Dünyanın İlk Elektrikli Yolu İsveç'te Yapıldı

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:03, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:03 3528+ kez okundu.
 

Dünyanın İlk Elektrikli Yolu İsveç'te Yapıldı

Sürüş anında elektrikli arabaların ve ağır vasıtaların bataryalarını şarj edebilen dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç'te açıldı.

Başkent Stockholm yakınlarındaki umuma açık yola 2 kilometre uzunluğunda elektrikli ray döşenerek kurulan sistem için hükümetin ilgili kurumları şimdiden genişletme planlarını hazırlamış durumda. İsveç'in 2030 yılı itibarıyla ülkeyi fosil yakıtlardan temizleme planları kapsamında ulaştırma sektöründeki fosil yakıt kullanımını yüzde 70 oranında düşürmesi gerekiyor. İsveç hükümeti geçtiğimiz günlerde dizel arabaların yerel yönetimler tarafından yasaklanabilmesini sağlayan teklifi kabul etmişti. İsveçt'te 1.3 milyon dizel arabayı etkileyecek düzenlemeyle sadece elektrikli araba kullanımı bile zorunlu hale getirilebilecek. Şarj edebilen elektrikli yol Stockholm'de bulunan Arlanda Havalimanı ile yakınlardaki bir lojistik bölgesini birbirine bağlıyor. Böylelikle elektrikli araçların şarj sorunu probleminin çözülmesi ve batarya üretiminin ekonomik hale gelmesi bekleniyor. Bu sayede karbon emisyonun da yüzde 90 oranında azalması bekleniyor. Yoldan enerji transferi yola gömülen ikili ray sistemi ve aracın altına monte edilen hareket edebilen bir mil üzerinden sağlanıyor. Araç sollama yaptığında mil otomatik olarak bağlantısını kesiyor ve daha sonra tekrar otomatik olarak yola entegre oluyor. Elektrikli yol, sadece araç üzerinde olduğu zaman enerji yüklenen 50 metrelik bölümlere ayrılmış. Araç durduğunda mevcut kısımda bağlantı kesiliyor. Sistem aracın enerji tüketimini de hesaplayabiliyor ve elektrik maliyeti araç ve kullanıcı başına tahakkuk ettiriliyor.  Yol üzerindeki şarj noktalarının aksine, dinamik şarj teknolojisi araçların bataryalarının daha küçük olmasına da imkan vereceği için üretim maliyetlerini de düşürmesi bekleniyor. Şarj edebilen elektrikli yol teknolojisinin maliyeti ise kilometre başına 1 milyon euro.  Projeyi geliştiren eRoadArlanda firmasının yöneticisi Hans Säll, İsveç'te toplam 500 bin kilometre yol olduğunu ve bunların 20 bin kilometresinin otoban olduğunu belirterek, sadece bu mesafenin elektriklendirilmesinin dahi yeterli olduğu iddiasında.  
Sürüş anında elektrikli arabaların ve ağır vasıtaların bataryalarını şarj edebilen dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç'te açıldı.

Başkent Stockholm yakınlarındaki umuma açık yola 2 kilometre uzunluğunda elektrikli ray döşenerek kurulan sistem için hükümetin ilgili kurumları şimdiden genişletme planlarını hazırlamış durumda. İsveç'in 2030 yılı itibarıyla ülkeyi fosil yakıtlardan temizleme planları kapsamında ulaştırma sektöründeki fosil yakıt kullanımını yüzde 70 oranında düşürmesi gerekiyor.

İsveç hükümeti geçtiğimiz günlerde dizel arabaların yerel yönetimler tarafından yasaklanabilmesini sağlayan teklifi kabul etmişti. İsveçt'te 1.3 milyon dizel arabayı etkileyecek düzenlemeyle sadece elektrikli araba kullanımı bile zorunlu hale getirilebilecek. Şarj edebilen elektrikli yol Stockholm'de bulunan Arlanda Havalimanı ile yakınlardaki bir lojistik bölgesini birbirine bağlıyor. Böylelikle elektrikli araçların şarj sorunu probleminin çözülmesi ve batarya üretiminin ekonomik hale gelmesi bekleniyor. Bu sayede karbon emisyonun da yüzde 90 oranında azalması bekleniyor.

Yoldan enerji transferi yola gömülen ikili ray sistemi ve aracın altına monte edilen hareket edebilen bir mil üzerinden sağlanıyor. Araç sollama yaptığında mil otomatik olarak bağlantısını kesiyor ve daha sonra tekrar otomatik olarak yola entegre oluyor. Elektrikli yol, sadece araç üzerinde olduğu zaman enerji yüklenen 50 metrelik bölümlere ayrılmış. Araç durduğunda mevcut kısımda bağlantı kesiliyor. Sistem aracın enerji tüketimini de hesaplayabiliyor ve elektrik maliyeti araç ve kullanıcı başına tahakkuk ettiriliyor. 

Yol üzerindeki şarj noktalarının aksine, dinamik şarj teknolojisi araçların bataryalarının daha küçük olmasına da imkan vereceği için üretim maliyetlerini de düşürmesi bekleniyor. Şarj edebilen elektrikli yol teknolojisinin maliyeti ise kilometre başına 1 milyon euro.  Projeyi geliştiren eRoadArlanda firmasının yöneticisi Hans Säll, İsveç'te toplam 500 bin kilometre yol olduğunu ve bunların 20 bin kilometresinin otoban olduğunu belirterek, sadece bu mesafenin elektriklendirilmesinin dahi yeterli olduğu iddiasında.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.