Enerji Piyasasında İşlemler 180 Milyar Dolara Çıktı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:11, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:11 3286+ kez okundu.
 

Enerji Piyasasında İşlemler 180 Milyar Dolara Çıktı

Enerji piyasasında küresel işlem değeri yılın ilk yarısında 180 milyar dolar seviyesine ulaştı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, “Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri 2018 Yılı İkinci Çeyrek Dönem Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre  enerji sektöründe küresel olarak  işlem değeri 2018 yılının ilk altı aylık döneminde, ikinci çeyrek  dönemde yaşanan düşüşe rağmen, 180 milyar dolara ulaşarak tarihi zirve  seviyeye ulaştı. İkinci çeyrek dönemde işlem değeri bir önceki döneme  göre yüzde 14 gerileyerek 83 milyar dolar oldu. Bununla birlikte  yenilenebilir enerjiye olan ilginin artmaya devam ettiği görüldü. Yenilenebilir enerji alanında ikinci çeyrek dönemde gerçekleştirilen  işlemler, işlem hacminin yaklaşık yarısını (yüzde 46) oluşturdu. Rapora göre, temiz enerji yatırımlarındaki yükseliş trendi ikinci  çeyrek dönemde ivme kazanmayı sürdürdüğü, yılın ikinci üç aylık  döneminde temiz enerji alanında toplam 12.9 milyar dolar değerinde 63  işlem gerçekleştirildi. Öte yandan Avrupa Birliği’nin enerji  üretiminde yenilenebilir kaynakların payını 2030 yılına kadar yüzde 32'ye  çıkarma kararı alması ve ABD’de 3.8 milyar dolar değerinde üç  yenilebilir enerji işlemi gerçekleştirilmesi temiz enerji  yatırımlarında küresel olarak büyüme trendinin süreceği belirtildi. Rapor göre, elektrik şirketlerinin ikinci çeyrekte de yeni  teknolojilere yatırım yapmayı sürdürdüğünü, Avrupa’da  enerji hizmetleri ve yeni teknoloji alanlarında 5.5 milyar dolar  değerinde işlem gerçekleştirildi. Avrupa elektrik piyasasında yılın ilk üç aylık döneminde 63.1  milyar dolarlık işlem gerçekleştirilerek rekor seviyeye ulaşılmıştı. İkinci çeyrek dönemde de söz konusu ivmenin korunduğu gözleniyor. Avrupa elektrik piyasasında ikinci çeyrek dönemde 45.7 milyar dolar  değerinde işlem gerçekleştirildi ve bölgedeki gerçekleşen işlemlerin  değeri, elektrik piyasasında dünya genelinde gerçekleşen toplam işlem  değerinin yüzde 55’ini oluşturdu. Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleştirilen işlemlerin değeri ikinci  çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 78 yükseliş göstererek 10.3 milyar  dolara ulaştı. Amerika Kıtası’nda ikinci çeyrek dönemde bir önceki döneme göre %8  düşüş yaşanarak toplam 26.9 milyar dolar değerinde işlem gerçekleşti. Rapor ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Erkan Baykuş şunları söyledi: “2018’in ilk yarısında yeni  teknolojilerin ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik artan  iştahın hâkim olduğu bir işlem ortamı oluştu. Bu iki alanın yılın geri  kalanında da belirleyici olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Dünya  genelinde elektrik şirketlerinin enerji depolama, elektrikli araç  altyapısı ve dijital şebeke gibi yeni teknolojilere olan ilgisi  gittikçe artıyor. Özellikle Çinli yatırımcıların global yabancı  yatırımlar içerisindeki payındaki artışa dikkat etmek gerekiyor. Bu  manada enerji sektöründeki en büyük yabancı yatırımcı olan Çin’den  ülkemize gelen yatırımların da artarak süreceğini öngörüyoruz.”dedi.
Enerji piyasasında küresel işlem değeri yılın ilk yarısında 180 milyar dolar seviyesine ulaştı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, “Enerji Sektörü İşlem ve Trendleri 2018 Yılı İkinci Çeyrek Dönem Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre  enerji sektöründe küresel olarak  işlem değeri 2018 yılının ilk altı aylık döneminde, ikinci çeyrek  dönemde yaşanan düşüşe rağmen, 180 milyar dolara ulaşarak tarihi zirve  seviyeye ulaştı. İkinci çeyrek dönemde işlem değeri bir önceki döneme  göre yüzde 14 gerileyerek 83 milyar dolar oldu. Bununla birlikte  yenilenebilir enerjiye olan ilginin artmaya devam ettiği görüldü. Yenilenebilir enerji alanında ikinci çeyrek dönemde gerçekleştirilen  işlemler, işlem hacminin yaklaşık yarısını (yüzde 46) oluşturdu.

Rapora göre, temiz enerji yatırımlarındaki yükseliş trendi ikinci  çeyrek dönemde ivme kazanmayı sürdürdüğü, yılın ikinci üç aylık  döneminde temiz enerji alanında toplam 12.9 milyar dolar değerinde 63  işlem gerçekleştirildi. Öte yandan Avrupa Birliği’nin enerji  üretiminde yenilenebilir kaynakların payını 2030 yılına kadar yüzde 32'ye  çıkarma kararı alması ve ABD’de 3.8 milyar dolar değerinde üç  yenilebilir enerji işlemi gerçekleştirilmesi temiz enerji  yatırımlarında küresel olarak büyüme trendinin süreceği belirtildi.

Rapor göre, elektrik şirketlerinin ikinci çeyrekte de yeni  teknolojilere yatırım yapmayı sürdürdüğünü, Avrupa’da  enerji hizmetleri ve yeni teknoloji alanlarında 5.5 milyar dolar  değerinde işlem gerçekleştirildi. Avrupa elektrik piyasasında yılın ilk üç aylık döneminde 63.1  milyar dolarlık işlem gerçekleştirilerek rekor seviyeye ulaşılmıştı. İkinci çeyrek dönemde de söz konusu ivmenin korunduğu gözleniyor. Avrupa elektrik piyasasında ikinci çeyrek dönemde 45.7 milyar dolar  değerinde işlem gerçekleştirildi ve bölgedeki gerçekleşen işlemlerin  değeri, elektrik piyasasında dünya genelinde gerçekleşen toplam işlem  değerinin yüzde 55’ini oluşturdu.

Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleştirilen işlemlerin değeri ikinci  çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 78 yükseliş göstererek 10.3 milyar  dolara ulaştı.

Amerika Kıtası’nda ikinci çeyrek dönemde bir önceki döneme göre %8  düşüş yaşanarak toplam 26.9 milyar dolar değerinde işlem gerçekleşti.

Rapor ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Erkan Baykuş şunları söyledi: “2018’in ilk yarısında yeni  teknolojilerin ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik artan  iştahın hâkim olduğu bir işlem ortamı oluştu. Bu iki alanın yılın geri  kalanında da belirleyici olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Dünya  genelinde elektrik şirketlerinin enerji depolama, elektrikli araç  altyapısı ve dijital şebeke gibi yeni teknolojilere olan ilgisi  gittikçe artıyor. Özellikle Çinli yatırımcıların global yabancı  yatırımlar içerisindeki payındaki artışa dikkat etmek gerekiyor. Bu  manada enerji sektöründeki en büyük yabancı yatırımcı olan Çin’den  ülkemize gelen yatırımların da artarak süreceğini öngörüyoruz.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.