AB Toplanıyor, Gündem Yine "Enerji Fiyatları"

GÜNCEL 20.10.2022 - 10:06, Güncelleme: 20.10.2022 - 10:06 2171+ kez okundu.
 

AB Toplanıyor, Gündem Yine "Enerji Fiyatları"

27 Avrupa Birliği ülkesinin liderleri, enerji fiyatlarını düşürmeye çalışmak için bugün ikinci kez bir araya gelecek.

Daha önce tüketimi kısmayı ve enerji endüstrisinde beklenmedik kârlara vergi koymayı kabul ettikten sonra, sıvılaştırılmış doğal gaz ve ortak gaz alımı için alternatif bir fiyat kriterini desteklemesi bekleniyor. Ancak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından gaz akışını kesmesinin ardından, yüksek enflasyonu durdurmak ve durgunluğu önlemek için gaz fiyatlarına nasıl sınır getirilip getirilmeyeceği konusunda aylar önce olduğu gibi bölünmüş durumdalar. Fransa ve Polonya da dahil olmak üzere 15 ülke bir tür sınır koyarken, sırasıyla Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve gaz alıcısı ve büyük bir Avrupa gaz ticaret merkezi olan Almanya ve Hollanda'dan güçlü bir muhalefetle karşılaşıyorlar. Üst düzey bir AB diplomatı Perşembe günkü görüşmelerden önce, "Anlaşma olasılığı son derece düşük... Görüşler gerçekten çok uzak görünüyor" dedi. Ayrıca, akut enerji krizinin ekonomileri ve 450 milyon vatandaş üzerindeki etkilerini azaltmak için acil durum harcamalarını da tartışacaklar. Bazı ülkeler bloğa bunu finanse etmek için yeni ortak borç verme çağrısında bulunurken, daha tutumlu üyeler önce önceki programlarda kullanılmayan yüz milyarlarca avronun harcanması gerektiğini söylüyor. Bir başka anlaşmazlık, hanelere ve işletmelere doğrudan sübvansiyonlar yoluyla acil yardım mı sağlanacağı yoksa bloğu gelecekte daha dayanıklı hale getirecek yeşil enerjiye mi yatırım yapılacağıdır. Zirvenin başkanı Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Bölünme karşılayabileceğimiz bir lüks değil” dedi. Ancak AB ülkelerinin çeşitli enerji karışımı ve çıkarları göz önüne alındığında, toplantının somut eylemde yetersiz kalması riskiyle birlikte, diğer endişelerin İngiltere'nin daha ucuz enerji satın almasını mı yoksa arz istikrarını tehlikeye atmasını mı sağlayacağı endişesi var. İklim değişikliği geçişine adanmış bir düşünce kuruluşu olan E3G, “Üye devletler arasındaki birlik, onları bir arada tutmak için bir AB çerçevesi olmadan tek taraflı ulusal kararların açıklanmasıyla tehlikeli bir şekilde baskı altında” dedi. "Bu parçalanma … AB'nin yanıtının güvenilirliğini baltalayabilir." AB enerji bakanları gelecek hafta tekrar bir araya gelecek, ancak başka bir üst düzey AB diplomatı Kasım'dan önce daha ayrıntılı kararlar beklemediklerini söyledi.
27 Avrupa Birliği ülkesinin liderleri, enerji fiyatlarını düşürmeye çalışmak için bugün ikinci kez bir araya gelecek.

Daha önce tüketimi kısmayı ve enerji endüstrisinde beklenmedik kârlara vergi koymayı kabul ettikten sonra, sıvılaştırılmış doğal gaz ve ortak gaz alımı için alternatif bir fiyat kriterini desteklemesi bekleniyor.

Ancak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından gaz akışını kesmesinin ardından, yüksek enflasyonu durdurmak ve durgunluğu önlemek için gaz fiyatlarına nasıl sınır getirilip getirilmeyeceği konusunda aylar önce olduğu gibi bölünmüş durumdalar.

Fransa ve Polonya da dahil olmak üzere 15 ülke bir tür sınır koyarken, sırasıyla Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve gaz alıcısı ve büyük bir Avrupa gaz ticaret merkezi olan Almanya ve Hollanda'dan güçlü bir muhalefetle karşılaşıyorlar.

Üst düzey bir AB diplomatı Perşembe günkü görüşmelerden önce, "Anlaşma olasılığı son derece düşük... Görüşler gerçekten çok uzak görünüyor" dedi.

Ayrıca, akut enerji krizinin ekonomileri ve 450 milyon vatandaş üzerindeki etkilerini azaltmak için acil durum harcamalarını da tartışacaklar.

Bazı ülkeler bloğa bunu finanse etmek için yeni ortak borç verme çağrısında bulunurken, daha tutumlu üyeler önce önceki programlarda kullanılmayan yüz milyarlarca avronun harcanması gerektiğini söylüyor.

Bir başka anlaşmazlık, hanelere ve işletmelere doğrudan sübvansiyonlar yoluyla acil yardım mı sağlanacağı yoksa bloğu gelecekte daha dayanıklı hale getirecek yeşil enerjiye mi yatırım yapılacağıdır.

Zirvenin başkanı Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Bölünme karşılayabileceğimiz bir lüks değil” dedi.

Ancak AB ülkelerinin çeşitli enerji karışımı ve çıkarları göz önüne alındığında, toplantının somut eylemde yetersiz kalması riskiyle birlikte, diğer endişelerin İngiltere'nin daha ucuz enerji satın almasını mı yoksa arz istikrarını tehlikeye atmasını mı sağlayacağı endişesi var.

İklim değişikliği geçişine adanmış bir düşünce kuruluşu olan E3G, “Üye devletler arasındaki birlik, onları bir arada tutmak için bir AB çerçevesi olmadan tek taraflı ulusal kararların açıklanmasıyla tehlikeli bir şekilde baskı altında” dedi.

"Bu parçalanma … AB'nin yanıtının güvenilirliğini baltalayabilir."

AB enerji bakanları gelecek hafta tekrar bir araya gelecek, ancak başka bir üst düzey AB diplomatı Kasım'dan önce daha ayrıntılı kararlar beklemediklerini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.