Doğal Gaz Enerji Borsası Açıldı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:11, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:11 2971+ kez okundu.
 

Doğal Gaz Enerji Borsası Açıldı

Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle faaliyete geçti.

Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin 100 günlük hedefleri arasında yer alan ve ülkemizin “Dünya Doğalgaz Ticaret Merkezi” olması yolunda en önemli adımlardan biri olan “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası (OTSP)” açılış töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı (ETKB) Fatih DÖNMEZ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ve enerji ve doğalgaz sektör temsilcilerinin de katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Bugün doğal gaz piyasasının geldiği noktayı göstermesi adına çok önemli bir faaliyete tanıklık ediyoruz. Bu adımla Türkiye’de enerji ticaretinin gelişmesi, enerji piyasalarının serbestleşmesi ve bölgesel enerji ticareti merkezi olma yönündeki hedeflerimize ulaşmak için önemli bir adımı kurguladık ve gerçekleştiriyoruz.” dedi. OTSP ile Türkiye’de doğal gaz referans fiyatlarının oluşmasının sağlanacağını belirten Dönmez, “OTSP oluşturulmasıyla Türkiye’de doğal gaz referans fiyatlarının oluşumu sağlanarak, daha sürdürülebilir bir doğalgaz piyasası ortaya çıkacaktır.” “OTSP kurulmasıyla birlikte Türkiye bölgesinde serbest piyasada doğal gaz fiyatının oluştuğu ilk ülke konumuna gelecek.” “365 gün 24 saat ticarete açık olan Doğal Gaz Borsasında Sürekli Ticaret Platformunu kullanarak doğalgaz tedarikçileri, ihracatçıları ve iletim sisteminin dengelenmesi için doğal gaz tedarik edebilecek.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Fatih Dönmez, “OTSP yazılım sürecini de “Yerli ve Milli” altyapı imkânları ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ’ın kendi insan kaynağıyla hayata geçirdiklerini belirterek Avrupa’da kendi yazılımını geliştirebilen birkaç enerji borsasından biri olduğunu dile getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz açılış töreninde yaptığı konuşmada, sektördeki herkesin bu çorbada bir tuzu olduğunu belirterek, enerji piyasasının hem doğalgaz hem de enerjinin diğer dalları açısından önemli tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise, "Türkiye'nin bölgesel enerji ticaret merkezi olmasına katkı sağlamak vizyonu doğrultusunda çalıştık. Türkiye, bölgesinde serbest piyasada doğalgaz fiyatının oluştuğu ilk ülke oluyor. Zamanla hem bu piyasanın hacminin artması hem de diğer ülkelerin bu pazara dâhil olması ile piyasamızın bölgesel bir merkez haline geleceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle faaliyete geçti.

Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin 100 günlük hedefleri arasında yer alan ve ülkemizin “Dünya Doğalgaz Ticaret Merkezi” olması yolunda en önemli adımlardan biri olan “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası (OTSP)” açılış töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı (ETKB) Fatih DÖNMEZ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ve enerji ve doğalgaz sektör temsilcilerinin de katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Bugün doğal gaz piyasasının geldiği noktayı göstermesi adına çok önemli bir faaliyete tanıklık ediyoruz. Bu adımla Türkiye’de enerji ticaretinin gelişmesi, enerji piyasalarının serbestleşmesi ve bölgesel enerji ticareti merkezi olma yönündeki hedeflerimize ulaşmak için önemli bir adımı kurguladık ve gerçekleştiriyoruz.” dedi.

OTSP ile Türkiye’de doğal gaz referans fiyatlarının oluşmasının sağlanacağını belirten Dönmez, “OTSP oluşturulmasıyla Türkiye’de doğal gaz referans fiyatlarının oluşumu sağlanarak, daha sürdürülebilir bir doğalgaz piyasası ortaya çıkacaktır.” “OTSP kurulmasıyla birlikte Türkiye bölgesinde serbest piyasada doğal gaz fiyatının oluştuğu ilk ülke konumuna gelecek.” “365 gün 24 saat ticarete açık olan Doğal Gaz Borsasında Sürekli Ticaret Platformunu kullanarak doğalgaz tedarikçileri, ihracatçıları ve iletim sisteminin dengelenmesi için doğal gaz tedarik edebilecek.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bakan Fatih Dönmez, “OTSP yazılım sürecini de “Yerli ve Milli” altyapı imkânları ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ’ın kendi insan kaynağıyla hayata geçirdiklerini belirterek Avrupa’da kendi yazılımını geliştirebilen birkaç enerji borsasından biri olduğunu dile getirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz açılış töreninde yaptığı konuşmada, sektördeki herkesin bu çorbada bir tuzu olduğunu belirterek, enerji piyasasının hem doğalgaz hem de enerjinin diğer dalları açısından önemli tecrübeye sahip olduğunu söyledi.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise, "Türkiye'nin bölgesel enerji ticaret merkezi olmasına katkı sağlamak vizyonu doğrultusunda çalıştık. Türkiye, bölgesinde serbest piyasada doğalgaz fiyatının oluştuğu ilk ülke oluyor. Zamanla hem bu piyasanın hacminin artması hem de diğer ülkelerin bu pazara dâhil olması ile piyasamızın bölgesel bir merkez haline geleceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.