JESDER “Koronavirüs Kaynaklı Tedarik Sorunu Yeni JES'lerin İnşasında Gecikmeye Yol Açabilir”

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.03.2020 - 11:17, Güncelleme: 20.03.2020 - 11:17 2545+ kez okundu.
 

JESDER “Koronavirüs Kaynaklı Tedarik Sorunu Yeni JES'lerin İnşasında Gecikmeye Yol Açabilir”

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, tüm dünya ile ülkemizi de etkileyen Koronavirüs’ün (Covid-19) 2020 yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan yeni santralleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, tüm dünya ile ülkemizi de etkileyen Koronavirüs’ün (Covid-19) 2020 yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan yeni  santralleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.   Tüm dünyayı etkisi altına alan, ülke ekonomileriyle birlikte pek  çok sektörü etkileyen Koronavirüs, jeotermal enerji üreticilerinin ve  yatırımcılarını da etkilemeye başladı. 2019 yıl sonu itibariyle 8 bin Gwh üretim gerçekleştiren JESDER üyeleri, 2020 sonuna kadar öngörülen  yeni JES’lerle ilgili oluşan mücbir sebepleri, kaygı ve riskleri  paylaştı. JESDER Başkanı Ufuk Şentürk  “Kısa süre önce Koronavirüs’ün Dünya Sağlık Örgütü’nce pandemi olarak ilan edilmesiyle,  tedarikçilerimiz kanalında alınan önlemler hayata geçirildi. Jeotermal  elektrik üreticileri olarak birçok başlık altındaki tedarikimizi Çin  ve Avrupa ülkelerinden temin ediyoruz. Hali hazırda küresel ölçekteki  tedarik zincirimizde hem kendilerinden kaynaklı hem de ülkelerinde  koronavirüs yayılımını engellemek için uygulanan önlemler nedeniyle  gecikmeler artarak devam ediyor” dedi.   Yıl başında hayata geçirilmesi planlanan ve hali hazırda  çalışmaları devam eden projelerin durma noktasına geldiğini, bu  sürecin 7 adetlik yeni JES'i etkileyeceğini belirten Şentürk  "Yabancı  ve yerli tedarikçilerimiz hem makina hem de malzeme temin sürelerini  belirsiz bir tarihe erteledi. Finansmanı YEKDEM'e girecek şekilde  çalışmalarına başlanan santrallerin, mekanizmaya göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gerekiyor. Oluşan bu mücbir sebep nedeniyle  santrallerin özellikle yatırım finansmanı, fizibilitesi ve devreye  alınamaması nedeniyle büyük yatırım mağduriyetlerinin doğacağını  düşünüyoruz. Tarihi belirsiz tedarikçi ertelenmeleri nedeni ile YEKDEM  mekanizmasına teslim edilemeyecek JES’ler için “Lisans Yönetmeliği”nde  yer alan “mücbir sebep” durumunun kabul edilmesini ve belirlenen  tarihin ötelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Alınacak “mücbir sebep”  kararı, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerinin tutturulmasına  olumlu etki yapacak, sektörümüz ve ülke ekonomimiz açısından önemli  bir adım olacaktır” açıklamasını yaptı.  
JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, tüm dünya ile ülkemizi de etkileyen Koronavirüs’ün (Covid-19) 2020 yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan yeni santralleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, tüm dünya ile ülkemizi de etkileyen Koronavirüs’ün (Covid-19) 2020 yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan yeni  santralleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan, ülke ekonomileriyle birlikte pek  çok sektörü etkileyen Koronavirüs, jeotermal enerji üreticilerinin ve  yatırımcılarını da etkilemeye başladı. 2019 yıl sonu itibariyle 8 bin Gwh üretim gerçekleştiren JESDER üyeleri, 2020 sonuna kadar öngörülen  yeni JES’lerle ilgili oluşan mücbir sebepleri, kaygı ve riskleri  paylaştı. JESDER Başkanı Ufuk Şentürk  “Kısa süre önce Koronavirüs’ün Dünya Sağlık Örgütü’nce pandemi olarak ilan edilmesiyle,  tedarikçilerimiz kanalında alınan önlemler hayata geçirildi. Jeotermal  elektrik üreticileri olarak birçok başlık altındaki tedarikimizi Çin  ve Avrupa ülkelerinden temin ediyoruz. Hali hazırda küresel ölçekteki  tedarik zincirimizde hem kendilerinden kaynaklı hem de ülkelerinde  koronavirüs yayılımını engellemek için uygulanan önlemler nedeniyle  gecikmeler artarak devam ediyor” dedi.

 

Yıl başında hayata geçirilmesi planlanan ve hali hazırda  çalışmaları devam eden projelerin durma noktasına geldiğini, bu  sürecin 7 adetlik yeni JES'i etkileyeceğini belirten Şentürk  "Yabancı  ve yerli tedarikçilerimiz hem makina hem de malzeme temin sürelerini  belirsiz bir tarihe erteledi. Finansmanı YEKDEM'e girecek şekilde  çalışmalarına başlanan santrallerin, mekanizmaya göre en son Aralık 2020’de devreye girmesi gerekiyor. Oluşan bu mücbir sebep nedeniyle  santrallerin özellikle yatırım finansmanı, fizibilitesi ve devreye  alınamaması nedeniyle büyük yatırım mağduriyetlerinin doğacağını  düşünüyoruz. Tarihi belirsiz tedarikçi ertelenmeleri nedeni ile YEKDEM  mekanizmasına teslim edilemeyecek JES’ler için “Lisans Yönetmeliği”nde  yer alan “mücbir sebep” durumunun kabul edilmesini ve belirlenen  tarihin ötelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Alınacak “mücbir sebep”  kararı, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerinin tutturulmasına  olumlu etki yapacak, sektörümüz ve ülke ekonomimiz açısından önemli  bir adım olacaktır” açıklamasını yaptı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.