Yenilenebilir Enerjide Saklı Atık Yatırımı

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 19:56, Güncelleme: 25.05.2019 - 19:56 3457+ kez okundu.
 

Yenilenebilir Enerjide Saklı Atık Yatırımı

Emta Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, Türkiye'deki yenilenebilir enerji alanında son dönemde biyokütle enerjisine ilginin arttığına dair açıklamalarda bulundu.

Özgencil, biyokütle tesislerinin enerji üretiminde ve ısınmada da kullanılabileceğini ifade edip, "Rüzgardaki kapasite kullanım oranı yüzde 35 civarındayken, biyokütlede kapasite faktörü yüzde 95'e kadar çıkıyor. Enerji iletiminde yaşanabilecek problemlerde biyokütlenin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bölgelerin ihtiyacına göre küçük kapasitelerle de yapılabilecek bir yatırım şekli ayrıca ithalatın azaltılmasını sağlayacak en güzel yatırım." diye ekledi. Özgencil, bu alanda değerlendirilebilecek atık miktarı olduğunu ve "Türkiye'de hem enerji üretimi hem de ısınmada kullanılabilecek biyokütle atıklarında büyük bir potansiyel bulunuyor. Şu an biyokütlede en az 20 bin megavatlık kapasite potansiyeli var. Bu da yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Aslında bu atıklar milli servet niteliğinde." kaydetti. Bakanlıklar ortak çalışabilir Atıkların israfını önlemek için Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca ortak bir çalışma yapılabileceğini belirten Özgencil, "Eğer çiftçiye 'arazideki atığı yakamazsın' veya 'hayvan atıklarının hiçbirini tarlaya dökemezsin' denilerek atıklar bir merkezde toplanırsa, bunlar kesinlikle israf olmaz. Bu şekilde, biyokütle için de rüzgar ve güneşteki gibi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri geliştirilebilir. Yani, iyi bir yol haritasıyla optimize edilebilecek ciddi bir kaynak var." açıkladı.
Emta Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, Türkiye'deki yenilenebilir enerji alanında son dönemde biyokütle enerjisine ilginin arttığına dair açıklamalarda bulundu.

Özgencil, biyokütle tesislerinin enerji üretiminde ve ısınmada da kullanılabileceğini ifade edip, "Rüzgardaki kapasite kullanım oranı yüzde 35 civarındayken, biyokütlede kapasite faktörü yüzde 95'e kadar çıkıyor. Enerji iletiminde yaşanabilecek problemlerde biyokütlenin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bölgelerin ihtiyacına göre küçük kapasitelerle de yapılabilecek bir yatırım şekli ayrıca ithalatın azaltılmasını sağlayacak en güzel yatırım." diye ekledi.

Özgencil, bu alanda değerlendirilebilecek atık miktarı olduğunu ve "Türkiye'de hem enerji üretimi hem de ısınmada kullanılabilecek biyokütle atıklarında büyük bir potansiyel bulunuyor. Şu an biyokütlede en az 20 bin megavatlık kapasite potansiyeli var. Bu da yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Aslında bu atıklar milli servet niteliğinde." kaydetti.

Bakanlıklar ortak çalışabilir

Atıkların israfını önlemek için Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca ortak bir çalışma yapılabileceğini belirten Özgencil, "Eğer çiftçiye 'arazideki atığı yakamazsın' veya 'hayvan atıklarının hiçbirini tarlaya dökemezsin' denilerek atıklar bir merkezde toplanırsa, bunlar kesinlikle israf olmaz. Bu şekilde, biyokütle için de rüzgar ve güneşteki gibi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri geliştirilebilir. Yani, iyi bir yol haritasıyla optimize edilebilecek ciddi bir kaynak var." açıkladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.