Binalar İçin Ulusal Veri Tabanı Oluşturulacak

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:09, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:09 3395+ kez okundu.
 

Binalar İçin Ulusal Veri Tabanı Oluşturulacak

Enerji Bakanlığı, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında alınacak önlemlerle Türkiye'de, 2033 yılına kadar toplam 30,2 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasını öngörüyor.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında, Türkiye'de binalara ilişkin başlıca özelliklerle birlikte kentsel ve kırsal alanlardaki binaların sayısı ve tipolojisini içeren bir envanter geliştirilecek. Belirli ölçekteki binaların gerçek enerji tüketim ve emisyon verilerinin toplanması, kıyaslama yapılması ve binaların enerji verimliliği açısından değerlendirilmesinin yapılabileceği bir ulusal veri tabanı oluşturulacak. Binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi için kılavuz ve rehber dokümanlar hazırlanacak. Yeni binaların "C" olan asgari enerji performans sınıfının "B" veya "A" sınıfına yükseltilebilmesi için yapılacak yatırımlar özendirilerek, bina sahiplerine doğrudan veya dolaylı destek sağlanması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan eylem planı çerçevesinde, Türkiye’nin ithal enerjiye bağlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi ve binaların enerji verimliliğinin arttırılmasıyla önemli bir tasarrufun sağlanması amaçlanıyor.  
Enerji Bakanlığı, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında alınacak önlemlerle Türkiye'de, 2033 yılına kadar toplam 30,2 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasını öngörüyor.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında, Türkiye'de binalara ilişkin başlıca özelliklerle birlikte kentsel ve kırsal alanlardaki binaların sayısı ve tipolojisini içeren bir envanter geliştirilecek. Belirli ölçekteki binaların gerçek enerji tüketim ve emisyon verilerinin toplanması, kıyaslama yapılması ve binaların enerji verimliliği açısından değerlendirilmesinin yapılabileceği bir ulusal veri tabanı oluşturulacak.

Binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi için kılavuz ve rehber dokümanlar hazırlanacak. Yeni binaların "C" olan asgari enerji performans sınıfının "B" veya "A" sınıfına yükseltilebilmesi için yapılacak yatırımlar özendirilerek, bina sahiplerine doğrudan veya dolaylı destek sağlanması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan eylem planı çerçevesinde, Türkiye’nin ithal enerjiye bağlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi ve binaların enerji verimliliğinin arttırılmasıyla önemli bir tasarrufun sağlanması amaçlanıyor.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.