İzmir'de "Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi" Düzenlendi

GÜNCEL 15.06.2022 - 17:45, Güncelleme: 15.06.2022 - 17:50 5403+ kez okundu.
 

İzmir'de "Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi" Düzenlendi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konulardan birinin yenilenebilir enerji olduğunu belirtti.

Jak Eskinazi, EİB ev sahipliğinde düzenlenen Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, iş dünyasının iklim krizinin ciddiyetinin farkına varılmasıyla sürdürülebilirlik konusunun tüm sektörlerin en önemli gündemi haline geldiğini söyledi. EİB'nin yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini aktaran Jak Eskinazi, "Yapılan saha çalışmaları, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ekipmanları ihracatının yıllık 500 milyon dolar seviyesini geçtiğini göstermektedir. Sektör temsilcilerimizin amacı şu anda dağınık olan ihracatçıları aynı çatı altında toplayarak, güçlerini birleştirmelerini sağlamak. Bu çerçevede, Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji ekipman ve hizmet ihracatçıları birliğinin kurulmasına yönelik çalışmalara da başlamış olduğumuzu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı. Elektrik üretiminde öncelik yenilenebilir kaynaklarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Ömer Erdem, Türkiye'de ortalama elektrik talep artış oranının bu yıl yüzde 4,5 ile yüzde 5 arasında olmasının beklendiğini belirtti. Bu artışa çözüm üretirken önceliğin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunu dile getiren Ömer Erdem, "Şu an Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 65'i yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor." dedi. Ömer Erdem, geçen yıl EPİAŞ'da organize Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) piyasasının işlemlere açıldığına işaret ederek, "Bu, sosyal çevre açısından yenilenebilir enerji tüketmek isteyen tüketicilerin ihtiyacını karşılamanın yanında sanayicilerimize de özellikle önümüzdeki dönemde gündeme gelecek olan sınırda karbon vergileri, karbon ayak izi gibi şartları sağlamasına da yardımcı olacak bir sistem." diye konuştu.  
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konulardan birinin yenilenebilir enerji olduğunu belirtti.

Jak Eskinazi, EİB ev sahipliğinde düzenlenen Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, iş dünyasının iklim krizinin ciddiyetinin farkına varılmasıyla sürdürülebilirlik konusunun tüm sektörlerin en önemli gündemi haline geldiğini söyledi.

EİB'nin yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini aktaran Jak Eskinazi, "Yapılan saha çalışmaları, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ekipmanları ihracatının yıllık 500 milyon dolar seviyesini geçtiğini göstermektedir. Sektör temsilcilerimizin amacı şu anda dağınık olan ihracatçıları aynı çatı altında toplayarak, güçlerini birleştirmelerini sağlamak. Bu çerçevede, Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji ekipman ve hizmet ihracatçıları birliğinin kurulmasına yönelik çalışmalara da başlamış olduğumuzu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

Elektrik üretiminde öncelik yenilenebilir kaynaklarda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Ömer Erdem, Türkiye'de ortalama elektrik talep artış oranının bu yıl yüzde 4,5 ile yüzde 5 arasında olmasının beklendiğini belirtti.

Bu artışa çözüm üretirken önceliğin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğunu dile getiren Ömer Erdem, "Şu an Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 65'i yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor." dedi.

Ömer Erdem, geçen yıl EPİAŞ'da organize Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) piyasasının işlemlere açıldığına işaret ederek, "Bu, sosyal çevre açısından yenilenebilir enerji tüketmek isteyen tüketicilerin ihtiyacını karşılamanın yanında sanayicilerimize de özellikle önümüzdeki dönemde gündeme gelecek olan sınırda karbon vergileri, karbon ayak izi gibi şartları sağlamasına da yardımcı olacak bir sistem." diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.