkilenen civar kasabalardaki yaklaşık 250  üniversite öğrencisine aylık eğitim destek bursu sağlandı.

 

- Yerel spor kulüpleri desteklendi.

 

- Elektromekanik teçhizatta İleri teknoloji kullanıldı, maksimum  verimlilik elde edildi.

 

Projenin özellikleri

 

Yukarı Kaleköy Barajı ve HES’in ortalama 1 milyar 504 milyon 710 bin kilovat saat elektrik üretimi ile 454 bin 595 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilme imkanına sahip.

 

Sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 477 bin 686 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretimi yapan baraj, Murat Nehri’nde projelendirilen en büyük elektrik üretim kapasitesine sahip santral.  

 

Yukarı Kaleköy ve HES projesi, Bingöl’in Solhan ilçesinde Murat Nehri üzerinde kuruldu ve 2018 yılında işletmeye alındı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.