Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda?

GÜNCEL 01.12.2021 - 12:53, Güncelleme: 01.12.2021 - 12:53 6053+ kez okundu.
 

Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayınlamış olduğu tebliğle beraber bazı meslekler için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale geldi. Peki kimler mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda?

Mesleki yeterlilik belgesi, tehlikeli ve çok tehlikeli işler başta olmak üzere bazı meslek grupları için alınması zorunlu hale getirildi. Hangi meslek grupları için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi? İşte haberin detayları… Mesleki Yeterlilik(MYK) Belgesi Nedir? MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren bir belgelerdir. Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki yeterlilik belgesi, MYK’nın yetkilendirmiş olduğu belgelendirme kuruluşlarından alınmaktadır. Mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilen bazı kuruluşlar bu belgenin verilmesiyle ilgili aşamayı yürütür. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış olan Odaklı Grup, da bu kuruluşlardan biridir. Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte, 11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte, 03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile 26 meslekte ve 9/4/2021 tarihinde yayımlamış olduğu altıncı tebliğde ise 40 meslekte olmak üzere toplam 183 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. Altıncı tebliğ ile 40 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (09/04/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bakanlık Tebliğlerinde yer alan 183 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesindeki 226 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır. Daha detaylı bilgiyi Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) sayfasından öğrenebilirsiniz. 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayınlamış olduğu tebliğle beraber bazı meslekler için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale geldi. Peki kimler mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda?

Mesleki yeterlilik belgesi, tehlikeli ve çok tehlikeli işler başta olmak üzere bazı meslek grupları için alınması zorunlu hale getirildi. Hangi meslek grupları için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi? İşte haberin detayları…

Mesleki Yeterlilik(MYK) Belgesi Nedir?

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren bir belgelerdir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi, MYK’nın yetkilendirmiş olduğu belgelendirme kuruluşlarından alınmaktadır. Mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilen bazı kuruluşlar bu belgenin verilmesiyle ilgili aşamayı yürütür. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış olan Odaklı Grup, da bu kuruluşlardan biridir.

Kimler Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte, 11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte, 03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile 26 meslekte ve 9/4/2021 tarihinde yayımlamış olduğu altıncı tebliğde ise 40 meslekte olmak üzere toplam 183 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. Altıncı tebliğ ile 40 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (09/04/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

Bakanlık Tebliğlerinde yer alan 183 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesindeki 226 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır. Daha detaylı bilgiyi Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) sayfasından öğrenebilirsiniz. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.