Güneş Enerjisiyle Çalışan Sağım Makinesi Geliştirildi

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 19:56, Güncelleme: 25.05.2019 - 19:56 3132+ kez okundu.
 

Güneş Enerjisiyle Çalışan Sağım Makinesi Geliştirildi

Diyarbakır'da hayvancılıkta sağım ve enerji sorunlarının çözümü için GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (GAPUTAEM) tarafından güneş enerjisiyle çalışan Fotovoltaik Pil Destekli Mobil Süt Sağım Makinesi ve enerji kaynağı geliştirildi.

Prototip aşamasındaki buluş ile yaylaların enerjiyle buluşturulması hedeflenirken, hayvan sağım sorunu açısından da daha hijyenik koşullarda ve hızlı bir şekilde sağım yapılması için makinenin daha taşınabilir hale getirilmesi planlanıyor. Makinenin, takılan akülerle bulutlu günlerde bile sağım yapması hedefleniyor. Hijyen Olarak Faydasını Gördük Hayvancılık ve ıslah çalışmaları kapsamında yapılan saha çalışmalarında karşılaştıkları sorun üzerine böyle bir çalışmaya giriştiklerini belirten GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, “Hayvancılık ve ıslah çalışmaları kapsamında çalışan arkadaşlarımız saha çalışmalarında bir sorun ile karşılaştıklarını dile getirdiler. Özellikle yayladaki göçer hayvancılıkta sağım sıkıntıları yaşadıklarını, sağımcı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve hijyen konusunda bir makine geliştirmek istediklerini ifade ettiler. Bu kapsamda güneş enerjisiyle çalışabilecek bir prototip geliştirdiler. Bu proje güneş enerjisiyle çalışabilecek seyyar süt sağım makinesi. Bir yıldan fazladır Batman, Siirt, Diyarbakır merkez, Karacadağ bölgesi ve bazı yaylalarda test ettik. Çok olumlu sonuçlar aldık. Elle sağımla kıyaslama yaptık bunu ve gerçekten hem kısa sürede hem de hijyen olarak faydasını gördük” dedi.
Diyarbakır'da hayvancılıkta sağım ve enerji sorunlarının çözümü için GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (GAPUTAEM) tarafından güneş enerjisiyle çalışan Fotovoltaik Pil Destekli Mobil Süt Sağım Makinesi ve enerji kaynağı geliştirildi.

Prototip aşamasındaki buluş ile yaylaların enerjiyle buluşturulması hedeflenirken, hayvan sağım sorunu açısından da daha hijyenik koşullarda ve hızlı bir şekilde sağım yapılması için makinenin daha taşınabilir hale getirilmesi planlanıyor. Makinenin, takılan akülerle bulutlu günlerde bile sağım yapması hedefleniyor.

Hijyen Olarak Faydasını Gördük

Hayvancılık ve ıslah çalışmaları kapsamında yapılan saha çalışmalarında karşılaştıkları sorun üzerine böyle bir çalışmaya giriştiklerini belirten GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, “Hayvancılık ve ıslah çalışmaları kapsamında çalışan arkadaşlarımız saha çalışmalarında bir sorun ile karşılaştıklarını dile getirdiler. Özellikle yayladaki göçer hayvancılıkta sağım sıkıntıları yaşadıklarını, sağımcı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve hijyen konusunda bir makine geliştirmek istediklerini ifade ettiler. Bu kapsamda güneş enerjisiyle çalışabilecek bir prototip geliştirdiler. Bu proje güneş enerjisiyle çalışabilecek seyyar süt sağım makinesi. Bir yıldan fazladır Batman, Siirt, Diyarbakır merkez, Karacadağ bölgesi ve bazı yaylalarda test ettik. Çok olumlu sonuçlar aldık. Elle sağımla kıyaslama yaptık bunu ve gerçekten hem kısa sürede hem de hijyen olarak faydasını gördük” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.